Savaş örgütü NATO için iktidar ve muhalefet uzlaştı
Finlandiya’nın NATO üyeliği onaylanırken sosyalistler tepki gösterdi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Rusya-Ukrayna savaşının ardından NATO'ya katılmak için çabalayan Finlandiya'nın, askeri ittifakta yer alabilmesi için gerekli son onay da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde verildi. Yaklaşık bir yıl süren müzakerelerin ardından Meclis'e getirilen protokolün genel kuruldaki oylamasında AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP grupları 'evet' oyu verdi. HDP ise oylamaya katılmadı.

AKP: NATO’YA HOŞGELDİNİZ DİYORUZ

Finlandiya'yı NATO'ya 31'inci üye yapan oylama öncesinde AKP adına konuşan Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, NATO'nun 'açık kapı' politikasını sonuna kadar desteklediklerini belirterek "NATO’ya hoşgeldiniz diyebiliriz" ifadelerini kullandı. CHP adına konuşan Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Ünal Çeviköz ise NATO üyeliği için bekleyen İsveç'in katılımına ilişkin sürecin hızlandırılması gerektiğini belirterek, “Finlandiya ile birlikte NATO'nun daha da güçlü bir örgüt haline geleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

MHP 'OLUMLU' BULDU, İYİ PARTİ FAZLASINI İSTEDİ

İYİ Parti'li milletvekili Ahmet Kamil Erozan, İsveç ve Finlandiya dosyalarını Türkiye'nin ayrıştırdığını ancak iki ülkenin birlikte yola çıktıları süreci yine birlikte tamamlayacaklarını söyledi. MHP Milletvekili İsmail Özdemir, "Böylesi bir süreç içerisinde Finlandiya'nın NATO üyeliği bizim açımızdan olumlu bir gelişmedir" dedi.

HDP: 'HAYIR' DEMEK İSTEMEDİK

HDP Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Hişyar Özsoy, “Hiçbir zaman askeri anlaşmaya 'evet' oyu vermiyoruz, her zaman 'hayır' diyoruz. İlk defa askeri bir anlaşmada böyle yapıyoruz. Şimdiye kadar hepsine ret oyu verdik. Ama bu defa Finlandiya'nın güvenlik kaygılarını meşru gördüğümüz için bu oylamaya katılmama kararı aldık, ‘hayır’ da demek istemedik” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasını "memnuniyetle karşıladığını" bildirdi. Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bu bütün NATO ailesini daha güçlü ve daha güvenli yapacaktır" ifadesini kullandı.

Tüm onay veren ülkelere destekleri için teşekkür eden Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, "Finlandiya, NATO'nun güvenliğine kendini adamış, güçlü ve kabiliyetli bir müttefik olacak" değerlendirmesinde bulundu. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da 'Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne minnettarız' ifadeleri kullanıldı.

Litvanya, Estonya, Polonya ve diğer Birlik üyeleri de TBMM'nin "Finlandiya'nın NATO'ya katılım onayı"nı memnuniyetle karşıladı.

SOSYALİSTLER KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

Sol, sosyalist partiler ise NATO'nun genişleme kararının Meclis'ten geçmesine tepki gösterdiler. SOL Parti, Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve 1920 TKP’den yapılan açıklamalarda oylama ve NATO eleştirildi.

SOL Parti açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "TBMM'de tek bir itiraz olmaksızın NATO'nun genişleme kararı onaylandı. Bir yanda 30 Mart'ta "Yaşasın Bağımsız Türkiye" diyerek ölüme gidenlerin yolunda yürüyenler öte yanda aynı gün Meclis'te NATO'ya evet diyenler... Bağımsız Türkiye yolunda #SOLVar.”

Meclis'teki oturuma katılan milletvekillerinin hiçbirinin 'hayır' oyu kullanmadığına dikkat çeken TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, oylamayı "tarihi bir utanç" olarak değerlendirdi. Okuyan, yaptığı açıklamada "TBMM’de savaşçı, darbeci, katliamcı emperyalist NATO’nun genişlemesi oylandı. Bir tane olsun hayır oyu yok. Tarihi bir utançtır bu" sözlerini kullandı.