Hükümetin kayyum ve savaş politikalarına karşı çıkan on binler, 1 Eylül Dünya Barış Günü için alanlara akın etti. Meydanları dolduran yurttaşlar, barışa ve siyasi iradelerine sahip çıktı

Savaşa karşı barış kayyuma karşı irade


1 Eylül Dünya Barış Günü için ülkenin dört bir yanında mitingler düzenlendi. Diyarbakır, Van, Şırnak gibi bölge illerinin yanı sıra İstanbul, Ankara ve çok sayıda merkezde on binler alanları doldurdu. Kitle örgütlerinin öncülük ettiği kutlamaların bu yılki teması, hükümetin kayyum ve savaş politikaları oldu. Alanları dolduran on binler hep bir ağızdan barışa ve siyasi iradelerine sahip çıkacaklarını vurguladı.

♦ İSTANBUL
İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Kartal Meydanı’nda “Kayyumlara karşı halkın iradesi” ve “Savaşa karşı barış” sloganıyla düzenlediği mitinge, Halkların Demokratik Partisi(HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcisi katıldı. Mitingte yapılan ortak açıklamada, kayyumlar için “Sadece Diyarbakır, Mardin ve Van halkının değil, hepimizin iradesine yönelik bir saldırıdır” denildi.

Tertip Komitesi adına konuşan Atilla Özdoğan, “Savaşa inanılmaz bütçe ayrılıyor. Kürt’üyle, Türk’üyle, Laz’ıyla, Çerkes’iyle, bütün ezilenler olarak birleşeceğiz. Saray saltanatına hayır diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Barışı örgütleyeceğiz

Öte yandan mitinginde konuşmacı olması beklenen Ahmet Türk, hakkındaki davalar nedeniyle imza vermek zorunda olduğu için mitinge katılamadı. Türk’ün mitinge gönderdiği mesaj okundu.

Türk mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bugün çok istememe rağmen hakkımdaki davalar nedeniyle imza vermem gerektiği için aranızda bulunamıyorum. Bugün barış mücadelesi için alanlarda olan her birimiz biliyoruz ki barış adaletle, eşitlikle özgürlükle gelecek. İradesine sahip çıkan kayyumlara teslim etmeyen halkın kararlılığı, inadı, örgütlü duruşu ve mücadelesi ile gelecek. Hem ülkemizde hem bölgemizde çatışma ve savaşa karşı barışı örgütleyeceğiz. Bu vesile ile 1 Eylül Dünya Barış Günü hepimize kutlu olsun.”

Yan yana durabilmeliyiz

Hukuksuzluğu somut örneğinin 23 Haziran’daki seçimlerde görüldüğünün altını çizen CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu ise, “Bizler hukuksuzluğun kime yapıldığına bakılmaksızın yan yana durabilmeliyiz. Hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edildiği yan yana, omuz omuza farklılıklarımızı zenginlik olarak görüp kardeşçe yaşayabileceğimiz bir memleket oluşturabiliriz. Bunu da somut olarak 23 Haziran’da gördük” diye belirtti.
Tertip Komitesi’nin hazırladığı ortak metni, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve yazar Orhan Alkaya okudu.

“Ekonomik ve siyasi olarak sıkışan iktidar, savaş ve çatışma siyasetini, tek adam rejimini sürdürmenin vaz geçilmez bir aracı olarak uyguluyor” denilen ortak açıklamada, “Ülke, AKP’nin ve tek adam rejiminin savaş ve çözümsüzlük politikaları ile derin ekonomik krizlere sürüklemiştir. Bu ekonomik krizlerin ağır faturası ise tüm halkımıza, yüksek enflasyon, sürekli zamlar, düşük ücretler, işsizlik, sefalet, yoksulluk olarak yansımaktadır” ifadeleri yer aldı.

Kayyum atamalarına dikkat çekilen açıklamada, “AKP ve Erdoğan, 31 Mart-23 Haziran seçimlerini kaybetmesinin faturasını, 3 büyük kentin belediyesine kayyum atayarak HDP’ye ve kendilerine oy vermeyen Kürtlere kesmiştir” denildi. Ortak mücadele vurgusunun yapıldığı açıklamada, “AKP, şimdi cepheyi daha da genişleterek seçimle kaybettiklerini, politik manevralarla geri almak istemektedir. Biliyoruz ki, bu yapılan sadece Diyarbakır, Mardin, Van halkının değil, hepimizin iradesine, seçme ve seçilme hakkına yönelik bir saldırıdır, inanıyoruz ki, bu karanlıktan hep birlikte çıkacağız” dendi.

♦ DİYARBAKIR

Diyarbakır’daki buluşmanın adresi İstasyon Meydanı oldu. Mitinge on binlerin yanı sıra, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP’li vekiller, Kürt partilerin temsilcileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kadın örgütleri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

savasa-karsi-baris-kayyuma-karsi-irade-618973-1.


KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üye ve yöneticileri de “Kardeşliğin dünyasını emek ve mücadele ile kuracağız” yazılı pankart açarak kortej halinde miting alanına giriş yaptı.

Kalıcı barış sağlanmalı

Miting, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Tertip Komitesi adına konuşan Sait Demir, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayarak, “Umudumuz, bugünün barış, özgürlük ve huzura vesile olmasıdır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, mitinge katılanları selamlayarak şunları söyledi: “14 gündür direniyoruz. Sokaklardayız. Halkın iradesini yok sayan, demokrasinin en temek unsuru olan sandığı yok sayan, seçilmişlere karşı bir kayyum operasyonu başlatan bu iktidar, bu hukuksuzluğa imza atarak, tüm meşruiyetini yitirmiştir. Halkın iradesine, Amed’e, Mardin’e, Van’a saldırıya geçmişlerdi. Bu saldırıyı kabul etmiyoruz.”

♦ VAN

Van’daki kutlamaların adresi Musa Anter Barış Parkı oldu. Mitinge katılan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, kayyumlara karşı halkı birlikte durmaya çağırdı. Seçilmiş Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ise, “Nasıl bir seçime girdiğimizi hepiniz hatırlıyorsunuz. Baskıyla, zulümle sandığa gittiğimizi biliyorsunuz. Daha ‘bismillah’ demeden 3 belediyemizi YSK eliyle, üç büyükşehir belediyemize ise Süleyman Soylu imzasıyla el konuldu. Bu açık bir darbedir. Bizlerin görevden alınma gerekçesi arasında usulsüzlük yoktur” ifadesinde bulundu.

savasa-karsi-baris-kayyuma-karsi-irade-618974-1.

♦ ANKARA

Ankara’da, barış için 10 Ekim 2015’te Gar Meydanı’nda toplandıkları sırada IŞİD saldırısında yaşamını yitirenler karanfillerle anıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, meslek ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla yapılan anmada, yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart açıldı. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, barış için Gar Meydanı’nda toplanan ve burada yaşamını yitirenleri anmak için bir araya gelindiğini belirtti. Kerestecioğlu, “Hepimiz hâla o günün acısını derin bir şekilde yaşıyoruz. Demokrasi ittifakı ile barış çığlığını haykırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

savasa-karsi-baris-kayyuma-karsi-irade-618975-1.

♦ BATMAN

Batman Demokrasi Platformu’nun 1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla düzenlemek istediği etkinlik valilik yasağına takıldı. Açıklama yapan SES Batman Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, valiliğe başvuruda bulunmalarına rağmen etkinliklerine izin verilmediğini belirtti.

savasa-karsi-baris-kayyuma-karsi-irade-618976-1.