Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 23. güne girildi. Sahadaki çatışmalar şiddetli bir şekilde sürerken, Rus güçlerinin saldırısı sonucu Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. ABD Temsilciler Meclisi, ABD'nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'ya karşı 5 binden fazla yaptırım kararı alındığını belirterek, bunun bir 'rekor' olduğunu söyledi.

Savaşta 23. gün: "Rusya'ya 5 binden fazla yaptırım kararı alındı"

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 23. güne girildi. Müzakerelerden henüz sonuç çıkmazken tarafların karşılıklı suçlamaları da devam ediyor.

Rus ordusu, Ukrayna'da Kiev, Çernihiv, Harkov, Mariupol gibi yerleşim birimlerindeki sivil yapılara gece boyunca saldırılar düzenledi. Ukraynalı yerel yöneticilerin ve resmi kurumların açıklamalarından derlenen bilgilere göre, Rus ordusu, uçak ve füzelerle saldırılarını sürdürerek ülkedeki sivil yapıları hedef aldı. Çernihiv Valisi Vyaçeslav Çaus, şehrin Ruslar tarafından sürekli bombalandığını bildirdi.

Çaus, Rus güçlerinin sivil altyapıları hedef aldığını belirterek son 24 saatte 53 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rus güçlerinin saldırısı sonucu başkent Kiev'de 2 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna Acil Servisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Rus güçleri Sviatoshynskyi'de depoların olduğu bölgeye saldırı düzenledi.

CANLI ANLATIM

21.00 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna halkının maruz kaldığı acımasız bombardımanlara karşı bu ülkeye yardım için daha fazla savunma silahı sağlanacağını bildirdi.

Johnson, Aberdeen'de İskoç Muhafazakar Parti Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya başlattığı savaşta başarısız olacağına her zamankinden daha fazla inandığını dile getirdi.

Putin'in, Ukraynalıların kahramanlığını ve savaşma kararlılığını hafife aldığını belirten Johnson, ülkesinin Ukrayna halkına verdiği desteği sürdüreceğinin altını çizdi.

Johnson, "Acımasız bombardımanlara karşı Ukrayna'ya yardım etmek için daha fazla savunma silahı sağlanacak." dedi.


18.50 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski yaptığı konuşmada, “Ukrayna’nın güçlü halkı, bugün savaşın 23. günü. Ben eminim ki bu savaşta Ruslar ülkelerini tarihlerinin başladığı zamana geri döndürecekler. Rusya, Ukrayna’ya saldırdığı için son 25 yılda ulaştığı seviyeden 90’lara geri dönecek. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşın bedeli bu olacak. Vicdansız ve saldırgan bir savaşın bedeli her zaman yüksek bedellerle ödenir. Ne olursa olsun insanlarımız geri gelmeyecek ve yaralarımız iyileştirilmeyecek. Biz her şeyi onaracağız ve Avrupa Birliği’nin üyesi olacağız. Ancak zaferden sonra hayat farklı olacak. Ölenleri saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

savasta-23-gun-rusya-ya-5-binden-fazla-yaptirim-karari-alindi-993180-1.

Zelenski, Rusya’nın attığı her bombanın bedelini ödeyeceğinin altını çizerek, “Rus ordusu şehirlerimizdeki sivil alanları vurmaya devam ediyor. Biz onların roketlerini ve silahlarını kısıtlı imkanlarımızla etkisiz hale getiriyoruz. Eğer bazı Batı ülkeleri bize silah konusunda yardım etmeye devam etmezse bu onların vicdanı bir hatası olacak ve onlar prestijlerini kaybedecekler. Avrupa Birliği ile ülkemizden gidenlere ve ülkemizde kalanlara yardım edilmesi konusunda görüştük ve Avrupa Birliği ile 300 milyon euro yardım konusunda anlaştık. Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketi üzerinde konuşuyoruz. Ruslar her roket ve her bomba için bedel ödeyeceklerini anlamalılar. Ukrayna’da barış olmadıkça Rusya’ya yönelik yaptırımlar olacak. Rusya için yaptırım teklifinde bulunan dünyanın farklı ülkelerindeki insanlara minnettarım. Rusya’ya ait gemilere hizmet vermeme kararı alan İsveç’deki liman çalışanlarını da teşekkür ederim. Bu doğru ve tüm ülkeler böyle yapmalı. Şimdi hareket edilmeli ki potansiyel saldırganlar savaşın bir kayıp olduğunu görmeli. Rus gemileri için tüm Avrupa limanları kapatılmalı” şeklinde konuştu.

