Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 39. güne girildi. Müzakerelere yarın devam edilecek. Ukrayna’nın güneyindeki liman şehri Odesa’da, sabahın ilk saatlerinde güçlü patlama sesleri duyuldu. Kremlin, "Ukrayna'daki askeri operasyon tüm hedeflerine ulaşacak” açıklamasında bulunarak, Avrupa'nın, ABD istemese de Moskova ile diyalog kurmak zorunda olduğunu belirtti. Öte yandan Ukrayna, Rus ordusunun çekildiği İrpin ve Buça kasabalarında 'cesetler olduğunu' dile getirdi. Yayımlanan bazı fotoğrafların ardından Batılı ülkelerden de peş peşe tepkiler geldi. Avrupalı liderler, Rusya'ya yönelik 'savaş suçu' soruşturması talep etti. Rusya Savunma Bakanlığı, "Görüntüler provokasyon" açıklaması yaptı.

Savaşta 39. gün | Ukrayna 'Siviler infaz edildi' dedi, Rusya reddetti

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı saldırılar 39. gününde de devam ediyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı gece saatlerinde yaptığı açıklamada Rusya'nın füze saldırılarının yoğunluğunun azaldığını aktarırken Ukrayna’nın güneyindeki liman şehri Odesa’da, sabahın ilk saatlerinde güçlü patlama sesleri duyuldu.

Ukraynalı yetkililer şehrin hava saldırısıyla vurulduğunu söyledi.

Odessa Bölgesel Askeri İdare Sözcüsü Serhiy Bratchuk ise halka sığınaklarda kalma çağrısı yaptı.

Facebook’ta yaptığı paylaşımda Bratchuk, “Üstesinden geleceğiz!” diye yazdı.

CANLI ANLATIM

23.50 Ukrayna: Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedi bulundu

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu söyledi.

Venediktova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinin her karışında arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek bu çalışmalarda adli müfettişler, patlayıcı madde ve kinoloji uzmanları, adli tıp uzmanları, doktorlar ve kurtarma ekiplerinin de yer aldığını kaydetti.

Kiev yakınlarındaki kurtarılan yerleşim alanlarında 410 sivilin cesedinin bulunduğunu kaydeden Venediktova, "Kiev bölgesinin kurtarılmış topraklarında, Rusya'nın acımasız savaş suçlarının çok önemli kanıtları var. Burası, bizim topraklarımızda onu organize edenleri cezalandırmak için belgelenmesi gereken bir cehennemdir" değerlendirmesinde bulundu.

Venediktova, olayın tanıkları ve mağdurlarının tespitine yönelik çalışmaların yanı sıra bu facianın foto ve video kanıtlarının toplanmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü vurguladı.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’TEN BAĞIMSIZ SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki kurtarılan bölgelerde çok sayıda sivilin cesedinin bulunması üzerine, bu ölümlerin araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.


22.30 Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Buça açıklaması: 4 gün önce çekilmiştik

Ukrayna’nın Buça bölgesinde ortaya çıkan sivil katliam görüntüleri ardından açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, iddiaları reddederken bölgeden 4 gün önce çekildiklerini açıkladı.


