Savaş TV’lerde izlendiği gibi değil

Filiz Gazi

Dünya yeniden bir savaşa tanıklık ederken ülkede yaşayan, yaşamak zorunda kalan Suriyeliler ise savaşı tekrar hatırladıklarını, savaşın televizyonda izlendiği gibi olmadığını "ancak yaşayan bilir" sözleriyle ifade ediyor. Savaşı nasıl gördüklerini, nasıl hissettiklerini Suriyelilerle konuştuk.

Lise öğrencisiyken Suriye’den ayrılmak zorunda kalan 27 yaşındaki Havin Halil hissettiklerini şöyle anlatıyor: “Yaşadığımız şeyleri hatırlıyorum. O korku yeniden başladı. Türkiye’ye gelir mi diye düşünüyorum. İkinci bir savaşa daha hazır değilim diyorum kendime. Umarım düzelir, bizimki gibi 10 yıl sürmez. Kimsenin başına gelmesin. Kendimi vatansız hissediyorum. Bu duygu çok zor.”


Suriye savaşından farklı olarak medyanın ve insanların yorumlarının da değiştiğini dile getiren Halil savaşı kimselerin yaşamasını istemediğini belirterek şöyle diyor: “Hiçbir şey televizyondan izlendiği gibi değil. Savaş zor, yaşamayan anlamaz. Buraya geldiğimde dil bilmiyordum. Dışarı çıkamıyordum, sokağa çıkarsam, kaybolurum diye korkuyordum. Evimin arka sokağındaki tekstil atölyesinde işe başladım. Hayata sıfırdan başladım. Her yerde ırkçılığa maruz kaldım halen de bu devam ediyor. Nereli olduğunu söylediğin zaman orada ipler kopuyor. Suriyeliyim dediğin an yüz ifadeleri değişiyor. Bambaşka biri oluyorlar. Burada tek hedefim okumaktı. Ama çalışmak zorunda kaldım.”

KAÇMAK ZORUNDALAR

14 yaşında ailesiyle birlikte Halep’ten gelen 22 yaşındaki Bedir Aziza da “Kaç gündür arkadaşlarla bu konuyu konuşuyoruz” diye başlıyor sözlerine. “Sosyal medyada karşılaşıyorum. ‘Onlar mülteci olmamalılar’ gibi konuşuyorlar. Bizim için kaçtı dediler ama biz düşmanın kim olduğunu anlamadık ki. Kendi ülkemizde birbirimizi vurmaya başladık. Ne olduğunu kimse anlamadı. Ukrayna’ya başka bir ülke saldırıyor. Ne olursa olsun onlar da kaçacaklar. Savaştan kaçılır, hele kadın, çocuk varsa yanınızda, başka çareniz yoktur ki… Geçen biri, Suriyeliler çıksın, Ukraynalılar gelsin diye yazmış. Bunları duymak çok kötü…”

NEREYE GİDECEKLER?

Şam’dan gelen 35 yaşındaki Halima K., ise “Bizim artık geçmişte kaldı, ama biz de yaşadık. Bugün savaşın kaçıncı günü diye bakıyorum. Çok kısa sürede savaşın içine düştüler, bu insanlar nereye dağılacaklar diye düşünüyorum. Savaştan gelmesen bile göçmen kişilere farklı bakılıyor. Yabancı, her yerde yabancı sonuçta.”