Rusya tarafından Ukrayna’ya yönelik saldırılarının ardından arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirten Zelenski, “Sumi ve Harkov bölgelerinde insani koridorlar açıldı. Mariupol’dan 35 bin insanı çıkarmak mümkün oldu. Sığınak olarak kullanılan drama tiyatrosunda göçük altında kalanları çıkarma çalışmaları devam ediyor. 130 kişi kurtarıldı ve çalışmalar devam ediyor. İzüm şehrini bombalamaya devam ediyorlar. Balakliya şehrinde insanı yardım koridorları oluşturma çabaları ise devam ediyor. 138 askeri personele madalya takdim edilecek. Yaşasın kahramanlarımız yaşasın Ukrayna” ifadelerini kullandı.


18.40 Rusya: Ukrayna'da ABD'nin biyolojik faaliyetlerine yönelik yeni bilgilere ulaştık

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden askeri operasyonları sonucu "ABD’nin ülkedeki biyolojik faaliyetlerine yönelik daha fazla bilgiye" ulaştıklarını savundu.

Nebenzia, Rusya’nın talebi üzerine Ukrayna'daki biyolojik silah programı iddialarını görüşmek üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde konuştu.

ABD’nin direkt desteği ile Ukrayna topraklarında bütün bölgenin güvenliği için tehlikeli olabilecek askeri biyolojik programların yürütüldüğünü savunan Nebenzia, Washington’dan, Kiev ile şimdiye kadar gerçekleştirdiği ortak laboratuvar çalışmalarına açıklık getirmesini istedi. Nebenzia, geçen haftadan bu yana ABD’nin Ukrayna’daki biyolojik faaliyetlerine yönelik yeni detaylara ulaştıklarını iddia ederek, söz konusu belgelerin Ukrayna'daki askeri ve biyolojik projelere Pentagon'un 32 milyon dolarlık doğrudan finansmanını ve denetimini teyit ettiğini savundu.

Washington’ın kendi halkını riske atmamak için tehlikeli biyolojik araştırmaları Ukrayna topraklarında yürüttüğünü öne süren Nebenzia, “ABD tarafından denetlenen, dünyanın diğer bölgelerindeki laboratuvarlarda da benzer gerçekler ortaya çıkarsa şaşırmış olmayacağız.” şeklinde konuştu. Rusya Daimi Temsilcisi, ABD’nin şu an Ukrayna'daki söz konusu biyolojik materyalleri yok etme çabası içinde olduğunu da savunarak, bunların bölgeye yayılması halinde Covid-19’dan daha tehlikeli durum oluşturacağı uyarısında bulundu.


17.50 Bulgaristan, 10 Rus diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etti ve diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 72 saat süre verdi.


16.30 BM: 816 sivil hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Ukrayna'da çatışmaların başladığı 24 Şubat'tan bu yana en az 816 sivilin öldüğünü ve 1.333 kişinin yaralandığını bildirdi.


14.53 Rusya, Ukrayna'nın Luhansk bölgesinin yüzde 90'ını ele geçirdiğini duyurdu

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki toprakların yüzde 90'ının ele geçirildiğini bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin, Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Ukrayna'da bazı yerleşim birimlerinin ele geçirildiğini belirten Konaşenkov, "Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin topraklarının yüzde 90'dan fazlası ele geçirildi" dedi.

Mariupol kentinin kuşatıldığını ifade eden Konaşenkov, bu kentin merkezinde çatışmaların sürdüğünü belirtti.

Rus ordusunun, Ukrayna'da son 24 saatte 81 askeri altyapı tesisini imha ettiğini aktaran Konaşenkov, şunları kaydetti:

"Ukrayna'ya ait toplam 183 insansız hava aracı (İHA), 1406 tank ve çeşitli zırhlı araç, 138 uçaksavar füze sistemi, 535 obüs ve havan topu ve 1197 özel askeri araç yok edildi."


14.34 AB: Ukrayna'nın Avrupa yolu başlamıştır

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın Avrupa yolundaki sürecinin başladığını, AB Komisyonu'nun da bu yolda ilerleyeceğini bildirdi.

Von der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüntülü konuşma hakkında sosyal medyada açıklamada bulundu.

