ABD’nin Suriye’den askerlerini çekme kararını muhalefet partileri değerlendirdi: Sorunlar askeri operasyonlarla değil barışçıl yollardan çözülsün. Suriye’nin kaderine Suriyeliler karar versin

Savaşla değil barışçıl yollardan çözülsün

SERBAY MANSUROĞLU
serbaymansur@birgun.net

ABD’nin Suriye’den askerlerini çekmesine ilişkin CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, “CHP, Suriye dahil olmak üzere Ortadoğu bölgesinde mevcut tüm sorunların barışçı yollardan ve diplomasiye ağırlık verilerek çözülmesinden yanadır” dedi.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise “Amerikan’ın gitmesi de kalması da şu an için bir çözüm değil. Tek çözüm Suriye’nin hızlı bir şekilde eşit vatandaşlık temelinde yeniden varlığını hızlıca hissettirmesi” ifadelerine yer verdi.

Yeni dönemin göstergesi
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de bulunan ABD askeri unsurlarının çekileceği hakkındaki açıklamasının Suriye’de yeni bir döneme girileceğine işaret eden önemli bir gelişme olduğunu belirten Çeviköz, “Bu kararın olası yansımalarının dikkatle değerlendirilmesi yerinde olacaktır” dedi. Çeviköz, “ABD askerlerinin çekilmesinin ABD önderliğindeki koalisyonun Suriye topraklarında IŞİD’e karşı sürdürdüğü mücadelenin tamamıyla sona erdiği ve koalisyon güçlerinin tümünün Suriye’den çekileceği anlamına gelmediği anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

savasla-degil-bariscil-yollardan-cozulsun-545142-1.Suriye halkı karar versin
CHP’nin Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğünden yana olduğunu hatırlatan Çeviköz şunları belirtti: “ABD askerlerinin çekilmesinin Suriye’de bu konularda olumsuz bir gelişmeye yol açmamasını umuyoruz. Suriye topraklarında bulunan yabancı askeri unsurların zaman içinde ABD örneğinde olduğu gibi çekilme kararı almalarının Suriye’nin geleceği hakkındaki kararları Suriyelilerin vermesine de olumlu katkıda bulunacağını düşünüyoruz.” CHP’nin, Suriye dahil olmak üzere, Türkiye’nin komşu coğrafyasını oluşturan Ortadoğu bölgesinde mevcut tüm sorunların askeri güç kullanmaksızın, barışçı yollardan ve diplomasiye ağırlık verilerek çözümlenmesinden yana olduğunu da belirten Çeviköz, “Bu yaklaşım tüm aktörlerle diyalog içinde bulunulmasını da gerekli ve zorunlu kılmaktadır” dedi.

Trump’ın yol haritası belirsiz
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘çekilme’ açıklamasının ABD’nin uzun yıllardır Ortadoğu coğrafyasındaki stratejik tutumuyla çeliştiğine dikkat çekti. "Trump’ın en önemli seçim vaatlerinden biri IŞİD’in yenilgiye uğrattıktan sonra ABD askerlerinin bölgeden çekilmesi yönünde. Buradan bakınca çekilme kararı sürpriz değil. Ancak ABD’nin Ortadoğu coğrafyası açısından stratejik tutumu, bugüne kadarki yönelimleri dikkate alındığında çekilme kararıyla bir uyumsuzluktan bahsedebiliriz” diyen HDP’li Hatimoğulları, “Sadece Suriye değil, Akdeniz havzası olarak bakıldığında suların ısındığı bir dönemde ABD’nin gerçek anlamda çekilmesi gerçekçi durmuyor” dedi. Trump’ın çekilme kararının hayata nasıl geçeceğine dair bir yol haritası bulunmadığının altını çizen hatimoğulları, “Askeri üsler boşaltılacak mı? Askeri güçler tamamen mi tahliye edilecek? Bunlar gibi çok fazla soru işareti var. Süreç görüntü itibariyle de olsa bu çekilmenin uzun vadeli olacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

AKP’nin başarısı değil
Sürecin iktidarın başarısı anlamına gelmeyeceğini kaydeden Hatimoğulları, “Çekilme kararı, ‘AKP iktidarının basıncı, bölgedeki pozisyonu, operasyon kartını masaya koymasının’ başarısı olarak okunursa eksik ve yanlış bir okuma olur. Bu süreç daha çok Trump’ın kendi iç kamuoyuna dönük bir güven tazeleme, seçim vaadini yerine getirme gibi bir sürecin parçası olduğunu söylemek daha akılcı” şeklinde konuştu.

savasla-degil-bariscil-yollardan-cozulsun-545143-1.Savaş başkalaşım gösterir
HDP’li Tülay Hatimoğulları şöyle devam etti: “İlk bakışta ABD’nin başı çektiği uluslararası emperyalist güçlerin tamamen bölgeyi terk etmesi doğru. Ancak bugün gelişen ortam içinde bir gücün boşluğu başka türlü doldurmak isteyen emperyalist odaklarla dolu. Savaş her an başkalaşım gösterebilir. Benim burada söylemek istediğim şu; ulusların her zaman kendi kaderini tayin etme hakkı var. Suriye’de yeni Anayasa hazırlanırken en temel tutumumuz halkların eşit vatandaşlık temelinde barış ve huzur içinde bir arada yaşamasına vesile olacak temel bir metin içeriğinde hayata geçirilmesidir. Suriye’nin Rojava bölgesinde yer alan Kürt hareketinin temsilcilerinin bugüne kadar ortaya koydukları beyanlar taleplerinin ayrılıkçı olmadığını, kopmaların yaşanmamasının arzu edildiğini gösteriyor. Siyasi güçler Suriye sınırları içinde federatif yapılanmadan yana."

İç savaş çıkartıldı
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları bölgede bir vekalet savaşı yaşandığına işaret ederek şu ifadeleri kullandı: “Esasında emperyalizmin işleyişine uygun bir süreç işliyor. Suriye’nin içerisinde IŞİD canileri desteklendi. Kürt hareketi ve Suriye yönetimi bir savaşın içine çekildi. ABD ve diğer uluslararası oyuncular ‘bir barış gücü’ gibi davranıp bölgede konumlandı."

Hatimoğulları sözlerine şöyle son verdi: "Başta ABD olmak üzere ‘Barış gücü’ gibi ortaya çıkan bölgede emperyalist güçler arasında vekalet savaşı yürütüldüğüne tanık oluyoruz. Bugün gelinen noktada bölgede savaşın devam ettirilmesi söz konusu. Amerikan’ın gitmesi de kalması da şu an için bir çözüm değil. Tek çözüm Suriye’nin hızlı bir şekilde eşit vatandaşlık temelinde yeniden varlığını hızlıca hissettirmesi.”