Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 47. güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın ülkelerinin doğusunda daha kapsamlı operasyonlar yapmasına hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya'nın askeri birliklerini güçlendirdiği ve Donetsk dahil bazı bölgelerde çatışmaların yoğunlaşabileceği belirtildi. Donetsk lideri Puşilin de benzer yönde açıklamalar yaptı.

Savaşta 47. gün | Donetsk'te çatışmaların yoğunlaşması bekleniyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal operasyonunda 47. güne girildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın ülkelerinin doğusunda daha kapsamlı operasyonlar yapmasına hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Pazar akşamı Facebook hesabından halka seslenen Zelenski, işgalci Rus güçleri, işkence yapmak ve korkakça davranmakla suçladı.

Zelenski, "Bize karşı daha fazla füze kullanabilirler, hatta havadan bizi daha fazla bombalayabilirler. Ancak onların eylemleri karşısında hazırlıklıyız. Yanıt vereceğiz" dedi.

Ukrayna lideri, Rusya'nın, ülkelerindeki sivil ölümlerinin Ukrayna ordusunun saldırılarının sonucu olduğu yönündeki iddiaları için "zayıflık işareti" dedi.

"Ruslar Buça'daki cinayetlerle ilgileri olmadığını söylüyor, cinayetlerin arkasında bizim olduğumuzu iddia ediyor" diye konuşan Zelenski, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neden böyle diyorlar, biliyor musunuz? Korkak olduklarından. Çünkü bu korkaklık. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı izlediği politikanın on yıllardır hatalı olduğunu kabul etmekten korkuyorlar."

CANLI ANLATIM

22.00 Rusya: Kinjal füzesi ile Ukrayna ordusunun yeraltı komuta merkezini vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, savaş uçağından atılan "Kinjal" füzesi ile Ukrayna ordusuna ait Donetsk’te yeraltı komuta merkezinin vurulduğunu bildirdi.

Ukrayna’daki hedefleri gün içinde roketlerle vurduklarını belirten Konaşenkov, "Savaş uçağından atılan 'Kinjal' füzesi ile Donetsk bölgesinde Çasov Yar yerleşim birimi yakınlarında Ukrayna ordusuna ait iyi gizlenmiş yeraltı komuta merkezi imha edildi." dedi.

Havadan atılan yüksek hassasiyetli roketlerle Donetsk bölgesinde Toçka-U füze sistemi, yeraltı sığınağında saklanmış iki çok namlulu roketatar, iki kamufle edilmiş silah ve askeri teknik araçlar ile farklı yerlerdeki Ukraynalı silahlı güçleri ve kamplarını yok ettiklerini belirten Konaşenkov, Donetsk bölgesine yapılan atışlarda 300’e yakın Ukrayna silahlı güçlerinin etkisiz hale getirildiğini aktardı.

Konaşenkov, Su-27 Ukrayna savaş uçağının da düşürüldüğünü dile getirdi.

Rus hava kuvvetlerinin 42 Ukrayna askeri nesnesini yok ettiğini kaydeden Konaşenkov, "Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 130 uçak, 99 helikopter, 243 hava savunma füze sistemi S-300, Buk-M1, Osa AKM, 441 insansız hava aracı, 2 bin 132 tank ve zırhlı araç, 241 çok namlulu roketatar, 913 obüs ve havan topu, 2 bin 28 özel askeri araç yok edildi." şeklinde konuştu.


17.20 Buça, İrpin, Gostomel ve Vorzel’i Kiev'e bağlayan geçici köprü açıldı

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi’nden Kiril Timoşenko, Ukrayna'nın Kiev bölgesinde Buça, İrpin, Gostomel ve Vorzel’i başkent Kiev'e bağlayan geçici köprü açıldığını söyledi. İrpin Nehri üzerindeki köprü için 50'den fazla kişinin 5 gün boyunca aralıksız şekilde çalıştığını belirten Timoşenko, köprünün 245 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğinde olduğunu kaydetti. Timoşenko, Rus askerlerinden kurtarılan şehirlere insani yardım ve inşaat malzemelerinin ulaştırılmasını hızlandıracaklarını belirtti. Ukrayna ordusu, Rus birliklerinin başkent Kiev'e girişini engellemek amacıyla bazı köprüleri havaya uçurmuştu.


savasta-47-gun-donetsk-te-catismalarin-yogunlasmasi-bekleniyor-1002214-1.