"Devlet Başkanı Zelenski'e AB'nin desteğinin devamı konusunda teminat verdim. Ukrayna'nın AB yolu başlamıştır" ifadesini kullanan von der Leyen, bu tür zamanlarda vizyon, sebat ve tahammül gerektiğini ifade etti.

Von der Leyen, "AB komisyonu da bu yolda ilerleyecektir" ifadesini kullandı.

Zelenski'i ayrıca AB'nin daha önce onayladığı makro finansal desteğinin 300 milyon avroluk ikinci diliminin ödeneceği konusunda bilgilendirdiğini aktaran von der Leyen, "Ukrayna'nın cesur halkının bu paraya şu anda ihtiyacı var. Bu anlamsız savaş devam ederken bu para ülkenin maliyesini destekleyecektir" dedi.


14.10 Çin’den ABD’ye ‘ateşi körükleme’ eleştirisi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in telefon görüşmesi öncesi yaptığı açıklamasında, “ABD, Ukrayna krizindeki ateşi körüklemek yerine üzerine düşen sorumlulukları almalı. ABD Ukrayna’ya askeri yardım göndererek barış getiremez” dedi.


12.20 Lavrov: Rusya’ya 5 binden fazla yaptırım kararı alındı, bu bir rekor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'ya karşı 5 binden fazla yaptırım kararı alındığını belirterek, “Bu bir rekordur” dedi.


12.05 Kiev’de 1 kişi hayatını kaybetti

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentin bir yerleşim bölgesinde bombardımanın sonucu 1 kişinin öldüğünü söyledi. Kliçko, Twitter hesabından bombalanan bölgeden bir video paylaşarak, "Düşman başkente saldırmaya devam ediyor” dedi.


11.55 Rusya, ‘biyolojik araştırma tesisleri’ için BMGK’yi toplantıya çağırdı

Rusya, ABD'nin Ukrayna'daki şüpheli biyolojik araştırma tesisleri ilgili BMGK'yi acil toplantıya çağırdı. Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'de son bir günde 42 bin 992 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Ayrıca Donetsk'te ABD'li 3 paralı askerin etkisiz hale getirildiği açıklanırken, Pentagon "Elimizde böyle bilgi yok" dedi.


11.50 Doğu kentlerin bombardıman: ‘3 sivil öldü’

Ukrayna Devlet Acil Servisi, bu sabah ülkenin doğusundaki Harkov kentinde çok katlı bir öğretim binasının bombalanması sonucu bir kişinin öldüğünü açıkladı. Enkaz altında kalan 11 kişi de yaralandı.

Vali Pavlo Kyrylenko, mermilerin bugün doğudaki Kramatorsk kentini de vurduğunu ve iki kişinin öldüğünü ve altı kişinin de yaralandığını söyledi.


11.22 Russia Today'in İngiltere'deki yayın lisansı iptal edildi

İngiltere'deki yayın denetleme ve düzenleme kurumu Ofcom, Russia Today'in yayın lisansını derhal geçerli olacak şekilde iptal etti. Ofcom'un açıklamasında"Russia Today'in lisans sahibi ANO TV Novosti'nin, İngiltere'de yayın lisansı sahibi olmasını uygun görmediğiniz için bu kararı aldık" denildi.


11.03 Ukrayna Savunma Bakanlığı: Toplam 14 bin 200 Rus askeri öldürüldü

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Facebook'taki günlük güncellemesinde, çatışmaların başlangıcından bu yana 14 bin 200 Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Rusya ise son olarak 3 Mart'ta yaptığı güncellemede 498 askerinin öldüğünü duyurmuştu.


savasta-23-gun-abd-rusya-ile-ilgili-kritik-yasa-tasarisini-onayladi-992941-1.
Ukrayna'nın Lviv kentinde merkeze yakın noktada dumanlar yükseldiği görüldü

10.15 Lviv Havaalanı yakınlarındaki bina vuruldu

Rusya güçlerinin, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde, havaalanı yakınlarındaki bir uçak bakım tesisinin hedef aldığı belitildi. Belediye Başkanı Andriy Sadovyi Telegram kanalında yaptığı açıklamada birkaç füzenin isabet ettiği binada şu ana kadar ölen ya da yaralanan olduğu bilgisi gelmediğini söyledi.

Binanın, bir uçak bakım alanı olduğu kaydedilirken, Sadovyi binadaki çalışmaların daha önce durdurulduğunu bildirdi.


