NATO Zirvesi’nde Kafkasya'dan Asya’ya, Güney Amerika'dan Pasifik'e kadar cephenin birçok yerde genişletileceği deklare edildi. Trump döneminde ikinci plana atılan ittifak, Biden’ın oyuna dahil olmasıyla birlikte ABD emperyalizminin çıkarlarını korumak için yeniden sahada.

Savaş örgütü NATO cepheyi genişletti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargâhı’nda gerçekleştirilen Zirve sonrası yayımlanan 79 maddelik ortak bildiride, dünyanın farklı bölgelerindeki ülkelerle ilgili kararlarda mutabık kalındığı deklare edildi.

Rusya ile olağan ilişkilere geri dönülemeyeceği ve Çin'in sistematik meydan okumalarına karşı konulacağı vurgulanan bildiride, 2030 Strateji Konsepti'nin kabul edildiği belirtildi. Öte yandan bir savaş örgütü olarak faaliyet gösteren NATO’nun, Güney Amerika’dan, Kafkasya'ya, Asya’ya, oradan Pasifik'e uzanan geniş bir yelpazede yeni kararlar aldığı, ittifaklar cephesini genişletme niyetinde olduğu görüldü.


Donald Trump döneminde işlevini büyük ölçüde kaybeden savaş ittifakı NATO’ya oldukça önem veren ve canlandıracağız diyen Joe Biden'ın geri dönüşü, zirve sonrası bildirisinde adeta vücut buldu. NATO yeniden ABD'nin emperyalist çıkarlarını korumak ve Trump döneminde kaybettiği hegomanyasını toparlamak adına sahaya geri dönüyor.

NATO'nun sonuç bildirisinde hedef gösterilen Rusya ve Çin’den açıklamalar geldi. Yapılan açıklamalarda, "sistematik saldırılar karşısında kendimizi savunmaktan geri durmayacağız" mesajı verildi. Çin'in Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) temsilciliği, konuyla ilgili açıklama kaleme aldı. Açıklamada, "Savunma ve askeri modernizasyon arayışımız haklı, makul, açık ve şeffaftır" denildi. NATO'nun Çin'in gelişimini 'rasyonel bir şekilde' ele alması gerektiği belirtilen açıklamada ayrıca, "NATO'nun Çin'i meşru çıkarlarını ve haklarını manipüle etmek, çatışma yaratmak ve jeopolitik rekabeti körüklemek için bir bahane olarak görmeyi bırakması gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NBC’ye verdiği röportajında, ABD’nin NATO’yu doğuya genişlettirmeme sözünü anımsattı. NATO’nun Baltıklar, Kafkasya, Doğu Avrupa’da genişleme adına attığı adımları değerlendirdi. Putin ittifakın sınırlarının kendi sınırlarına geldiğine dikkat çekti. NBC’den Kim Simmons, NATO’nun gerçekleştirdiği manevraların Rusya’nın tatbikatlarına yanıt olduğunu öne sürerek Moskova’yı ittifak ile karşı durmayı tırmandırdığını iddia etmesi üzerine Putin, “Sonra bizim saldırgan davrandığımızı söylüyorsunuz. Nedenmiş o? Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Rusya, ABD ve Avrupa ülkeleri için tehdit mi oluşturmuş?” ifadelerini kullandı.

savas-orgutu-nato-cepheyi-genisletti-888160-1.

• Uzak bölgelerde daha güçlü ortaklıklar kurulması ile Asya Pasifik, Afrika ve Latin Amerika’daki ülkelerle yakınlaşma girişimleri konusunda mutabık kalındı.

• Kolombiya ile ilişkiler geliştirilecek.

• İsveç ile işbirliğine, öte yandan Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya, Estonya’da askeri gücü artırmaya karar verildi.

• Kosova ile işbirliğinin artırılmasına karar verildi.

• 2008 Bükreş zirvesinin Ukrayna ve Gürcistan’ın üye olarak kabul edilmesine ilişkin kararını tüm kısımlarıyla teyit ettiği bildirildi.

RUSYA: Bildiride, NATO’nun Rusya’yı ‘ana hasım’ olarak değerlendirdiği görüldü. “Rusya’nın artan füze cephaneliğine ölçülü ve dengeli şekilde yanıt verileceği” ifade edilen bildiride, “Avrupa’da karaya nükleer silahlar konuşlandırmayı planlamıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ÇİN: Çin’e karşı ortak hareket etme” vurgusu yapıldı, “Çin’in hırsları ve iddialı tavırları mevcut kurallara dayalı uluslararası düzene ve ittifakın güvenliğiyle ilgili alanlara sistematik olarak meydan okuyor” denildi. Bildiride, Çin’in nükleer cephaneliğini hızla genişlettiği, ordusunun modernizasyonunda “muğlak” olduğu ve Rusya ile askeri işbirliği yaptığı kaydedildi.

•Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore ile işbirliği geliştirilmesine karar verildi.