Savaş tehditleri
Polonya-Belarus krizinden istifade ederek Ukrayna sınırlarına askeri yığınak yapmakla suçlanan Rusya’ya NATO’dan uyarı geldi. Kremlin ise "Asıl NATO ittifakı her geçen gün Rusya sınırlarına yaklaşıyor" tepkisi verdi.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'yı Ukrayna sınırlarına askeri yığınak yapmakla suçlaması üzerine büyüyen gerilim karşılıklı tehditlere dönüştü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Brüksel'deki NATO karargahında dün yaptığı görüşmenin ardından Rusya'yı uyaran açıklamalar yaptı.
Stoltenberg görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Ukrayna içinde ve çevresindeki güvenlik durumunu görüştük. Son haftalarda Rus güçlerinin Ukrayna sınırı yakınında geniş çaplı ve alışılmadık yoğunlaşmasını gördük. Rusya'nın provokasyonları ve saldırgan tutumu endişe kaynağıdır. Rusya'ya askeri faaliyetleri ile ilgili şeffaflık çağrısı yapıyoruz" dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise "Şu anda gördüğümüz şey, Rusya'nın hızlıca burada yığılmış askerlerini ve askeri ekipmanını aktif hale getireceği kötüye giden bir durumdur. NATO ile temel ilkeleri savunmak için çalışmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian arasında önceki gün yapılan görüşmede de Ukrayna-Rusya krizi ele alındı. İki bakan görüşme sonrası yaptığı ortak açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki askeri hareketliliğini "kaygı verici" olarak nitelendirdi.
KREMLİN: NATO ASKERİ FAALİYETLERİ ARTIRDI
Avrupa Birliği'nden (AB) de Rusya'yı uyaran açıklamalar yapıldı. Polonya sınırında yaşanan göçmen trajedisinde okları Belarus'a yakın Rusya'ya çeviren AB yetkilileri, Moskova'yı göçmen krizinden istifa ederek Ukrayna sınırlarına askeri takviye yapmakla suçladı. AB'den Rusya'ya "2014'teki gibi bir hata yapmasından endişe edildiği" belirtilmesi ise Kremlin'in tepkisine yol açtı. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Karadeniz’deki Amerikan savaş gemisi varlığına dikkat çekerek askeri faaliyetlerine hız veren tarafın NATO olduğunu vurguladı. Peskov, "Asıl ABD ve başını çektiği NATO ittifakı her geçen gün Rusya sınırlarına biraz daha yaklaşıyor ve ciddi kuvvet topluyor” dedi.
SAVAŞA HAZIRLIK UYARISI YAPILDI
İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir Nick Carter'ın da Rusya'yla savaş tehdidi olduğu yönünde açıklama yapması da dikkat çekti. Carter, önceki gün BBC'ye verdiği demeçte Rusya'nın Doğu Avrupa'da daha büyük bir tehdit haline geldiğini belirterek "NATO'nun Rusya'yla savaşa hazır olması gerektiğini" söyledi. İngiltere'de yayın yapan The Mirror gazetesi de İngiltere'nin 600 askerden oluşan bir görev gücünü Ukrayna sınırlarına konuşlandırmaya hazır olduğunu yazdı. ABD merkezli yayın Bloomberg 13 Kasım'da yayımladığı haberde, ABD'li istihbarat yetkililerinin Avrupa Birliği'ni (AB) Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki topraklarını genişletmeye hazırlandığı yönünde uyardığı aktarılmıştı. Politico gazetesi de geçen hafta Ukrayna sınırına yakın konuşlandırılan Rus birliklerinin uydu görüntülerini yayımlayarak askeri takviye yapıldığını savunmuştu.
DONBASS VE KIRIM KRİZİ ALEVLENDİRDİ
Rusya'yla Ukrayna arasında gerilimli olan ilişkiyi alevlendiren olay, Kiev yönetiminin 26 Ekim'de ayrılıkçı Donbass bölgesini silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) vurması sonucu yaşanmıştı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'a ait şirketin ürettiği TB2 SİHA'ların saldırıda kullanılması Moskova-Ankara hattında da gerilime yol açmıştı. Kremlin'den söz konusu saldırıya ilk tepki "Ukrayna'nın tehlikeli bir oyun oynadığı ve hayal bile edemeyeceği sonuçlara yol açacağı" şeklinde uyarı niteliğinde olmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna'yla ihtilaflı bölge Kırım'ı 4 Kasım'da ziyaret etmiş ve "Kırım sonsuza dek Rusya'da kalacak" mesajı vermişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ise Rusya'nın sınırlarına 100 bini aşkın asker konumlandırdığını iddia etmiş, "Bundan sonra umarım, dünya kimin gerçekten barış istediğini ve kimin bizim sınırlarımız yakınında 100 bine yakın asker konuşlandırdığını net bir şekilde görür" açıklaması yapmıştı.
AB'DEN BELARUS'A AİT HAVAYOLU ŞİRKETİNE YAPTIRIM KARARI
Rusya'yı Polonya-Belarus sınırındaki göçmen krizini tırmandırmakla suçlayan Avrupa Birliği (AB) dün Belarus'la ilgili planlanan yeni yaptırımları açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları dün Brüksel'de yaptığı toplantıda yaptırım önerilerini görüştü. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko yönetimini Ortadoğu ülkelerinden gelen göçmenleri AB sınırlarına getirmekle suçlayan AB yetkilileri, öncelikli olarak Belarus devlet havayolu şirketi Belavia’ya karşı yaptırımların uygulanacağını duyurdu. AB Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, Belavia'nın herhangi bir AB ülkesinin havayolu şirketinden uçak kiralayamaması planlanıyor. Belavia son dönemde Danimarka merkezli Nordic Aviation Capital ve İrlanda merkezli AerCap şirketlerinden uçaklar kiralarken şirketin filosundaki uçakların yarısından fazlasını bu kiralık uçaklar oluşturuyor. Belavia da yaptığı açıklamada, Belarus istikameti ile Dubai’den kalkan uçaklara Suriye, Irak, Afganistan ve Yemen vatandaşlarının alınmayacağını ve bu kararın BAE yönetiminin isteği üzerine alındığını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen hafta Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, "Belarus'a ekonomik yaptırımlar yalnızca BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla ancak son çare olarak kullanılabilir. Batı'ya karşı olan hükümetler üzerinde baskı oluşturmak için kullanılması kabul edilemez" demişti.