Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 29. güne girildi. Bugün Brüksel'de NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirveleri yapılıyor. NATO Zirvesi'ne video mesaj gönderen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, askeri destek verilmemesinden yakındı: "20 bin tankınız var. Yüzde 1'ini istedik ama henüz net bir cevabınız yok." NATO Zirvesi'nin ardından konuşan Genel Sekreter Stoltenberg ise "Ukrayna’ya daha fazla destek vereceğiz ve Rusya’ya daha önce görülmemiş bedeller ödeteceğiz" ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Stoltenberg, "Bu çatışma topyekun bir savaşa da dönüşmesin. Bu zaten sahaya birlik konuşlandırmayacağımız manasına geliyor" mesajı verdi.

Savaşta 29. gün | NATO yineledi: Sahada birlik konuşlandırmayacağız

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 29. güne girildi.

Rusya'nın BMGK'ye sunduğu Ukrayna'ya yardım tasarısı gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi, tasarıya sadece Çin destek verdi, 13 ülke çekimser kaldı.

BM Genel Kurulu, Ukrayna'daki savaşın insani sonuçlarına dikkati çeken bir oturum düzenlerken, Rusya bu oturumun "siyasileştirildiği" gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyine kendi tasarısını getirdi.

Rusya, ülkede "kötüye giden insani durumdan endişe duyulan" tasarısını BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sundu.

15 üyeli konseyde tasarıya sade Rusya ve Çin destek verirken, 13 ülke ise çekimser kaldı.

Rusya'nın tasarısı BM Güvenlik Konseyinde gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi.

CANLI ANLATIM

20.40 ABD Başkanı Biden, Rusya’nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanması durumunda karşılık vereceklerini ve bu karşılığın da kimyasal silahın kullanım şekline bağlı olacağını söyledi. Biden, Rusya'nın G20'den çıkarılması gerektiğine inandığını ve Ukrayna'nın G20 toplantılarına katılabileceğini söyledi.


18.30 BM: Ukrayna'da en az 1035 sivil öldü

Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1035 sivilin hayatını kaybettiğini, 1650 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 674 bin 952 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Ukraynalıların komşu ülkelerden en çok Polonya (2 milyon 173 bin 944), Romanya (563 bin 519) ve Moldova'ya (374 bin 59) geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.


18.00 Kanada’dan Ukrayna yasağı

Kanada, ele geçirilen birliklerin bir 'Rus propaganda aracı olarak kullanılabileceğine' dair artan endişeler nedeniyle, askerlerinin Ukrayna'nın yabancı savaşçılardan oluşan “uluslararası tugaya" katılmalarını yasakladı.


16.45 Beyaz Saray 400’den fazla Rus zengin, Duma üyesi ve savunma şirketine, Ukrayna savaşı bağlamında Avrupalı müttefiklerle ortaklaşa yeni yaptırımlar getirildiğini duyurdu.


16.20 NATO Zirvesi sonrası açıklama

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Brüksel'deki NATO Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulunuyor:

* Rusya'nın işgaline cevap olarak, NATO'nun doğu kanadına 40 bin asker yerleştirilerek savunmanın güçlendirilmesine karar verildi.

* Bugün NATO liderleri şu mutabakata vardı; Ukrayna’ya daha fazla destek vereceğiz ve Rusya’ya daha önce görülmemiş bedeller ödeteceğiz.

* NATO liderleri savunma bütçelerini artıracak.

* Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanımı çatışmanın doğasını tamamen değiştirir.

* Müttefik liderler Çin'e çağrıda bulundu: Rus işgaline ekonomik desteklerini kesmesi lazım, baskı kurması lazım ve derhal barışçıl çözüm desteğini sunması lazım. Belarus da aynı şekilde...


15.32 Putin, Güvenlik Konseyi ile müzakere sürecini görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi ile Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere sürecini ele aldı.

Kremlin Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Putin, Rusya Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı yaptı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere sürecinin ele alındığı toplantıda, "Ukrayna tarafının bu süreci yavaşlattığı" ifade edildi.

Rusya'ya yönelik yaptırımların da ele alındığı toplantıda, ülkedeki makroekonomik durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıya katılan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'daki savaş, insani yardım ve ele geçirilen bölgelerde altyapıların yeniden inşa edilmesi süreçleri konusunda bilgi verdi.


savasta-29-gun-gozler-bruksel-de-zelenski-den-nato-ya-sistem-995201-1.

