Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik askeri harekatında 4. güne girildi. Rus güçlerinin topyekun saldırısı sürerken, kentlerdeki çatışmalar şiddetlendi. ABD ve AB, Rusya'yı uluslararası bankacılık sistemi SWIFT'ten çıkarma kararı aldı. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı yaptığı açıklamada, "Rus askerleri Harkov'a girdi" dedi. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukraynalı yetkililerin Belarus'ta görüşme yapmayı kabul ettiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise, Rus heyetiyle Belarus sınırında ön koşulsuz görüşme yapılacağını bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı'na Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti.

Savaşta 4. gün | Ukrayna ve Rusya heyeti Belarus sınırında görüşecek

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatında 27 Şubat itibariyle 4. güne girildi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Kiev'in bombardıman altında olduğunu kaydetti.

Dün akşam saatlerinde oldukça kritik gelişmeler yaşanmıştı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre müzakere ihtimali ardından orduya 'dur' emri veren Putin, Ukrayna'nın müzakereleri reddetmesi üzerine emri geri çekmişti. Rusya Savunma Bakanlığı da tüm birlikte bütün istikametlerde saldırı emri verildiğini duyurmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise ülkeden kaçtığı iddialarını yalanlamış ve ‘ülke özgürleşene kadar’ mücadele edeceklerini belirtmişti. Zelenski ayrıca, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev’in, Rusya ile müzakere organizasyonu konusunda teklifte bulunduğunu ifade etmişti.

ABD Başkanı Biden, CNBC kanalına yaptığı açıklamada, “Ukrayna konusunda Rusya'ya karşı geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif, Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır” demiş ve yaptırım uygulamaktan yana olduklarını dile getirmişti.

Öte yandan Avrupa ülkeleri de Rusya’ya karşı adımlarını hızlandırmıştı. Almanya hükümeti, Ukrayna’ya Hollanda üzerinden 1000 tanksavar füze ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı almıştı. Fransa da Ukrayna’ya daha fazla askeri teçhizat göndermeye karar vermiş ve Rusya’ya yönelik yaptırımları artıracağını ifade etmişti.

26 Şubat akşamında, özellikle Harkov kentindeki çatışmaların şiddetlendiği bilgisine ulaşılmıştı. Lviv Andrey Sadoviy ise halka seslenerek “Sakinliğinizi koruyun ve molotofkokteyllerini hazırlayın” demişti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki sokağa çıkma yasağı, pazartesi gününe kadar uzatılmıştı. Ayrıca Odessa kentinde de sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

CANLI ANLATIM | 27 ŞUBAT GELİŞMELERİ

23.50 BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda yarın olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

22.30 Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, kentin kuşatıldığını söyleyerek artık kentten sivillerin tahliyesinin imkansız hale geldiğini söyledi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko’dan halkı tedirgin eden açıklama geldi. Başkan Klitschko, şu an kentte hiçbir Rus askerinin bulunmadığını fakat kentin kuşatıldığını söyleyerek, "Kiev kendini savunmaya devam ediyor. Başkentte Rus askeri yok. Ancak ordumuz, kolluk kuvvetlerimiz sabotaj gruplarını tespit etmeye devam ediyor. Geceleri çatışmalar yaşandı. Birkaç büyük sabotaj grubunu yok etti. Sakinlerimizin güvenliği için yarın sabaha kadar sokağa çıkma yasağı uyguladık. Dışarıya çıkmayın" dedi.

Klitschko, "Genel olarak, şehirdeki durum şu anda kontrol altında. Tüm kritik altyapı tesisleri çalışır durumda. Toplu taşıma sistemleri çalışmıyor. Metro istasyonları insanlara sığınak görevi görüyor. Sivil halkın kentten tahliyesi artık imkansız hale geldi" ifadelerini kullandı.

19.30 Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen alınan yeni kararları açıkladı. Von Der Leyen, "Hava sahamız her Rus uçağına kapanacaktır. Buna oligarkların özel jetleri de dahil." dedi. Leyen Belarus'a yeni ekonomik yaptırımların geleceğini açıkladı. Leyen, Rus devletine ait medya kuruluşlarının (RT, Sputnik) da AB ülkelerinde yasaklanacağını bildirdi.

