Orban’a karşı birleşen 6 muhalefet partisinin sağ stratejisi tutmadı, Macaristan’da yine Fidesz kazandı. Sırbistan’da ise sandıktan sağcılar ezici bir zaferle çıkarken Fransa’da da benzer bir atmosfer hâkim.

Savaş sağa yaradı!

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Savaş, salgın ve ekonomik krizin de etkisiyle Doğu Avrupa ve Balkanlar’da pazar günü yapılan seçimlerden sağ partiler zaferle ayrıldı. Macaristan ve Sırbistan’da sağ-muhafazakâr partilerin seçim galibiyetinde Ukrayna savaşının etkisi büyük. Macaristan seçimi, ‘otoriter sağcı lider’ ve buna karşı muhalefetin birleşik bir ittifak oluşturması Türkiye için benzer olması nedeniyle bir hayli önem arz ediyor.

ORBAN’IN MUTLAK ZAFERİ

Macaristan’da ülkeyi 12 yıldır otoriter politikalarla yöneten başbakan Viktor Orban’ın liderliğindeki Fidevs-KDNP koalisyonu yüzde 53,1 oy aldı. Kısa bir süre önce kurulan aşırı sağ parti Mi Hazank da yüzde 6 oy ile ilk kez barajı geçerek 7 vekil ile parlamentoya girdi.

Orban’a karşı 6 muhalefet partisinin kurduğu ittifak ise büyük hüsran yaşadı. Demokratik Koalisyonu (DK), Jobbik, Momentum, Macaristan Sosyalist Partisi (MSZP), Macaristan Yeşiller Partisi (LMP) ve Macaristan için Diyalog Partisi’nin (PM) oluşturduğu çatı oluşumu "Macaristan için Birlik" oyların ancak yüzde 35’ini aldı.

AYDAN GÖRÜLEN ZAFER

Seçimin ardından konuşan Orban, "Büyük bir zafer elde ettik. Belki de Ay’dan bile görülebilecek bir zafer. Brüksel’den görüldüğü kesin" dedi. Yabancı düşmanı, göçmen karşıtı politikalarıyla tanınan Orban, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü alanındaki politikaları nedeniyle AB tarafından eleştiriliyor. Macaristan, AB’nin koronavirüs yardım fonundan yararlanamamıştı. Orban’ı "nefret ve yalanlarla" dolu bir seçim kampanyası yürütmekle suçlayan Marki-Zay ise "Üzüntümü ve hayal kırıklığımı saklamayacağım" ifadesini kullandı.

SIRBİSTAN: VUCİC YENİDEN

Sırbistan’da da tablo benzer oldu. Muhafazakâr sağ lider Aleksandar Vucic seçimde ezici bir galibiyet elde etti. Seçim komisyonuna göre oyların yüzde 59,5’ini alan Vucic beş yıl daha cumhurbaşkanlığı görevini sürdürecek.

Avrupa yanlısı ve merkezci muhalefetin kurduğu "Zafer için İttifak" koalisyonunun cumhurbaşkanı adayı emekli General Zdravko Ponos ise ancak yüzde 17,5 oy aldı. Ülkede cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra parlamento ve başkent Belgrad dâhil bazı şehirlerin belediye başkanlarını belirlemek için de oylamaya gidildi. Seçim komisyonu, Vucic liderliğindeki Sırp İlerleme Partisi’nin (SNS) parlamento seçimini de yüzde 43,4 oy toplayarak kazandığını açıkladı. Muhalefet partilerinin oluşturduğu seçim ittifakı yüzde 13,1’de kalırken SNS’nin uzun yıllardır koalisyon ortağı olan Sırbistan Sosyalist Partisi yüzde 11,7 oy aldı. Sırbistan’da 2017’den beri cumhurbaşkanı olan Vucic, Ukrayna savaşının ve pandeminin etkilerini avantaja çevirdi. Zafer konuşmasında da savaşa değinen Vucic, "Ukrayna krizinin bu seçim sonuçlarındaki etkisi de çok büyük" ifadesini kullandı.

FRANSA’DA AŞIRI SAĞ

Fransa’da 10-24 Nisan tarihlerinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanan Fransa’da da aşırı sağ hızla yükseliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron France Inter radyosunda yaptığı açıklamada, ülkede son 5 yılda aşırı sağın yükselişini engelleyemediğini belirtti.

Anketlerde mevcut lider Emmanual Macron önde gözükse de aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in de şansı oldukça fazla. Cumhuriyet Yürüyüşü adayı Emmanual Macron’un anketlerdeki oyu yüzde 29 iken onu yüzde 17 ile Ulusal Birleşme Cephesi adayı Le Pen takip ediyor.

savas-saga-yaradi-999343-1.