17.00 Kovulan Rus gazeteciyi, Die Welt işe aldı

Rusya’da televizyon kanalı Kanal 1'de canlı yayın sırasında pankart açarak ülkesinin Ukrayna'yı işgalini protesto eden editör Marina Ovsyannikova, Alman gazetesi Die Welt tarafından işe alındı.

Marina Ovsyannikova, haber bülteni sırasında sunucunun arkasına geçerek "Savaşa hayır, savaşı durdurun" ifadelerinin yer aldığı bir pankart açmıştı. 14 saat gözaltında tutulan gazeteciye 30 bin ruble (280 dolar) para cezası verilmişti.


14.11 AB, 21 Rus hava yolu şirketini kara listeye aldı

Avrupa Birliği (AB), uluslararası güvenlik standartlarını karşılamadıkları gerekçesiyle 21 Rus hava yolu şirketini kara listesine ekledi.


14.00 Donetsk lideri Denis Puşilin, bölgedeki çatışmaların yoğunlaşacağını söyledi. Rus medyasının aktardığına göre operasyonun yoğunlaşacağını söyleyen Puşilin, sivil nüfusun acı çekmemesi için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.


12.37 Harkov Valisi: Rus ordusu son 24 saatte Harkov’a 66 kez saldırı başlattı

Harkov Valisi Oleg Sinegubov, Rusya’nın Harkov’a son 24 saatte aralıksız saldırı gerçekleştirdiğini belirterek, “Geçtiğimiz gün boyunca, Rus birlikleri topçu, havan ve çoklu roketatar sistemleriyle yaklaşık 66 saldırı başlattı" dedi.

Vali Sinegubov, "Saltivka, Piatykhatky, Kholodna Hora, Pisochyn, Zolochiv, Balakliia ve Derhachi yerleşim yerleri büyük hasar gördü. Kurtarma ekipleri evlerde, depo binalarında ve diğer sivil altyapı tesislerinde çıkan yangını söndürmeye çalışıyor. Rus birliklerinin bombardımanında yedi yaşında bir çocuk da dahil olmak üzere 11 sivil öldü ve 14 sivil de yaralandı” ifadelerini kullandı.


10.50 Bugün 9 insani koridor açılacak

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, bugün tahliye girişimleri için 9 insani koridorun açılacağını doğruladı.


10.30 Rusya: Ukrayna'daki S-300 hava savunma sistemini tahrip ettik

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın Dnipro kenti yakınlarında Avrupa tarafından tedarik edilen S-300 hava savunma sistemini tahrip ettik" denildi.


10.00 Kadirov’a göre Rusya, Kiev’i almayı hedefliyor

Rusya Federasyonu’na bağlı özerk Çeçenistan’ın Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da sadece Mairupol'e değil, başkent Kiev ve diğer başka kentlere yönelik askeri harekatlar başlatacağını söyledi. Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerini ‘tamamen özgürleştireceklerini’, daha sonra da Kiev ve diğer kentleri alacaklarını belirtti.


05.37 Ukrayna'nın doğusunda 48 yaralı ve yaşlı hasta, hastaneye dönüştürülen bir trenle kurtarıldı

Ukrayna'nın doğusunda 48 yaralı ve yaşlı hasta, hastaneye dönüştürülen bir trenle kurtarıldı.

BBC'nin haberine göre; Tren yolculuğu, uluslararası yardım kuruluşu Médecins Sans Frontières (Sınır Tanımayan Doktorlar) tarafından organize edildi.

