Kapitalizmin kâr hırsının, emperyalist paylaşım kavgasının yol açtığı çatışmalar nedeniyle pek çok savaş aynı anda yaşanırken insanlık trajedisi her geçen gün derinleşiyor. 2023 yılında 37 ülkede 45 milyon kişi açlık tehlikesi yaşayacak.

Savaş ve çatışmalar sürerken halklar açlığa mahkûm edildi

Dış Haberler

Emperyalist müdahaleler; işgaller, saldırılar, vekâlet savaşları, iç çatışmalar artarak devam ederken bunun bedelini de halklar ödüyor. Emperyalist paylaşım kavgası içindekiler silaha yapılan yatırımları artırırken Birleşmiş Milletler (BM) çarpıcı bir rapor yayımladı. Dünyada derinleşen yoksulluğa ve açlığa dikkat çekilen raporda 2023’te 37 ülkede 45 milyon kişinin açlık tehlikesi yaşayacağı belirtildi. Açlığın ve yoksulluğun en derin yaşandığı ülkelerden biri ise köktendinci Taliban rejimi yönetimi altındaki Afganistan. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, bir yılı aşkındır Taliban yönetimi altında bulunan Afganistan'daki durumu değerlendirdi. Griffiths, Afganistan'da derinleşen yoksulluğa dikkat çekerek, ülkedeki 6 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Afganistan'ın ekonomik kalkınması için bağışçı ülkelere fon sağlamaları çağrısında bulunan Griffiths, Afganların önümüzdeki kışı atlatabilmesi için acilen yaklaşık 770 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirtti. Griffiths, Afganistan'ın insani, ekonomik, iklim, açlık ve mali krizle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

TALİBAN’IN ESERİ

Ülkede çatışma, yoksulluk, şiddetli iklim değişikliği ve gıda güvensizliğinin "uzun süredir üzücü bir gerçek" olduğunu kaydeden Griffiths, ancak mevcut durumu "çok kritik" bir noktaya getiren şeyin, Taliban'ın geçen yıl yönetimi ele geçirmesinden sonra geniş kapsamlı kalkınma yardımlarına ara verilmesi olduğunu dile getirdi.

Griffiths, Afganistan nüfusunun yarısından fazlasına denk gelen yaklaşık 24 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu ve neredeyse 19 milyon kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığını ifade etti.

Söz konusu rakamların yakın zamanda daha da kötüye gitmesinden endişe duyduklarını kaydeden Griffiths, kış aylarındaki hava şartlarının halihazırda yüksek olan yakıt ve gıda fiyatlarını hızla yükselteceğine işaret etti.

***

45 MİLYON KİŞİ AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

Birleşmiş Milletler (BM), 2023 yılı için 51,5 milyar dolarla şimdiye kadarki en yüksek insani yardım çağrısında bulundu. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, "Bu yılki olağanüstü gelişmeler 2023’e sıçradığı için insani ihtiyaçlar şaşırtıcı derecede yüksek" ifadesini kullandı. 2023’te 37 ülkede 45 milyon kişi açlık tehlikesi yaşayacak.