14.20 Zelenski’den NATO’ya sitem

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Brüksel’deki NATO Zirvesi’ne 'video' aracılığıyla katıldı. Önceden kaydedilmiş konuşmasında NATO müttefiklerine sitemde bulunan Zelenski, Ukrayna’nın istediği askeri desteklerin verilmediğini söyledi. Zelenski, "20 bin tankınız var. Yüzde 1'ini istedik ama henüz net bir cevabınız yok. Savaş sırasındaki en kötü şey, yardım taleplerine net cevaplar verememektir" dedi.


14.05 Kremlin: Abramoviç müzakerelerin erken aşamasında rol aldı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada Roman Abramoviç'in Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin erken aşamalarında rol aldığını söyledi. RIA Novosti haber ajansına göre Peskov, "Şu anda müzakereler Rus ve Ukraynalı iki müzakere ekibi arasında devam ediyor" ifadelerini kullandı.


13.30 İngiltere, Rusya’ya yeni yaptırımları açıkladı

İngiltere, Rusya'nın 65 stratejik endüstrisini, bankasını ve Rus iş insanını hedef alan yeni yaptırım kararını duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yaptırımlarla, çok sayıda savunma şirketi, Rus demir yolları, Alfa Bank ve Wagner Grubu dahil Rusya'nın Ukrayna'yı işgal operasyonuna yardım edenlerin hedef alındığı ifade edildi.


13.10 Almanya: Rusya’ya enerji ambargosu uygulamaya hazır değiliz

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, hükümetin enerjide Rusya'ya bağımlılığını ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Rusya'ya enerji ambargosu uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin de açıklamalarda bulunan Habeck, Almanya'nın Rusya'ya enerji konusunda ambargo uygulamaya hazır olmadığını söyledi.


11.45 Rus ordusu Harkov bölgesinde İzyum şehrini kontrol altına aldı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da Harkov bölgesindeki İzyum şehrini ele geçirdiğini duyurdu.

Konaşenkov yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşa ilişkin bilgiler verdi.

Rus ordusunun Ukrayna içerisinde ilerleyişini sürdürdüğünü kaydeden Konaşenkov, "Bu sabah Rus ordusu Harkov bölgesinde İzyum şehrini kontrol altına aldı." dedi.

Başkent Kiev yakınlarındaki hedeflere yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah kullanıldığını bildiren Konaşenkov, "Gece havadan ve denizden uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri yerler vuruldu. Bunun sonucunda Danilovka ve Kiev'in güneyinde 9 adet S-300 ve 4 adet Buk-M1 dahil 13 hava savunma füze sistemi yok edildi" ifadelerini kullandı.

Gece Ukrayna ordusuna ait 60 askeri hedefin vurulduğunu da dile getiren Konaşenkov, bunların arasında 2 komuta merkezi, 2 çok namlulu roketatar, 4 cephane, 47 askeri araç ve silahların tutulduğu alanın bulunduğunu aktardı.

Ayrıca 2 insansız hava aracını Harkov ve Staraya Markovka yakınlarında vurduklarını ifade eden Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 257 insansız hava aracı, 202 hava savunma füze sistemi, 1572 tank ve zırhlı araç, 160 çok namlulu roketatar, 633 obüs ve havan topu ayrıca 1379 özel askeri araç yok edildi" diye konuştu.


11.30 Gazprom: Doğalgaz tedariki devam ediyor

Rusya’nın enerji şirketi Gazprom, ​​tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğalgaz tedarik etmeye devam ettiğini söyledi.


10.45 Renault, Rusya’daki faaliyetlerini askıya alacak

Fransız otomobil üreticisi Renault, Rusya'da operasyonlarına devam etmesi nedeniyle eleştirilere maruz kalmasının ardından Moskova fabrikasındaki operasyonlarını askıya alacağını açıkladı.


savasta-29-gun-rusya-nin-bmgk-ye-sundugu-tasari-kabul-edilmedi-gozler-bruksel-de-995033-1.

10.15 Ukrayna: Rusya’nın gemisini vurduk

Ukrayna ordusunun, işgal altındaki Berdyansk limanında Rus ordusuna ait çıkarma gemisini vurduğu bildirildi. Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, "İşgal altındaki Berdyansk limanında işgalcilerin Karadeniz filosuna bağlı büyük çıkarma gemisi 'Orsk' imha edildi" ifadesi kullanıldı. Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin Facebook hesabından, Berdyansk limanında bir geminin yanması ve patlamalara ilişkin görüntüler de paylaşıldı.


08.10 Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin birinci ayında Brüksel'de üç zirve düzenleniyor

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Brüksel'de. Şehir, iki günde NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerine ev sahipliği yapacak.

