Diyarbakır'da gerçekleştirilen "Toplumsal barış ve insanca bir yaşam için demokrasiyi inşa edelim" mitinginde savaş karşıtı pankartlar polis tarafından sansürlendi

Savaş karşıtı mitingde, “savaş” kelimesine yasak

Diyarbakır'da Amed Emek ve Demokrasi Platformu’nun düzenlediği miting başladı. Miting alanına “savaş” karşıtı pankartları almayan polis, “savaş” kelimesini pankartlardan bıçakla kestirdi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, “Toplumsal barış ve insanca yaşam için demokrasiyi inşa edelim” şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği bölge mitingi başladı. “Kayyum atayarak, ihraç ederek, açığa alarak bizi susturamazsınız”, “Savaşı karşı barış” ve “Halkın bütçesini savaşa peşkeş çektirmeyeceğiz” pankartları ise içeriye alınmadı. “Savaşa, faize, israfa değil, emekçiye bütçe” pankartındaki “savaş” kelimesi bıçakla kesilerek miting alanına alınmasına izin verildi.

Farklı iş kollarında örgütlü emekçiler, “Bijî berxwedana Rojava, bijî berxwedana kedkaran” sloganıyla alana farklı iki koldan girdi. Siyasi partilerin de destek verdiği mitinge, 14 bölge ilinden de katılım sağlandı. “Direne direne kazanacağız” sloganın yükseldiği mitingde tertip komitesini sık sık “Belirlenen sloganların dışına çıkmayın” uyarısında bulunan polisler, ses cihazının başına oturdu.

Diyarbakır’da düzenlenen mitingde AKP Hükümeti'ne yönelik sert mesajlar yükseldi. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, ekonominin hali üzerinden hükümete “Bir yandan işsizlikten evine ekmek götüremeyenler ve çaresizlikten intihar edenler, diğer yanda bir yemeğe 50 bin lira verenler var” sözleriyle tepki gösterdi.

AKP’nin dışarda Osmanlıcılık politikalarıyla, içeride ise baskı ile kendi varlığını ve ömrünü uzatmaya çalıştığını ifade etti. Türkiye’de yaşanan baskı ve yoksullaşmaya dikkat çeken Gezen, “Tek adam rejimi keyfiliğine, seçme seçilme hakkının gaspına, kayyum atamalarına karşı çıkanlar var bu ülkede. Yolsuzluğa karşı batmış bu ülkede direnen emekçiler var bu ülkede, selam olsun hepsine” diye sözlerini sürdürdü.

‘PARAN YOKSA ÖL DİYORLAR’savas-karsiti-mitingde-savas-kelimesine-yasak-665219-1.

Konuşmasına Hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek devam eden Gezen, AKP’yi bütçenin yükünü emekçilere yüklemekle suçladı. Gün geçtikçe artan işsizliğe dikkat çeken Gezen, “Bir yandan işsizlikten evine ekmek götüremeyenler ve çaresizlikten intihar edenler, diğer yanda bir yemeğe 50 bin lira verenler var. Bir yandan elektriğe gelen zamanlar, elektrik borcunu ödemeyenler, diğer yandan elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçiler var. Yetmiyor, İşsizlik Fonu’na el atıyorlar. Bu tablo uzayıp gider. Eğitim ve sağlık paralı hale geldi. ‘Paran yoksa öl’ diyorlar. Bu sorunların hiçbirini bu bütçe döneminde de çözmediler. Saray yine emekçilerin yanında durmadı, karşısında durdu, sermayedarların yanında durdu” ifadelerini kullandı.

‘İNSANLIK DIŞI KOŞULLARDA YAŞAMAYA HAYIR’

AKP’nin kendi yandaşlarına ve savaşa bütçe ayırdığını vurgulayan Gezen, bu bütçeyi kabul etmediklerini belirterek, taleplerini sıraladı. Gezen, sözlerini “İnsanlık dışı koşullarda yaşamaya, işsizliğe, vergi adaletsizliğine, irademizin gasp edilmesine ve kayyumlara, anti demokratik rejime, ırkçılığı, kadınların köleleştirilmek istenmesine, hayır” diyerek noktaladı.

MA