21.30 Almanya, Hollanda, İtalya, Yunanistan ve İngiltere’den Buça tepkileri

Almanya, Hollanda, İtalya, Yunanistan ve İngiltere’den Ukrayna'nın Buça kentindeki sivil ölümlere yönelik tepki geldi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, yaptığı yazılı açıklamada, Buça ve diğer kentlerden gelen görüntülerin "şok edici" olduğu belirtti. Açıklamada, "İtalya, bu dehşeti kesin kararlılıkla kınıyor ve Ukrayna ve vatandaşlarıyla tam dayanışmasını belirtiyor" ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Buça’da "Sivillere karşı işlenen suçların faillerinin hesap vermesi gerektiğini" belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Sivillerin öldürülmesi bir savaş suçudur. Rus silahlı kuvvetleri tarafından işlenen bu suçları tamamen araştırmalıyız. Uluslararası Kızılhaç Komitesi gibi uluslararası kuruluşlara bu alanlara erişim izni verilmesini ve bu vahşeti belgelemelerini talep ediyorum." dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Buça kentinde yaşananların sorumlularının ve "savaş suçlularının" yargılanması için Hollanda'nın müttefikleriyle beraber çalışacağını belirtti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, Rusya'nın Ukrayna'nın İrpin ve Buça şehirlerinde masum sivillere yönelik "alçak saldırılarının", Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ordusunun "savaş suçları" işlediğinin bir başka kanıtı olduğunu söyledi. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Ukrayna'da işlenen suçlarla ilgili soruşturmasını desteklemekte ön saflarda yer aldıklarını kaydeden İngiltere Başbakanı, ülkeye yeni uzman müfettişlerin görevlendirileceğini de açıkladı.


19.05 Rusya: Buça’dan yayınlanan görüntüler provokasyon

Rusya Savunma Bakanlığı, “Kiev rejiminin, Rusya askerlerince Buça’da ‘işlenen suçların’ kanıtı oldukları iddiasıyla yayınladığı görüntüler bir provokasyondur” açıklamasında bulundu.

Ukrayna, Rus ordusunu İrpin ve Buça’da sivilleri infaz etmekle suçlamıştı.


18.55 Macron: Rusya hesap vermek zorunda

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Buça'dan aktarılan görsellerin 'dayanılmaz' olduğunu söyleyerek, "Sokaklarda korkakça öldürülen yüzlerce sivil” ifadesini kullandı. Macron, Rus makamların bu suçlar hakkında ‘hesap vermek zorunda’ olacağını savundu.


17.30 Avrupalı liderler: Rusya’nın saldırıları savaş suçu olarak soruşturulsun

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rus ordusunun çekildiği İrpin ve Buça'da cesetler olduğunu belirterek "Rus birlikler IŞİD'den daha kötü" ifadelerini kullandı. Yayınlanan bazı fotoğrafların ardından Batı’dan da peş peşe açıklamalar geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya’nın saldırılarının ‘savaş suçu’ olarak soruşturulması çağrısında bulundu. Liz Truss ayrıca, İngiltere’nin savaş suçlarını soruşturma ve kovuşturma yetkisine sahip birincil kurum rolündeki Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından yürütülen herhangi bir soruşturmaya tam destek vereceğini ifade etti.


savasta-39-gun-kremlin-den-avrupa-ile-diyalog-mesaji-998833-1.

17.00 Medinsky: Liderleri bir araya getirecek bir taslak oluşmadı

Ukrayna heyeti ile müzakerelerdeki Rus heyetinin başkanı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinsky, Ukraynalı müzakereci David Arakhamia'nın iyimserliğine katılmadığını belirterek, barış anlaşması için iki ülke liderlerini bir araya getirecek taslak anlaşmanın onaylanmaya henüz hazır olmadığını bildirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, müzakerelerde, Ukrayna tarafının, tarafsız ve nükleer olmayan statü ile ilgili konulara yaklaşımında daha gerçekçi hale geldiğini aktaran Medinsky, “Ancak anlaşma taslağı, liderlerin zirve toplantısı için sunulmaya hazır değil” ifadesini kullandı.

David Arakhamia'nın "Rusya'nın Kırım hariç Ukrayna'nın tutumunu kabul ettiğini" söylediğini hatırlatan Medinsky, şunları kaydetti:

“Aslında üzerinde anlaşmaya varılan konular; Ukrayna'nın tarafsız, bağlantısız ve nükleer olmayan statüde olması, yabancı askeri birliklerin, üslerin ve her türlü saldırı silahlarının konuşlandırılmasının, kitle imha silahlarının geliştirilmesi ve üretilmesinin reddedilmesi, Rusya dahil sadece garantör devletlerin izniyle tatbikatlar yapılması, ayrıca Ukrayna'nın tarafsızlığı için uluslararası güvenlik garantisi sisteminin oluşturulmasıdır. Bütün bunlar üzerinde İstanbul'da anlaşmaya varıldı. Rusya'nın 2014'ten beri başardığı şeyler var.”