09.27 Japonya, Rusya'ya yaptırım paketini genişletti

Japonya, Rusya yönetimi ve iş dünyasına yönelik ekonomik yaptırım paketini genişletti. Bu kapsamda Rusya Savunma Bakan Yardımcıları dahil 15 kişi ile 9 örgütün daha mal varlıkları donduruldu.

09.07 Putin, Erdoğan ile konuşmasında Zelenskiy ile görüşebileceğini söyledi

BBC'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında yapılan görüşme hakkında edindiği bilgilere göre, Putin, bu görüşmede, Zelenskiy ile yüz yüze görüşebileceğini ifade etti.

BBC'den John Simpson'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Putin'in Erdoğan'a dile getirdiği bir kısım talebin "üzerinde anlaşılabilir" nitelikte olduğunu aktardı.Bunlar arasında, Ukrayna'nın tarafsızlığını garanti etmesi, NATO'ya üye olmayacağını açıklaması gibi daha önce dile getirilen talepler bulunuyor.


05.25 Avustralya hükümeti Putin ile bağlantılı 2 oligarkı yaptırım listesine aldı

Avustralya hükümeti, Ukrayna savaşında yaptırım uyguladığı kişilerin dışında bıraktığı ve ülkede varlıkları bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantılı 2 Rus oligarkının listeye dahil edildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığının resmi internet sayfasından yazılı açıklamada bulunan Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Rus tarafına uyguladıkları yaptırımları genişlettiklerini duyurdu.

Yeni yatırımlara oligarkların yanı sıra 11 Rus bankasını ve devlet kuruluşunu dahil ettiklerini açıklayan Payne, "Listede, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Maliye Bakanlığı yer alıyor. Son zamanlarda Rusya Merkez Bankası'nı dahil etmemizle birlikte, Avustralya şimdi Rusya'nın dış borcunu ihraç etmekten ve yönetmekten sorumlu tüm Rus Hükümeti kurumlarını hedef aldı." ifadesini kullandı.

Avustralya'nın yaptırımları kapsamında, 41 oligark ve yakın aile üyeleri de dahil olmak üzere 460'tan fazla kişi, işletme ve kuruluşa yaptırım uygulanıyor.


03.34 Ukrayna: Rusya, Suriye'den yaklaşık bine yakın paralı asker topladı

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye karşı savaş başlatan Rusya ordusunun, Suriye'den yaklaşık bin kişiyi topladığını bildirdi.

AA'nın haberine göre; Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, savaş sırasında oldukça büyük kayıp yaşayan Rus ordusunun, yabancı paralı askerleri aldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı, personel kaybını yabancılar pahasına telafi etmek için önlemler almaya devam ediyor. Mevcut bilgilere göre, Rus işgalciler, Beşşar Esed ve Hizbullah'ın sözde ordusundan bine yakın gönüllüyü çoktan topladı."

Açıklamada, "Aynı zamanda, mevcut bilgilere göre, bu militanlar Ukrayna topraklarındaki çatışmalara katılmayı değil, Avrupa ülkelerine ulaşmak için iş gezilerini fırsat olarak kullanmayı amaçlıyorlar." ifadesi kullanıldı.


savasta-23-gun-abd-rusya-ile-ilgili-kritik-yasa-tasarisini-onayladi-992855-1.

00.53 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüşerek Rusya-Ukrayna savaşın durdurulması için barışçıl diyalogun önemini değerlendirdi.

Zelenski, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile diyaloğumuz devam etti" ifadelerine yer verdi.

Rusya'nın saldırılarına karşı mücadelede, özellikle savunma alanında halka yönelik destek konuları ele aldıklarını aktaran Zelenski, "Barışçıl diyaloğun sürdürülmesine özel önem verilmektedir. Savaş karşıtı koalisyonu güçlendirmemiz gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.


00.20 Ukrayna hükümeti, dünyanın önde gelen yatırım şirketlerini, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle zarar gören altyapıyı yeniden inşa etmeye davet etti.


00.08 Belarus'un, Avrupa Konseyi'nin faaliyetlerine katılma hakkı askıya alındı

Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Komitesi'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırılara aktif şekilde katıldığı gerekçesiyle Belarus ile ilişkiyi askıya almaya karar verdiği belirtildi.

Komitenin, Belarus'un konseyin toplantılarına ve faaliyetlerine katılma hakkını askıya aldığı aktarılan açıklamada, bu ülke ile her türlü teknik iş birliğinin de askıya alındığı kaydedildi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle dün Rusya'yı üyelikten çıkarmaya karar vermişti.