19.18 | Zelenski: Müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna ve Rusya heyeti arasındaki görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

Zelenski, "Belarus'taki müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum ama denesinler" dedi.


19.05 | NATO'dan Rusya'nın caydırıcı kuvvetler kararına tepki

NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın caydırıcı kuvvetlerini özel savaş durumuna geçirmesi talimatını, “tehlikeli” ve “sorumsuz” olarak nitelendirdi.

Putin’in kararının ardından ABD basınına konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Putin’in kararını “tehlikeli” ve “sorumsuz” olarak nitelendirerek, Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırgan tavrının devam ettiğini aktardı.

savasta-4-gun-ukrayna-ve-rusya-heyeti-belarus-sinirinda-gorusecek-985580-1.


17.36 | Kubela'dan Rusya ile görüşme açıklaması

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir" açıklamasını yaptı.

Kubela, "Biz Rusya'nın ne diyeceğini dinlemek için görüşeceğiz. İşgalin sona erdirilerek Rus askerlerinin ülkemizden nasıl çıkarılacağını konuşacağız" ifadelerini kullandı.

Kuleba, şunları söyledi: "Rusya'nın caydırıcı silahları alarma geçiriyor olması bizi durduramaz. Bizi nükleer bombalarla vursanız bile yenemezsiniz."

savasta-4-gun-ukrayna-ve-rusya-heyeti-belarus-sinirinda-gorusecek-985564-1.

16.49 | Zelenski: Rus heyetiyle Belarus sınırısnda görüşme yapılacak

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus heyetiyle Belarus sınırında ön koşulsuz görüşme yapılacağını bildirdi.

Zelenski sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi.

Zelenski, "Ukrayna heyetinin, Ukrayna-Belarus sınırındaki Pripyat ırmağı bölgesinde Rus heyetiyle ön koşulsuz olarak görüşme konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı.

Lukaşenko'nun Belarus'ta Ukrayna heyetinin güvenliğine ilişkin garanti verdiğini belirten Zelenski, şunları kaydetti:

"Lukaşenko, Ukrayna heyetinin seyahat, müzakere ve dönüşleri esnasında Belarus topraklarındaki bütün uçak, helikopter ve roketlerin yerde kalması konusunda sorumluluğu üstlendi."

16.15 | Fransa, Rusya'ya hava sahasını kapatıyor

Fransa, bu akşamdan itibaren hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu.

Fransa Ulaştırma Bakanı Jean-Baptiste Djebarri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Fransa'nın bu akşamdan itibaren hava sahasını Rus uçaklarına ve hava yollarına kapatacağını belirtti.

Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, France Inter radyosunda yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya asker göndermeyeceklerini belirtti.

16.12 | Putin'den Savunma Bakanlığı'na talimat

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı'na Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti.

Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile toplantı yaptı. Toplantının başında Putin, Batı’nın Rusya ile ilişkilerinde dostça olmayan eylemlerde bulunduğunu söyledi.

Putin, “Ekonomik alanda gayrimeşru yaptırımları kastediyorum. NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu yüzden Genelkurmay Başkanı’na ve Savunma Bakanı’na Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emrediyorum” ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.

savasta-4-gun-ukraynali-yetkililer-belarus-ta-gorusme-yapmayi-kabul-etti-985539-1.

16.09 | Yunanistan, Rusya'ya protesto notası verdi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında ölen Yunan kökenliler için bu ülkeye protesto notası verildiğini duyurdu.

Dendias, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Themistoklis Demiris'in, Rusya'nın Atina Büyükelçisi Andrey Maslov'u bakanlığa çağırarak, Sartana ve Bouga köylerine yönelik Rus hava saldırıları nedeniyle protesto notası verildiğini belirtti.

Nikos Dendias, Rusya'ya sivil kayıplara yol açan saldırılarını sonlandırması çağrısı yapıldığını, söz konusu eylemlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunun hatırlatıldığını kaydetti.

Ukrayna'daki Yunan kökenlilerin güvenliğine özel önem verildiğinin altını çizen Dendias, Rusya'ya, bu kişilerin haklarına saygı duyması ve yaşamlarını koruma çağrısını yinelendi.

savasta-4-gun-ukraynali-yetkililer-belarus-ta-gorusme-yapmayi-kabul-etti-985538-1.