Ukrayna tarafının kendi tarafına yönelik açıklamalarda bulunduğunu aktaran Medinsky, “Tekrar, tekrar ediyorum; Rusya'nın Kırım ve Donbas konusundaki tutumu değişmedi” dedi.

Medinsky, uzmanlar ve heyet başkanları düzeyindeki anlaşma metni üzerindeki çalışmaların çevrim içi formatta, 1-2 Nisan'da yapıldığını ve yarın devam edeceğini bildirdi.


16.10 Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Odessa’ya gitti

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ülkesinin Ukrayna'ya gönderdiği insani yardım misyonunun bizzat başında bulunarak liman kenti Odessa'ya gitti. Dendias, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Atina'dan Moldova'nın başkenti Kişinev'e, buradan da Odessa'ya geçtiğini belirtti.

Ülkesinin Ukrayna'ya gönderdiği insani yardım misyonuna liderlik eden Dendias, burada Ukraynalı yerel yetkililer ve Yunan toplumu temsilcileriyle bir araya gelerek, bölgedeki durum hakkında bilgi aldı.

Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana Mariupol kentinde 10 Yunan asıllı hayatını kaybetmiş, çok sayıda Yunan asıllı ise yaralanmıştı. Yunanistan hükümeti, Yunan asıllıların yoğun yaşadığı bölgede bulunan 150'den fazla Yunan vatandaşı gemi mürettebatı ve Yunan asıllının tahliye edildiğini duyurmuştu.


15.00 Kremlin: Ukrayna’daki askeri operasyon tüm hedeflerine ulaşacak

Kremlin'den Ukrayna'daki 'askeri operasyona' ilişkin yeni açıklamalar geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna'daki askeri operasyon tüm hedeflerine ulaşacak” ifadeleri kullanıldı. Peskov ayrıca, "Moskova ve Kiev'in görüşmelerin sonucu olarak bir belge imzalamasını umuyoruz" dedi. Rus gazı dışında başka ürünler için de Ruble döneminin başlamasının mümkün olduğunu belirten Peskov, "Putin'e uygulanan yaptırımlar Batı'nın ne kadar 'çılgın' davranabileceğini gösterdi” diye konuştu ve “ABD istesin ya da istemesin Avrupa, Rusya ile diyalog tesis etmek zorunda” mesajı verdi.


savasta-39-gun-rusya-odessa-yi-hedef-aldi-998759-1.

13.45 Polonya’dan Almanya’ya eleştiri

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski, Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda, Almanya'yı Rusya ile yakın ilişkiler içinde olduğunu söyledi. Kaczynski “Alman hükümeti yıllardır (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin yönetimindeki Rusya'nın ne yaptığının farkına varmak istemedi. Sonucunu bugün görüyoruz” ifadelerini kullandı. Rusya'nın petrol ihracatından doğal gaza kıyasla beş kat daha fazla kazandığını dile getiren Kaczynski, Almanya'yı Ukrayna'ya yeterli silah tedarik etmemekle ve Rus petrol ithalatına ambargo koymamakla eleştirdi.


12.13 Ukrayna: Rus ordusu 18 bin civarında askerini kaybetti

Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 18 bin civarında askerini kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-3 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin civarında asker öldürüldü, Ruslara ait 143 uçak, 134 helikopter, 644 tank, 1830 zırhlı araç, 325 top, 105 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus askeri birlikleri, 1249 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 89 insansız hava aracını da kaybetti.��​​


11.49 Rusya Savunma Bakanlığı: Odessa’da petrol rafinerisi ve akaryakıt deposunu vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Odessa şehri yakınlarında yüksek hassasiyetli roketlerle petrol rafinerisi ve akaryakıt deposunu vurduklarını bildirdi.

