Paylaşım rekabeti tırmanırken küresel köyün efendilerini bir araya getiren G20 Zirvesi’nde “Bugünün çağı savaş çağı olmasın” denildi. 52 maddelik sonuç bildirgesinde Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmesi talep edildi.

Savaşı çıkaranların göstermelik çağrısı
Endonezya Bali’deki G20 Liderler Zirvesi’nin ana gündem maddeleri savaş ve ekonomik krizdi. (Foto: AA)

Dış Haberler

Küresel güç merkezleri arasındaki paylaşım kavgası sürerken dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 Zirvesi, Rusya'nın Ukrayna’dan tamamen ve koşulsuz şekilde çekilmesi çağrısıyla sona erdi. ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Japonya ve Almanya'nın da aralarında olduğu ülkelerin liderlerinin buluştuğu Endonezya Bali’deki iki günlük zirvenin sonuç bildirgesinde bugünün çağının savaş çağı olmaması gerektiği belirtildi. Birçok krizin aynı anda yaşandığı dönemde zirvenin gerçekleştiğinin ifade edildiği 52 maddelik bildirgede savaşın küresel ekonomi üzerindeki olumsuz sonuçlarına dikkat çekildi.

Savaş ve ekonomik krizin damga vurduğu zirvede uluslararası hukuk, barış ve istikrarı koruyan çok taraflı sistemi desteklemenin esas olduğu kaydedilirken, "Nükleer silahların kullanılması veya buna yönelik tehdit, kabul edilemez. Çatışmaların barışçıl çözümü, diplomasi ve diyaloğun sürdürülmesi hayati önemde" ifadeleri kullanıldı.

KIRILGANLIK DERİNLEŞİYOR

Bildirgede, birçok üyenin Ukrayna'daki savaşı kınadığı ve savaşın insani acılara ve küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkların derinleşmesine yol açtığı belirtildi. Küresel ekonomi için kritik olan bu dönemde gerekli ve net adımların atılmasının öneminin vurgulandığı bildirgede, “G20'nin güvenlik sorunlarını çözecek bir forum olmadığını belirtmekle birlikte, güvenlik sorunlarının küresel ekonomi üzerinde önemli sonuçları olabileceğinin farkındayız" denildi.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) aracılık ettiği İstanbul Anlaşması'ndan memnuniyet duyulduğu ifade edildi. Özellikle en az gelişmiş ülkeler ve küçük ada ülkeleri dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri küresel zorluklara karşı desteklemeye devam edileceğinin aktarıldığı bildirgede, bu amaç kapsamında bütüncül
ve güçlü bir toparlanmayı,
istihdam artışını ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak şekilde beş adımda aksiyon alınacağı belirtildi.

Jeopolitik, enerji ve enflasyon krizlerinin yanı sıra tüm dünyayı etkileyen iklim krizine de dikkatin çekildiği bildirgede, iklim finansmanının artırılması çağrısında bulunuldu.

SAVAŞI DURDURMALIYIZ

G20 Liderler Zirvesi’nin ev sahibi Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo da kapanışta yaptığı açıklamada liderlere seslenerek “savaşı durdurmalıyız” çağrısında bulundu.

Liderlerin gıda ve enerji güvenliği ile küresel sağlık
sistemlerine odaklandığı Bali’deki buluşmanın son gününde liderlerin gündeminde Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne düşen füze de ele alındı.

G20 ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, İngiltere, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve AB’den oluşuyor. Zirveye ülkelerin liderleri katılırken Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil etmişti.