Bu, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana MSF'nin dördüncü kurtarma operasyonu.

Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk kentinde bir tren garına Cuma günü düzenlenen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası ise ilk kez bölgeden tahliyeler gerçekleştirilmiş oldu.

Trendekilerin çoğu Ukraynalı 13'ü sağlık görevlisiydi.

MSF yetkilileri, treni en erken Pazar akşamı yeniden Ukrayna'nın doğusuna göndermeyi planlıyor.

Son trenle kurtarılanlardan biri de, Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk'ta, Rus bombardımanında bir bacağını kaybeden 30 yaşındaki Evhen Perepelytsi'ydi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Perepelytsi, "Yaşadıklarımız sonrası en kötüsünün geride kalmış olmasını umuyoruz" dedi.

Evhen Perepelytsi'nin eşi Yuliya Perepelytsi ise "Onun bacağını kurtaramadık ama hayatını kurtardık" diye konuştu.


05.00 Dünya Bankası: Ukrayna ekonomisi yüzde 45, Rusya ekonomisi yüzde 11 küçülecek

Dünya Bankası, Ukrayna ekonomisinin bu yıl Rusya'nın ülkeyi işgale başlaması ve çıkan savaş yüzünden yüzde 45 küçüleceğini tahmin ettiğini açıkladı.

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, Ukrayna'nın ayakta kalması için "derhal büyük bir mali desteğe" ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dünya Bankası işgal sonrası Ukrayna'ya yaklaşık 1 milyar dolar yardım yapmış, önümüzdeki aylarda da 2 milyar dolar daha yardım sözü vermişti.

Ukrayna, dünyanın önde gelen ayçiçek yağı ve buğday ihracatçıları arasında yer alıyor. Ancak Rusya'nın 24 Şubat'ta ülkeyi işgale başlaması, Ukrayna'nın ayçiçek yağı ve buğday ihracatını da durma noktasına getirdi.

Rusya'nın işgali öncesi Ukrayna'nın nüfusu yaklaşık 44 milyondu. İşgal ve savaş nedeniyle Ukraynalıların yaklaşık yüzde 25'i evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Öte yandan, Dünya Bankası Rusya ekonomisinin de yaptırımlar nedeniyle muhtemelen bu yıl yüzde 11,2 küçüleceğini açıkladı.

Dünya Bankası'nın bu yıl resesyona girmesini öngördüğü diğer ülkeler arasında Belarus, Kırgızistan, Moldova ve Tacikistan da bulunuyor.

Washington merkezli kuruluşa göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve sonucunda çıkan savaş, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerine ekonomik olarak Covid-19 pandemisinden daha fazla zarar verecek.


03.00 Ukrayna: Rusya, topraklarımızdaki askeri birliklerini güçlendirmeye devam ediyor

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın, Ukrayna topraklarında bulunan askeri birliklerini güçlendirmeye devam ettiğini ileri sürdü.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'daki eylemleri hakkında bilgi verildi.

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri birliklerini güçlendirdiği iddia edilen açıklamada, "Rusya'da, askeri birliklerin yer değiştirmesi, komuta kontrol sisteminin güçlendirilmesi ve birliklere maddi ve teknik desteğin sağlanmasına yönelik adımlar atılıyor." denildi.

Bunun için Rusya'nın doğu ve merkez askeri bölgelerinden, Ukrayna'nın sınırında bulunan Belgorod, Voronej ve Kursk bölgelerine askeri birlikler konuşlandırıldığı ileri sürülen açıklamada, "İşgalciler, Harkiv kentini kısmen bloke etmeye devam ediyor. Harkiv şehri için çatışmaların yoğunlaşması olasılığı var." ifadelerine yer verildi.

"Donbas için çatışmalar yoğunlaşacak"

Ukrayna'nın Luhansk Bölge Askeri Yönetimi Başkanı Sergey Gayday, Rus ordusunun, Donbas bölgesinin tamamını ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

İleride Donbas için çatışmaların yoğunlaşacağını belirten Gayday, "Bölgeye, askeri güç ve teçhizat yığıldığını görüyoruz. Bunun için hazırlanıyoruz." dedi.

