Savaş tüm bölgeye sıçramak üzere. Batı’nın teşvik ettiği Kiev, Rus kentlerini vurdu, Transdinyester’de bombalar patladı. Londra ve Washington Kiev’e destek verdi, Kremlin, "Saldırılar cevapsız kalmaz” dedi.

Savaş bölgeye sıçramak üzere

Aylardır devam eden Ukrayna savaşı tüm bölgeye sıçramak üzere. İngiliz ve Amerikan yetkililerin "Ukrayna savaşı kazanmak istiyorsa Rus topraklarına girmeli" açıklamalarının ardından çatışmalar genişlemeye başladı. Moldova’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Ukrayna sınırındaki Transdinyester’in başkenti Tiraspol’de peş peşe patlamalar oldu. Saldırılar sonrasında Transdinyester’de "Rus barış güçleri" konuşlandırılırken tehdit seviyesi kırmızı alarma yükseltildi, yollara kontrol noktaları kuruldu. Rusya’nın Ukrayna sınırına 25 mil uzaklıktaki Belgorod bölgesinde patlama sesleri duyuldu. Kiev yönetimi, saldırıyı üstlendi.

AMERİKAN’IN ONAYIYLA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mihaylo Podolyak, Twitter’dan yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in sözlerini de anımsattı. Podolyak, "Askeri tesisleri vurup vurmayacağına Ukrayna’nın karar vermesi gerektiğini Blinken söyledi. Rusya saldırdı ve sivilleri öldürdü. Ukrayna, katillerin depoları ve üslerine yönelik saldırılar dahil kendisini her durumda savunacak. Dünya bu hakkı tanıyor" dedi.

LONDRA MEŞRU BULDU

Rusya topraklarına yönelik Ukrayna saldırılarına ABD’nin yanı sıra İngiltere’den de açık destek geldi. İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna’nın Rusya sınırındaki lojistiğine saldırdığını ve bunun meşru olduğunu savunarak "Ukrayna, Rus ordusu için lojistik olan altyapıyı hedefliyorsa, uluslararası hukuka göre bu meşru" dedi. İngiliz İstihbarat Servisi MI6 Koordinatörü geçen günlerde, "Ukrayna Ordusu Herson’u ele geçirip savaşı Kırım’a taşıyacak. Ukrayna savaşı kazanmak istiyorsa Rus topraklarına girmeli" demişti.

BATI TEŞVİK EDİYOR

Batı ülkelerini Ukrayna’yı Rusya topraklarına saldırması için teşvik etmekle suçlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Rusya’ya yönelik bu tür bir saldırganlık cevapsız kalamaz. Ukrayna’yı Rus tesislerine saldırmaya teşvik edecek herhangi bir provokasyon, Rusya’dan sert bir yanıt alacak. Ukrayna’nın karar alma merkezlerine dahil olan Batı ülkelerinin danışmanları da cevapsız kalmayacak. Sabrımızı sınamaya devam etmemenizi tavsiye ediyoruz" dedi.

ZELENSKİ KULLANILIYOR

Bakanlık sözcüsü, Ukrayna Lideri Zelenski’yle ilgili ise "Başta İngiltere olmak üzere Batı ülkeleri tarafından kullanıldığı" ithamında bulundu. Belgorod bölgesinin "terörist tehlike" güvenlik seviyesi statüsü 10 Mayıs’a kadar uzatıldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Batı’lı ülkelere meydan okudu, "Hava atmak istemiyorum ama silahlarımız çok iyi" ifadelerini kullandı. Dış Haberler