Konaşenkov, Ukrayna’daki savaşta Rusya’nın eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rus ordusunun Ukrayna’daki hedeflere yönelik yüksek hassasiyetli silah kullandığı bilgisini paylaşan Konaşenkov, “Bu sabah havadan ve karadan yüksek hassasiyetli roketlerle Odessa yakınlarında Mıkolayiv yönünde Ukrayna birliklerine yakıt sağlayan bir petrol rafinerisi ve 3 akaryakıt deposu yok edildi.” ifadesini kullandı.

Rus hava kuvvetlerinin Kudryaşovka ve Şurovka yerleşim birimi civarında havada 2 insansız hava aracını imha ettiğini aktaran Konaşenkov, gece boyunca Ukrayna ordusuna ait 51 askeri unsurun vurulduğunu kaydetti.

Konaşenkov, “Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 125 uçak, 88 helikopter, 383 insansız hava aracı, 221 hava savunma füze sistemi, 1903 tank ve zırhlı araç, 207 çok namlulu roketatar, 805 obüs ve havan topu, 1781 özel askeri araç vuruldu.” diye konuştu.


11.16 Rusya, Odessa'da bazı altyapıların vurulduğunu söyledi

Interfax haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerin yüksek hassasiyetli deniz ve hava füzeleriyle Odessa bölgesinde bir petrol rafinerisini ve üç yakıt deposunu imha ettiğini söyledi.

Açıklamada, tesislerin Ukrayna tarafından Mykolaiv şehri yakınlarındaki birliklerin tedariki için kullanıldığı ifade edildi.

Öte yandan daha önce de bildirdiğimiz üzere, Ukraynalı yetkililer sabah gerçekleşen saldırılarda bilinen herhangi bir can kaybının yaşanmadığını söyledi.


10.38 Ukrayna: Odessa'ya yönelik hava saldırısında can kaybı yaşanmadı

Ukrayna Ordusu görevlisi Vladislav Nazarov, Telegram hesabındaki paylaşımda şu ana kadar bilinen bir can kaybı olmadığını söyledi.

Nazarov, kritik altyapı tesislerinin hasar gördüğünü belirtti, ancak hedefle ilgili daha fazla ayrıntı vermeyeceğini belirtti.


10.30 Rusya, Odessa'yı hedef aldı

Ukrayna’nın güneyindeki liman şehri Odesa’da, sabahın ilk saatlerinde güçlü patlama sesleri duyuldu. Ukraynalı yetkililer şehrin hava saldırısıyla vurulduğunu söyledi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanlarından olan Anton Herashchenko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada şehrin hava saldırısı altında olduğunu ve bazı füzelerin hava savunma sistemlerince vurulduğunu söyledi.

Odessa’da bulunan Washington Post muhabiri Isabelle Khurshudyan Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Odesa kent merkezinde büyük patlama sesleri geliyor. Kaldığım otelin pencereleri sallanıyor. Neler yaşandığı henüz belli değil” dedi.

Odessa Bölgesel Askeri İdare Sözcüsü Serhiy Bratchuk ise halka sığınaklarda kalma çağrısı yaptı.

Facebook’ta yaptığı paylaşımda Bratchuk, “Üstesinden geleceğiz!” diye yazdı.

AFP haber ajansının paylaştığı bir haberde de, yerel saatle 06.00’da patlama seslerinin duyulduğu aktarıldı. AFP muhabiri, kentin sanayi bölgesinde en az üç büyük dumanın ve alevlerin görüldüğünü bildirdi.

Saldırıların hedefleri henüz doğrulanmadı.


07.23 - Maripol'de insani koridor açıldı

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Telegram hesabından yapılan açıklamada, Mariupol'daki sivillerin ve yabancı vatandaşların tahliyesinde tam yardım sağlanmasına karar verildiği aktarıldı.

Açıklamada, 3 Nisan 2022'de Moskova saati ile 00.00'dan itibaren Mariupol'dan Berdyansk'a insani koridor açıldığı, hareket yolunda "sessizlik rejimine" sıkı bir şekilde uyulacağının garanti edildiği bildirildi. Yabancı vatandaşların Berdyansk'tan da ister Ukrayna'nın kontrolündeki bölgelere isterse de Rusya'nın kontrolündeki Kırım'a gidebilecekleri kaydedildi.