TAKSAV tarafından 10’uncu kez düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali sona erdi. Festivalin son gününde Yuri Ydrohobych Akademik Lvivil Drama ve Müzik Tiyatrosu’nun Boyacı adlı oyunu oynandı.

Savaşa rağmen inatla sanat
Fotoğraf: BirGün

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Toplum Araştırmaları Kültür Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen ve 10’uncu kez kapılarını açan Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, son oyununun gösteriminin ardından perdelerini kapattı. Festivalin son gününde Tuncer Cücenoğlu’nun yazdığı Yuri Ydrohobych Akademik Lvivil Drama ve Müzik Tiyatrosu’nun sergilediği Boyacı oyunu sergilendi. 10’uncu Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nde bu yıl toplam 25 oyun sahnelendi. Yazarlık atölyesi, koreografi atölyesi ve atık materyallerden maske yapım atölyesi başlıklarıyla üç farklı atölye çalışması yapıldı. Festival kapsamında, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen Eren Aysan ve Müfit Can Saçıntı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Tiyatro’da Emek” başlıklı söyleşi de katılımcıların ilgisiyle karşılandı. Ukrayna dışında Uruguay ve Azerbaycan’dan tiyatro ekiplerinin renklendirdiği festivalde bir de Kürtçe oyun oynandı.

Festival sürecini değerlendiren TAKSAV Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Temsilcisi Yasemin Sağlam, “Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin 10. yılını tamamladık. Festival heyecanı ve coşkusu içinde geçen bir 10 yıl oldu. Yurt dışından ve içinden gelen ekiplerle sadece yazışarak yapılan mutabakatlar, tümünün zamanında kentimizde olup, İzmirli izleyicilerle ile bir araya gelmeleri, festival seçkisi içinde yer alan her bir oyun için ayrı ayrı hazırlıklar, başka başka telaşlar, endişeler, umutlar… Temaya uygun bir açılışın planlanması ve festival açılışı ve kapanışı… Evet, 10 yılımız ilk günkü heyecan, telaş ve coşku ile geçti. Bundan sonrası da böyle olacaktır. 8 ayrı salonda oynanan oyunların sorumluları Sibel Altıneş, Emel Ünver, Nuray Bağenç, Ahmet Kaya Mahmut Apaydın, Mehtap Onsel, teknik sorumlumuz Metin Aktaş ile sokak açılışımızı düzenleyen İsmail Deveci de festivalde emekleri olan kişiler” dedi.

TAKSAV Festival Komitesinin en genç üyesi Gonca Yıldız, “Festivalin bu yıl bir parçası oldum. Gönüllüler Sorumluluğunda yer aldım. Son 20 günde pek çok gönüllü ile sanatçı ile tiyatro ekibi ile bir aradaydım. Süreçte dayanışarak her meselenin üstesinden geldik, salonları doldurduk ve pek çok İzmirliyi emek temalı bir festivalle buluşturduk” diye konuştu. İlyas Yaman “Son birkaç yıldır festivalin trafik diye tanımlanan sürecini koordine ediyorum. İzmir dışından gelecek ekiplerin karşılanmaları, konaklamaları, kumanyaları, salonlara ulaştırılmaları ile İzmir içinden olanların salonlara dekorlarının ve ekiplerin nakli işlerini halletmeye çalışıyorum. Festival sürecinde trafiğin aksamadan doğru bir saat gibi işlemesini sağlamak gibi bir sorumluluğum var. Coşku ile heyecan ile gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Filiz Kurt da şunları söyledi: “Tema belirlendikten sonra görsele dönüşme sürecinden, Seçici Kurul çalışmalarının koordinasyonu, broşürler, sosyal medya hazırlıkları, festival seçkisinde yer alan ekiplerin bilgilendirilmesi ve onlarla ilişkilerden, Gönüllüler Sorumlusu ile sahnelerin koordinasyonu ve daha birçok başlığın sorumlusuyum. 7 yıldır keyifle, coşkuyla sürdürüyorum bu sorumluluğu. Ülkemizde amatör, profesyonel, üniversite ekipleri ile dünyanın pek çok yerinden ekiplerle tanışlığımız oldu. Onlarla dayanışmamızı ve diyaloglarımızı sürdürüyoruz. Festivaller, hele bizimki gibi festivallerin emek, dayanışma, cesaret, umut ve birlikte başarmak anlamına geldiğini düşünüyorum.”