Üç zirvenin de konusu Ukrayna krizi olacak. Aynı anda bu üç grubun liderlerinin bir araya gelmesi; Batı'nın pek de alışkın olduğu bir tablo değil. Birliktelik mesajının daha güçlü verilmesi için üç zirve birden aynı hafta Brüksel'de düzenleniyor.

Biden, üç zirvede de yer alacak. Böylece ilk kez bir AB zirvesine bir ABD Başkanı katılmış olacak.

NATO zirvesinde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de video konferans yöntemiyle bir konuşma yapması bekleniyor.

Son dönemde Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk çabalarını sürdüren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da NATO zirvesi için Brüksel'e ulaştı.


06.00 İngiltere, Ukrayna ordusuna 6.000 füze verecek

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Perşembe günü Ukrayna'ya yapılacak 6.000 füze yardımını açıklaması bekleniyor.

Brüksel'de düzenlenecek olan NATO ve G7 liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milon dolarlık ek yardım da açıklayacak.

İngiltere hükümeti, BBC Dünya Servisi'nin Ukraynaca ve Rusça dil servislerine de 4,1 milyar poundluk katkı yapacak.

Johnson, "Birleşik Krallık, Ukrayna'ya ekonomik ve askeri yardımları artırmak için mütteifkleriyle çalışmaya devam edecek. krizin birinci ayı dolarken uluslararası toplum bir seçimle karşı karşıya. Ukrayna'da özgürlük ateşinin yanmaya devam etmesini sağlayabiliriz ya da Avrupa ve dünyada bunun söndürülmesi riskini alırız." dedi.

İngiltere, Ukrayna ordusuna daha önce de 4.000 füze yardımında bulunmuştu. 400 milyon poundluk da insani ve ekonomik yardım gönderdiğini açıklamıştı.


05.44 Rusya, Moskova'da görev yapan bazı ABD'li diplomatları "istenmeyen kişi" ilan etti ve sınır dışı etme kararı aldı

ABD'nin Moskova Büyükelçilii'ne, çarşamba günü Rusya yönetiminden ulaşan listede yer alan birçok diplomat, "persona non grata" yani "istenmeyen kişi" ilan edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığ��'ndan bir sözcünün yaptığı açıklamada, listede yer alan diplomatların Rusya'dan çıkarılacağı belirtildi ancak sayı verilmedi:

"Bu, Rusya'nın ikili ilşkilerimize katkı vermeyen ve yapıcı olmayan adımlarının sonuncusu. Şu an her zamankinden fazla şekilde hükümetlerimiz arasındaki iletişimi sağlamak için gerekli diplomatik personelin görev yapması kritik önemde."

Rus medyası, bunun, ABD'nin Birleşmiş Milletler'de çalışan 12 Rus diplomatı "ulusal güvenlik kaygıları" sebebiyle sınır dışı etme kararına yanıt olduğunu yazdı.

Habere detaylı şekilde yer veren Interfax da diplomatların sayısını vermedi.


05.32 Zelenski, savaşın birinci ayında "küresel protesto" çağrısı yaptı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 24 Şubat'ta başlayan Rusya işgalinin başından bu yana her gece bir video mesaj paylaşıyor. Perşembe günü savaş birinci ayını doldururken, İngilizce bir video yayımlayan Zelenski dünya genelinde herkese Rusya'yı protesto etme çağrısı yaptı:

"Rusya'nın savaşı sadece Ukrayna'ya karşı değil. Anlamı çok daha geniş. Rusya bu savaşı özgürlüğe karşı başlattı. Rusya, Avrupa'daki tüm insanların özgürlüğünü yok etmeye çalışıyor. Tüm dünyadaki insanların... Sadece sert ve şiddetli güç kullanımının işe yaradığını göstermeye çalışıyor. Dünya Rusya'ya dur demeli, dünya savaşı durdurmalı. Bir ay oldu bile... Bu kadar uzun.

"Meydanlarınıza, sokaklarınıza çıkın. Görünür olun ve sesinizi duyurun. İnsanların, özgürlüğün, barışın önemli olduğunu, Ukrayna'nın önemli olduğunu söyleyin".


02.14 DSÖ: Ukrayna'da sağlık merkezlerine 64 saldırı düzenlendi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da şimdiye kadar sağlık hizmeti veren merkezlere 64 saldırı yapıldığını duyurdu.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'da savaşın sağlık sistemine olumsuz etkileri ele alındı.

Çatışmalardan ötürü yaklaşık 7 milyon kişinin evini terk ederek başka şehirlere yerleştiği ve iç göçe maruz kalan her 3 kişiden birinde kronik hastalık bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Ülke genelinde 1000'e yakın sağlık tesisinin çatışma hattında yer aldığı, bu nedenle çok sayıda hastanın tedavi sürecinin aksadığı kaydedildi.