16.02 | Harkov Valisi: Harkov'un kontrolü tamamen bizde

Ukrayna ordusunun, Rus birliklerinin girdiği ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da yeniden kontrolü sağladığı bildirildi.

Harkov Valisi Oleh Synyehubov, Telegram uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada, "Harkov'un kontrolü tamamen bizde. Silahlı kuvvetler, polis ve savunma güçleri çalışıyor ve şehir düşmandan tamamen temizleniyor." ifadesini kullandı.

15:42 | "Ukrayna görüşmeyi kabul etti"

Sputnik'in aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukraynalı yetkililerin Belarus'ta görüşme yapmayı kabul ettiğini bildirdi.

Medinskiy, Rus heyetinin bölgeye gitmekte olduğunu aktardı.

savasta-4-gun-zelenski-rusya-nin-muzakere-icin-belarus-onerisini-reddetti-istanbul-varsova-baku-veya-budapeste-olabilir-dedi-985537-1.

15:12 | BM: 368 bin Ukraynalı komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle 368 bin kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

AA'ya konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, Ukrayna'daki sivillerin durumuna ilişkin bilgi verdi.

Mantoo, ülke içinde yerinden edilen kişilerin sayısına ilişkin ellerinde henüz güncel rakam olmadığını söyledi.

Şu anda sadece göçmenlerin sayısına ilişkin güncellemeleri olduğunu belirten Mantoo, Ukrayna sınırlarını geçerek komşu ülkelere sığınanların sayısının 368 bine ulaştığını kaydetti.

savasta-4-gun-zelenski-rusya-nin-muzakere-icin-belarus-onerisini-reddetti-istanbul-varsova-baku-veya-budapeste-olabilir-dedi-985533-1.


15.07: İsrail'den Rusya'ya arabuluculuk teklifi

İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir telefon konuşması yaptığı açıklandı.

Kremlin'den yapılan açıklamada, İsrail'in Ukrayna ile arabuluculuk teklif ettiği belirtildi. Buna göre Putin, Bennet'e, 'Rusya'nın Belarus'ta görüşmelere hazır olduğunu ama Kiev'in bu fırsatı kullanmadığını' söyledi.

savasta-4-gun-zelenski-rusya-nin-muzakere-icin-belarus-onerisini-reddetti-istanbul-varsova-baku-veya-budapeste-olabilir-dedi-985532-1.

14.57: Zelenski, Lukaşenko ile görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştüğünü açıkladı.

Görüşmenin içeriğine dair detaylı bilgi paylaşılmadı.

savasta-4-gun-zelenski-rusya-nin-muzakere-icin-belarus-onerisini-reddetti-istanbul-varsova-baku-veya-budapeste-olabilir-dedi-985531-1.

14.30: Ukrayna, Rusya'yı Uluslararası Adalet Divanı'na şikâyet etti

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski, Rusya'yı Uluslararası Adalet Divanı'na şikâyet ettiklerini açıkladı. Zelenski, "Saldırganlığı meşru göstermek için soykırım mefhumunu manipüle etmesinden dolayı Rusya'dan hesap sorulmalı" dedi.

14.16: Danimarka ve İsveç, hava sahalarını Rusya'ya kapatıyor

Danimarka ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle hava sahalarını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, devlet televizyonu DR'ye yaptığı açıklamada, Rus uçaklarının hava sahasını kullanmasını yasaklamaya hazırlandıklarını belirterek "Hava sahamızı Rusya'ya kapatma gücümüz var ve buna hazırlanıyoruz. Ukrayna işgalini durdurmak için (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in gücünü çökertmeliyiz" ifadesini kullandı.

İsveç Avrupa Birliği (AB) Bakanı Hans Dahlgren de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle İsveç'in hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını söyledi.

Dahlgren, AB ülkelerinin tamamının hava sahasını Rusya'ya kapatması için baskı yapacaklarını da sözlerine ekledi.

13.54: Almanya, hava sahasını Rusya'ya kapatıyor

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu.

Haberde, Ulaştırma Bakanı Volker Wissing'in ARD'ye ülkesinin Rusya'ya yerel saatle 15.00'ten itibaren hava sahasını kapatacağını doğruladığı belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı'nın Twitter hesabından dün yapılan paylaşımında, "Bakan Volker Wissing Alman hava sahasının Rus uçaklarına kapatılmasını destekliyor ve bunun için hazırlıkların tamamlanmasını istedi" ifadesi kullanılmıştı.

