Savaş ve işsizlik Hataylıları bezdirdi…

MELTEM YILMAZ

Bugüne kadar yapılan seçimlerde hiçbir partinin kalesi olmayan Hatay, 24 Haziran seçimlerinde Millet İttifak’ına yoğunlaşıyor. HDP’ye oy verecek seçmen de, ağırlıklı olarak Barış Atay faktörünü göz önünde bulunduruyor.

Hatay, farklı etnik, dini, mezhepsel yapıların bir arada yaşadığı bir bölge. Bu yönüyle UNESCO barış kenti adayı olmuş ve ikinci seçilmişti. Çok kültürlü yapısını tarih boyunca korumuş olan Hatay’da, savaşın yarattığı moral bozukluğu halen son bulmuş değil. Yanı sıra, işsizlik, ekonomik durgunluk ve Suriyeli göçmenler meselesi, kentin en önemli sorunları arasında.

Hatay’da 1 Kasım seçimlerinde AKP yüzde 43, CHP yüzde 36, MHP yüzde 12, HDP yüzde 6 oranında oy almıştı. Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da da AKP, CHP’den daha fazla oy almıştı. Referandumda ise şöyle bir tablo dağılım ortaya çıkmıştı:

Hatay’ın 15 ilçesi arasından en kritik olanların referandumdaki dağılımları şu şekilde olmuştu: Merkez ilçesi Antakya yüzde 53,82 evet, 46,18 hayır; Samandağ yüzde 8,16 evet, yüzde 91,84 hayır; Defne yüzde 6,49 evet, yüzde 93,51 hayır; Reyhanlı yüzde 73,61 evet, yüzde 26,39 hayır. Referandumda hayır çıkan ilçelerde, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ibre Muharrem İnce’yi gösteriyor. Öte yandan, AKP’nin CHP’den daha fazla oy aldığı merkez ilçe Antakya’da, geçmişte AKP’ye oy vermiş pek çok seçmen, bu defa İyi Parti’yi işaret ediyor. İyi Parti’nin çok iyi çalıştığı yorumları yapılıyor.

Entegrasyon sağlanamadı…

Uzun zaman sınırda süren savaşın Antakya’da yarattığı psikolojik yıkımın yanında; işsizlik, ekonomik durgunluk ve Suriyeli göçmenler meselesi, kentin en önemli sorunları arasında yer alıyor.

Savaşın neden olduğu bir diğer sorun da Suriyeli göçmenler meselesi. Yurttaşlar, Suriyeli göçmenler nedeniyle bölgenin nüfus karakterinin değiştiğini aktarıyorlar. Öyle ki, bazı ilçelerde Suriyeli nüfus, yerli nüfusu geçmiş durumda. Bunun en önemli örneği Reyhanlı.

Hataylıların Suriyeliler meselesinde rahatsız olduğu bir başka konu ise Suriyelilerin entegrasyonu meselesi. Entegrasyonun sağlıklı biçimde yapılmaması Hataylıları rahatsız ederken Suriyelileri de hedef haline getiriyor. Bu nedenle tepki oyları öne çıkıyor. Nadire Saygeçitli adlı yurttaş, oyunu CHP’ye vereceğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“50 yaşıma geldim, çocuklarım işsiz, kira veriyorum, işten çıkınca tasarruf için otobüse bile binmeyip yürüyorum. Böyle bir hayat olabilir mi? Cebime girmeyen para dışında, yargı sisteminin bu kadar taraflı olmasından, sağlık sisteminin bu kadar keşmekeş olmasından memnun değilim. Ne zaman hastaneye gitsem, Suriyeliler’in benden çok daha iyi hizmet aldığını görüyorum. Ben ikinci sınıf vatandaş olmak için mi bu ülkede çalışıyorum, vergi ödüyorum, oy veriyorum?”

savas-ve-issizlik-hataylilari-bezdirdi-475475-1.