"Rus ordusu Rubijne kentine saldırı düzenledi"

Rus askeri güçlerinin Ukrayna'nın Rubijne kentine saldırı düzenlediği bilgisini paylaşan Gayday, halka uyarıda bulunarak "Yine bir kimyasal saldırı yapıldı. Roketler Rubijne yakınlarındaki nitrik asit tankına isabet etti. Kendinizi koruyun. Kapalı bir ortamdaysanız kapı ve pencereleri kapatın" ifadelerini kullandı.


02.31 Ukrayna: Gün içinde tehlikeli bölgelerden 2 bin 824 kişi tahliye edildi

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, çatışmaların yaşandığı bölgelerden gün içinde 2 bin 824 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

Vereşçuk, sosyal medya üzerinden yayınladığı videoda, Ukrayna'da çatışmaların yaşandığı yerlerden sivillerin tahliye süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Tahliyelere devam ettiklerini dile getiren Vereşçuk, şunları kaydetti:

"Bugün tehlikeli bölgelerden 2 bin 824 kişi tahliye edildi. Gün içinde 2 bin 622 kişi şahsi araçlar ve gönderilen otobüsler ile Mariupol ve Berdyansk kentlerinden Zaporijye şehrine ulaştı. Bunların 213'ü Mariupol kentinden, kalanı ise Polohi, Vasilivka, Melitopol ve Berdyansk şehirlerinden tahliye edildi. Luhansk bölgesinden açılan ateşe rağmen 202 kişi Lısıçansk, Severodonetsk, Rubijne, Popasna ve Kreminna kentlerinden tahliye edildi." ifadelerini kullandı.

Tahliye için gönderilen bazı otobüslerin Rus askeri güçleri tarafından engellendiğini anlatan Vereşçuk, tahliyelere devam edeceklerini belirtti.


01.11 Zelenski: "Rusya, Ukrayna'ya yönelik siyasetinin yanlış olduğunu kabul etmeye korkuyor"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik onlarca yıl izlediği siyasetin yanlış olduğunu kabul etmeye korktuğunu söyledi.

Zelenski, Telegram hesabından yayınladığı video mesajında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 ��ubat'ta başlattığı savaşla ilgili açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın kendi saldırganlığında Ukrayna'yı suçlu tutmaya çalıştığını belirten Zelenski, Kırım'ın Rusya tarafından yasa dışı ilhak edildiğini anımsattı.

Zelenski, Rusya'nın, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde normal hayatı bozduğunu vurgulayarak, "Onlar, topraklarımızda 8 yıldır insanları, çocukları öldürüyor ve bizi suçluyor. Onlar, Doğu Avrupa'nın en güçlü sanayi bölgesini yok etti, milyonlarca insanın hayatını mahvetti, bize karşı geniş çaplı savaş ba��lattı ve biz suçlu oluyoruz." dedi.

Rusya'nın Ukrayna ile ilgili "hatalı" siyaset izlediğini ifade eden Zelenski, "Onlar, Ukrayna'ya yönelik onlarca yıl izlediği siyasetin yanlış olduğunu ve her şeyi bozduğunu kabul etmeye korkuyor." diye konuştu.

Tüm bunların Rusya'nın "korkak" olmasından kaynaklandığını kaydeden Zelenski, "Korkaklık büyüdüğünde felakete dönüşüyor. İnsanlar, hatalarını kabul etme, özür dileme ve gerçeğe uyum sağlama cesaretini bulamadığında caniye dönüşüyor. Dünya bunu görmezden geldiğinde ise caniler, dünyanın kendilerine uyum sağlaması gerektiğine karar veriyor." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın Rusya'yı durduracağını vurgulayan Zelenski, bunun için gerekli güce sahip olduklarını dile getirdi.