13.42: Almanya Başbakanı: Putin, bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savunma harcamaları için 100 milyar avroluk ek bir fon ayıracaklarını açıkladı.

Scholz, "Putin, bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor" ifadelerini kullandı.

savasta-4-gun-zelenski-rusya-nin-muzakere-icin-belarus-onerisini-reddetti-istanbul-varsova-baku-veya-budapeste-olabilir-dedi-985517-1.


13.30: Belçika, hava sahasını Rusya'ya kapattı

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülke hava sahasını Rus uçaklarına kapatma karar�� aldı.

De Croo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Belçika hava sahasının tüm Rus uçaklarına kapatıldığını belirterek "Uçaklar, insanları birbirine bağlayanlara açıklar, vahşice saldırmaya çalışanlara değil" ifadesini kullandı.


12.50: Danimarka ve İzlanda hava sahasını Rusya'ya kapatıyor.


12.40 : Uluslararası Judo Federasyonu, Putin'in onursal başkanlığını askıya aldı

Uluslararası Judo Federasyonu (IJF), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in onursal başkanlığının askıya alındığını duyurdu.

Federasyondan yapılan açıklamada, "Ukrayna'da devam eden çatışmalar doğrultusunda, Vladimir Putin'in Uluslararası Judo Federasyonu Onursal Başkanı ve Büyükelçisi statüsü askıya alınmıştır" dendi.


12.15: İngiltere Dışişleri Bakanı'ndan açıklama

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya ile Ukrayna konusunda müzakerelerin devam edemeyeceğini, Moskova komşusunda asker bulundururken çatışmanın uzayabileceğini söyledi.

Truss, "Ruslar müzakereler konusunda ciddiyse, birliklerini Ukrayna'dan çekmeli. Ukraynalıların kafasına silah dayayıp müzakere edemezler. Açıkçası, ben bu sözde müzakere çabalarına güvenmiyorum" dedi.

"Bu Putin dönemin sonu olabilir" diyen Truss, "Önümüzdeki haftalarda daha çok oligarka yaptırım uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

12.10: AB üyeleri, hava yollarını Rusya’ya kapatıyor

AB yetkilisi, üye ülkelerin çoğunun Rus havayollarına sahalarını kapattığını belirterek, "Kısa süre sonra bu konuda resmi bir karar alınabilir" dedi.


12.00: Ukrayna: Düşman inisiyatif kaybetti

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı, Rusya ile savaştaki durumun önemli ölçüde değişmediğini söyledi. Kiev'in batısının kontrol altına alındığını söyleyen sözcü, "Ukrayna güçleri Harkov'a giren araçların yarısını imha etti. Düşman insiyatifi kaybetti ve Belarus müzakerelerine giderek bunu doğrulamış oldu" dedi.


11.50: NATO’da Ukrayna’ya silah yardımı

NATO ülkeleri Ukrayna'ya silah yardımı yapacak. Bu kapsamda Hollanda, Alman yapımı taksavarları Ukrayna'ya gönderecek.


11.45: İngiltere ��endişeli’

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, Rusya-Ukrayna krizinin uzun soluklu olacağından endişelendiğini söyledi.


11.30: Lukaşenko’dan müzakere açıklaması

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko, "Ukrayna, devlet statüsünü kaybetmek istemiyorsa masaya oturmalı" diyerek Kiev'e çağrı yaptı. Rusya, müzakere heyetinin Belarus'un Gomel kentinde Ukraynalı mevkidaşlarıyla görüşmeye hazır olduğunu açıkladı, ancak Kiev Belarus'un Rusya saldırısında suç ortağı olduğunu ve tarafsız bir aracı olarak görülemeyeceğini bildirdi.


11.20: Ukrayna tarafı: ‘Belarus’ seçeneği bir propaganda

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'in bir danışmanı Reuters'e verdiği demeçte, Ukrayna'nın Rusya ile askeri saldırısı konusunda ültimatom olmadan yalnızca "gerçek" müzakereler istediğini söyledi. Moskova'nın müzakereler için Belarus'a bir heyet gönderme kararını "propaganda" olarak nitelendirdi.