İhracat durma noktasında

Türkiye’nin en büyük ikinci TIR filosuna sahip Hatay’da, ihracat olanakları, bölgesel karmaşadan ötürü durma noktasına gelmiş. Suriye sorunuyla başlayan ticari durgunluk, ekonominin geldiği uçurumla birlikte, had safhaya ulaşmış durumda. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan en önemli kapılarından biri olan Antakya’da en çok etkilenen sektörlerin başında lojistik sektörü geliyor. Narenciyeden tekstile, ayakkabıya kadar Ortadoğu ile çok ciddi bir sınır ticareti olan bölgede, ihracatın durmasıyla şirketler iflas etmiş. Bu durum elbette esnafa ve halka yansıyor. Ayrıca, Hatay’da turizm sektörünün yediği darbe de göz önünde bulundurulduğunda, yurttaş ciddi sıkıntı çekiyor. Kemal Tolay adlı yurttaş, şöyle konuşuyor:

“Neden üretim yapan bir ülke olmaktan çıktık? Neden üniversite mezunlarımız işsiz? Bu soruyu kimse kendine sormuyor mu? Yeni kurulan İyi Parti, Türkiye için bir umut diye düşünüyorum. Bugüne kadar AKP’ye mecburen oy verenler için umut oldu.

Bir başka yurttaş, Türkiye’yi 16 yıldır yöneten AKP’nin, ülkeyi şu anki durumdan daha iyisine taşıma ihtimalinin kalmadığına dikkat çekiyor:

“Türkiye’yi 16 yıldır AKP yönetiyor ve bir kan değişimi gerekiyor. Muharrem İnce iyi bir insan, iyi bir yönetici olacağına inanıyorum. Şu an öyle bir hale geldi ki, aileler çöküyor, boşanmalar ve intihara yönelimler artıyor. Bugün kentimizde büyük bir korku, endişe ve mutsuzluk hakim. İnsanlar düşüncelerini söylemeye bile, fişlenme korkusundan dolayı çekiniyor.”

Diş hekimi Mehmet Güzelyurt, “Zaten 15 yıldır ‘tek adam’ paradigmasıyla yönetilmiş ; önemli pek çok konuda kararlar alınırken, hukukun üstünlüğünün değil, üstünlerin hukukunun egemen olduğu düşüncesi yaygın” diyerek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Uluslararası alanda ülkemizin iyice yalnızlaştığı bir dönemin ertesinde gelen bu seçimin, geleceğimizi berraklaştırıp güven verme yerine iyice belirsizleştirerek ekonomik alanda da bir darboğaza yol açması kaygısı hakim. Cumhuriyet’le beraber kuldan bireye, ümmetten ulusa doğru evrilmiş Türkiye’de; bu seçimle birlikte iyice geriye gitme düşüncesi öne çıkıyor.”

savas-ve-issizlik-hataylilari-bezdirdi-475479-1.“Türkiye uçurumun kenarında”

Kuyumculuk yapan bir başka yurttaş, “Türkiye uçurumun kenarında şu anda. Milet İttifakı’nı son kurtuluş şansı olarak görüyorum. Ekonominin ne kadar kötü durumda olduğunu ben en yakından yaşıyorum. Gün boyu 2- 3 müşteri ya geliyor ya gelmiyor. Bir de, ayrıştırıcı politikalardan bıktık. Daha önce MHP’ye oy vermiştim. Şimdi CHP’ye oy vereceğim” diyor.

Nazmiye Akkanlar adlı ev hanımı ise geçmişte CHP’ye oy verdiğini, şimdi HDP’ye oy vereceğini belirterek, “HDP’ye oy vereceğim, şimdiye kadar hep CHP’ye verdim. Bu defa HDP’yi denemek istiyorum. Ve daha da önemlisi HDP’nin baraj altında kalmasını istemiyorum. Barış Atay’ın vekil adayı olması da bu kararımda etkili oldu” ifadelerini kullandı.

AKP seçmeninin oy verme nedeni Erdoğan

AKP seçmenleri ise, partiye ağırlıklı olarak Recep Tayyip Erdoğan nedeniyle oy veriyorlar. Gülperi Yılmaz adlı AKP seçmeni, “Diğer partiler hep AKP’ye saldırarak seçimi kazanmaya çalışıyor. Bu tarzlar, bir AKP seçmeni olarak beni soğutuyor. Eğer seçim vaatlerinden söz etseler, gelecek yatırımlarından söz etseler belki o zaman dinlerim ve fikrim değişir” derken, Özcan Toklu adlı yurttaş “Oyumu Tayyip Erdoğan’a vereceğim. Ondan başka adam tanımıyorum, ekonomiyi düzeltti, dünyaya örnek oldu. Dünya’nın Türkiye’yi kıskanmasına neden oldu. Türkiye’ye ekonomik savaş açılmış durumda. Türkiye tüm dünyanın hedef tahtası” ifadelerini kullanıyor.