Covid-19 ile mücadele durma noktasına geldi

Savaşın ülkede Covid-19 ile mücadeleyi neredeyse durma noktasına getirdiği de vurgulandı ve savaş başlayana kadar ülkede günde en az 50 bin kişi aşılanırken 24 Şubat'tan 15 Mart'a kadar sadece 175 bin kişiye Covid-19 aşısı yapıldığı ifade edildi.

DSÖ'nün verilerine göre, 24 Şubat'tan 22 Mart'a kadar ülkede sağlık hizmeti veren 64 merkez saldırıya uğrarken bu saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı.

Sağlık hizmetlerine saldırılara "savaş taktiği" nitelemesi

Açıklamada ifadelerine yer verilen DSÖ Ukrayna Temsilcisi Dr. Jarno Habicht, sağlık merkezlerine yapılan saldırıları kınarken, "Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar uluslararası insan hakları hukukunun ihlali olmakla birlikte sağlık altyapısını yıkmak ve insanları umutsuz bırakmak için uygulanan bir savaş taktiğidir." değerlendirmesinde bulundu.

Habicht, bu saldırıların zaten korumasız olan sivilleri daha mağdur hale getirdiğini vurgulayarak, "Sağlık hizmetleri asla bir hedef değildir ve olmamalıdır." ifadesini kullandı.


00.36 Ukrayna: 4 binden fazla Mariupol ve Gülaypole sakini gün içinde tahliye edildi

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 4 bin 554 Mariupol ve Gülaypole sakininin tahliye edildiğini açıkladı.

Vereşçuk, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'da çatışmaların yaşandığı yerlerden sivillerin tahliye süreci için 9 tahliye koridorundan 7'sinin kullanıldığını bildirdi.

Mariupol şehrinden şahsi araçlarla 2 bin 912 kişinin Zaporijya şehrine ulaşt��ğını belirten Vereşçuk, "Kiev Bölgesi'nden 919, Gülaypole şehrinden 51, Rubejnoye, Lisiçansk, Severodonetsk, Kremennaya şehirlerinden de 672 kişiyi tahliye ettik. Bu şehirlere 60 ton insani yardımı ulaştırdık" ifadesini kullandı.


00.31 Rusya'nın BMGK'ye sunduğu tasarı kabul edilmedi

Rusya'nın BMGK'ye sunduğu Ukrayna'ya yardım tasarısı gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi, tasarıya sadece Çin destek verdi, 13 ülke çekimser kaldı.

BM Genel Kurulu, Ukrayna'daki savaşın insani sonuçlarına dikkati çeken bir oturum düzenlerken, Rusya bu oturumun "siyasileştirildiği" gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyine kendi tasarısını getirdi.

Rusya, ülkede "kötüye giden insani durumdan endişe duyulan" tasarısını BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sundu.

15 üyeli konseyde tasarıya sade Rusya ve Çin destek verirken, 13 ülke ise çekimser kaldı.

Rusya'nın tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi.

BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için en az 9 "evet" oyu kullanılması ve konseyin 5 daimi üyesinin veto etmemesi gerekiyor.

Öte yandan BM Genel Kurulu, Ukrayna'daki savaşın insani sonuçlarına dikkati çeken ve daha fazla yardım çağrısı yapan Rusya'nın diplomatik izolasyonunu derinleştirecek yeni bir tasarıyı görüşüyor ve bu hafta içinde oylamaya hazırlanıyor.


00.05 Renault, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından Moskova'da faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Fransız otomobil üreticisi Renault, Rusya'daki üretim faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, "Renault Grubu'nun Moskova'daki üretim tesisindeki faaliyetleri bugün itibarıyla askıya alındı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Renault'un Rusya'nın en büyük otomobil üreticisi olan AvtoVAZ’daki yüzde 69'luk hissesiyle ilgili tüm muhtemel seçenekleri de değerlendirdiği belirtildi. AvtoVAZ, Lada marka otomobilleri üretiyor.

Otomobil üretiminden kazandığı gelirin yüzde 8'ini Rusya'dan elde eden Renault, bu ülkede faaliyetlerinin durdurulması sonucunda faaliyet kâr marjını da yüzde 4'ten yüzde 3'e revize etti.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bugün video konferans yoluyla Fransa Parlamentosu'na hitabında, Fransız şirketleri Renault, Auchan ve Leroy Merlin'in "Rusya'nın savaşının sponsoru" olmayı, kadın ve çocukların "öldürülmesi" için Rusya'yı finanse etmeyi bırakması gerektiğini belirtmişti.