11.00 Kremlin'den yanıt

Kremlin tarafından Zelenskiy'ye verilen yanıtta, "Ukrayna tarafını, askeri operasyonun görüşmeler başlayana dek askıya alınmayacağı konusunda uyarmıştık” denildi.

savasta-4-gun-bati-dan-rusya-ya-swift-yaptirimi-sistemden-cikariliyor-985460-1.

10.40: Zelenski’den müzakere açıklaması

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, müzakere için Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'yi önerdi. Açıklama yapan Zelenski şunları söyledi:

"Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım.

Tabii ki barış istiyoruz, görüşme istiyoruz, savaşa son vermek istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü - Ruslara bu kentleri önerdik. Bize - topraklarından Ukrayna'ya füze atılmayan herhangi bir başka ülkedeki- başka her kent uyar. Müzakerelerin dürüst olmasının ve savaşa gerçekten son verebilmesinin tek yolu bu."


10.30: Zelenskiy, Ukraynalılarla "yan yana" savaşmaya davet etti

Zelenskiy, sosyal medya hesaplarından herkesi Ukraynalılarla "yan yana" savaşmaya davet eden bir çağrı yaptı. Zelenskiy çağrısında, "Ukrayna'nın, Avrupa'nın ve dünyanın savunmasına katılmak isteyen herkes gelip Rus savaş suçlularına karşı Ukraynalılarla yan yana savaşabilir” ifadelerini kullandı.


10.22: Türkiye gemilerinde güvenlik seviyesi 3’e yükseltildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, "Karadeniz'deki Ukrayna ve Rus limanlarını ziyaret eden Türk gemilerimizin güvenlik seviyesi en üst düzey olan seviye 3'e yükseltilmiştir" denildi.


10.15: Rus heyeti müzakereler için Belarus'ta

Kremlin, bir Rus delegasyonunun Ukrayna'yla görüşmeleri başlatmak üzere Belarus'a vardığını açıkladı. Görüşmelerin Gomel kentinde başlayacağı kaydedildi.


10.10: ‘Ordumuz olmadan Avrupa güvenli bir yer olmayacak’

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Her geçen saat Avrupa'nın başka bir yerinde böyle ordu olmadığını anlıyorlar. Bizim ordumuz ve halkımız olmadan Avrupa asla güvenli bir yer olmayacak" dedi.


09.50: Almanya hava sahasını Rusya'ya kapatmaya hazırlanıyor

Almanya hükümetinin Rusya'ya hava sahasını kapatmaya hazırlandığı bildirildi. Almanya Ulaştırma Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Federal Bakan Volker Wissing Alman hava sahasının Rus uçaklarına kapatılmasını destekliyor ve bunun için her şeyin hazırlanmasını emretti" denildi.


09.11: Kiev'de yeniden sirenler çaldı

Kuşatmanın sürdüğü Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu.


08.50: Rus askerleri Harkov'a girdi

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı yaptığı açıklamada, "Rus ordusu Harkov'a girdi. Vatandaşlardan sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmalarını istiyoruz" dedi.


07. 30: Google'dan yasak

Yaptırımlarının ardından dev şirketler de Moskova'ya karşı adımlar atıyor. Son olarak Google devlet tarafından finanse edilen Rus medyasının kendi platformu üzerinden para kazanmasını askıya aldı.


8.00: Boğazları kapatma konusu

Zelenskiy, İngilizce yazdığı Twitter mesajında, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına destekleri için teşekkür ediyorum. Karadeniz’in Rus savaş gemilerine kapatılması ve önemli askeri ve insani destek bugün Ukrayna için çok önemli. Ukrayna halk�� bunu unutmayacak” dedi. Zelenskiy’nin bu sözleri hakkında Reuters’a konuşan Türk yetkili, boğazların Rusya savaş gemilerine kapatılmasına yönelik bir karar verilmediğini ve bu konuda değerlendirmenin yapılmaya devam edildiği belirtildi.


07.00: BM'den sivil kayıp açıklaması

Birleşmiş Milletler'den (BM) ülkedeki sivil bilançosuna ilişkin açıklama geldi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiği ve 240 sivilin ise yaralandığı ifade edildi. Açıklamada, "Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz” denilirken; bunun nedeninin ise birçok can kaybı raporunun henüz tam olarak doğrulanmaması olduğunu ifade edildi.


05.00: Macron’dan Lukaşenko’ya çağrı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonla görüştüğü Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'dan Rus birliklerin Belarus'tan en hızlı şekilde ayrılmasını talep etti.


06.20 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yapılacak olası müzakerelerde Ukrayna'nın dikte edeceği bir pozisyonda olacağını söyledi.


03:10 Kiev'de büyük patlamalar

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında 2 büyük patlama gerçekleşti.


03:00 Rusya bazı ülkelere hava sahasını kapattı

Rusya'nın, Litvanya, Letonya, Slovenya ve Estonya uçaklarına hava sahasını kapattığı bildirildi.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'ndan (Rosaviatsiya) yapılan açıklamada, söz konusu ülkelerin uçaklarına getirilen yasaklama kararının, Rus uçaklarının bu devletlerdeki uçuşlarının yasaklanmasına cevap olarak verildiği belirtildi. Kararın transit uçuşları da kapsadığı kaydedildi.

İngiltere, Bulgaristan, Çekya, Polonya, Romanya, Slovenya, Letonya, Litvanya ve Estonya, hava sahalarını Rusya'ya kapatma kararı almıştı. Rusya da cevaben İngiltere, Bulgaristan, Çekya, Polonya ve Romanya'ya hava sahasını kapatmıştı.


02:38 Harkov’a yoğun saldırı

Rusya, sınırda bulunan ve Ukrayna’nın Kiev’den sonraki en büyük ikinci kenti olan Harkov’a şiddetli hava saldırısı düzenliyor.


savasta-4-gun-bati-dan-rusya-ya-swift-yaptirimi-sistemden-cikariliyor-985365-1.

02:25 Ukraynalı sivillerin Polonya’ya doğru hareketi devam ediyor

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sürerken ülkeden ayrıldıktan sonra Polonya'ya gelen Ukraynalı siviller, ülkenin Ukrayna sınırındaki Medyka bölgesindeki sınır kapısında görüntülendi. Fotoğrafta Ukrayna'dan gelen sivillerin ihtiyaçlarını karşılamak için bölgede gıda ve eşya dağıtan gönüllüler görülüyor.


02:10 BMGK, TSİ 23.00'te toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün TSİ 23:00’te BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda olağanüstü oturum yapılması karar tasarısı için toplanacak. New York’taki toplantıya ilişkin bilgi veren BM diplomatik kaynakları, Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna konusunda BM Genel Kurulu’nda acil olağanüstü bir oturum yapılması çağrısında bulunan karar taslağının oylanacağını belirtti. BMGK’den söz konusu tasarının bugün geçmesi halinde olağanüstü Genel Kurul toplantısının 28 Şubat Pazartesi günü yapılabileceği kaydediliyor. Kaynaklar, Genel Kurul’daki görüşmelerde ise Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının kınanacağı ve ‘işgale derhal son vermesi’ çağrısında bulunulacağı bir tasarının oylamasının yapılmasını bekliyor.


01:55 Elon Musk, Ukrayna’nın talebini karşıladı

SpaceX ve Tesla şirketlerinin patronu, ABD’li iş insanı Elon Musk, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mikhail Fedorov’a Twitter’dan yanıt vererek, uydudan internet erişimi sağlayan Starlink sisteminin Ukrayna için aktif olduğunu duyurdu.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mikhail Fedorov, Elon Musk'tan Ukrayna'ya yardım yapması konusuna çağrıda bulunmuştu. Fedorov, Musk'tan kendilerine Starlink istasyonlarını açmasını talep etmişti.


01:35 ABD, İngiltere, Almanya, Fransa İtalya, AB ve Kanada'dan ortak açıklama

Avrupa Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen’in açıklamasıyla aynı dakikalarda, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılacağına ilişkin ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, AB ve Kanada tarafından ortak açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada, Rusya Merkez Bankası'nın uluslararası rezervlerinin de kısıtlanacağı belirtildi. Açıklamada, "Rusya'ya daha fazla maliyet yüklemeye, onu uluslararası finans sisteminden ve ekonomilerimizden daha fazla izole etmeye kararlıyız" değerlendirmesinde bulunuldu.

Almanya hükümetinden yapılan açıklamada da yeni yaptırım paketinde Rusya Merkez Bankası'nın Ruble’yi destekleme kapasitesinin de hedef alınacağı belirtildi. Açıklamada, zengin Rusya vatandaşları ile ailelerinin 'altın pasaport' almasının da engelleneceği bilgisi verildi.

savasta-4-gun-ukrayna-buyukelciligi-kiev-bombardiman-altinda-985361-1.

01:13 Avrupa Konseyi: Rus Merkez Bankası’nın varlıklarını nakite döndürmeyeceğiz

Avrupa Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen: Bizler Putin'in savaş hazinesini kullanmasını engelleyeceğiz. Rus Merkez Bankası'nın varlıklarını nakite döndürmesine engel olacağız. Müttefik ülkeler, Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkaracak. Rus oligarklarının finansmanlarının bizim piyasamızda kullanılmasını engelleyeceğiz. Putin Ukrayna'yı yok etme hedefiyle hareket etti ama aynı zamanda yaptığı kendi ülkesinin geleceğini de yok etmek.

SWIFT NEDİR?

SWIFT (Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Birliği), sınır ötesi ödemeleri hızlandıran ve uluslararası ticareti kolaylaştıran güvenli bir mesajlaşma sistemi. 200'den fazla ülkede 11 binden fazla finans kurumu tarafından kullanılıyor.

SWIFT, bankaların WhatsApp'ı olarak da biliniyor. 2020'de 140 trilyon dolarlık sınır ötesi havalelerin yüzde 90'ından fazlası SWIFT üzerinden yapıldı. Bu, küresel gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 152'sine denk geliyor.

Ödeme transferinde bir banka SWIFT aracılığıyla başka bir bankaya mesaj gönderiyor. Mesajda ödeyici ve alıcının isimleri, hesap numaraları ve bankaların kodları yer alıyor.


01:10 Almanya hava sahasını Rusya'ya kapatabilir

Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, yaptığı açıklamada, Berlin'in hava sahasını Rus uçaklarına kapatmasından yana olduğunu ve gerekli tüm önlemlerin alınması talimatını verdiğini belirtti.


savasta-4-gun-ukrayna-buyukelciligi-kiev-bombardiman-altinda-985360-1.

01:05 ABD’den Ukrayna’ya 350 milyon dolarlık ek askeri yardım

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Basın Sekreteri John Kirby, “ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya hafif silahlar ve çeşitli mühimmatları içeren 350 milyon dolarlık ek askeri yardım gönderilmesine izin verdi” dedi. Kirby yapt��ğı açıklamada, "ABD tek başına Ukrayna'yı desteklemiyor. Birçok ülke, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sebepsiz saldırılarına karşı, Ukrayna’nın kendisini savunma hakkına katkıda bulunuyor. Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte, Ukrayna için güvenlik yardımını hızlandırmaya devam ediyoruz. Ukrayna halkını, Rusya’nın saldırganlığına karşı desteklemek için mevcut tüm güvenlik işbirliği araçlarını kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.


01:03 Rusya’da gözaltı sayısı 3 bini geçti

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Rusya’da düzenlenen savaş karşıtı gösterilerde gözaltı sayısının 3 bini geçtiği bildirildi.


01:00 Putin ile Aliyev görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, telefonla Ukrayna'daki gelişmeleri görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, görüşmede güncel konuların yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatı ele alındı. Açıklamaya göre Putin ve Aliyev, 22 Şubat'ta Moskova'da gerçekleştirilen üst düzey Rusya-Azerbaycan görüşmelerinin devamı niteliğinde bir dizi güncel konuda görüş alışverişinde bulundu.


00:36 Ukrayna Büyükelçiliği: Kiev bombardıman altında

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Twitter’dan yaptığı açıklamada “#SonDakika Kyev bombardıman altında” ifadelerini kullandı.


(26 Şubat) 23:55 Lviv Belediye Başkanı: Molotofları hazırlayın

Ukrayna’nın batı bölgesinde yer alan Lviv şehrinin Belediye Başkanı Andrey Sadoviy, halka seslendi. Başkan Sadoviy açıklamasında, "Savunma ve polis birlikleriyle şehirde devriye gezmeye davet ediyoruz. Kim silah sahibiyse hazır olsun. Sakinliğinizi koruyun ve molotofkokteyllerini hazırlayın" şeklinde konuştu.Öte yandan sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Ukrayna’nın Odessa şehrindeki halkın Rus tankları için molotofkokteylleri hazırladığı kaydedildi.