Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 48. güne girildi. Donbas bölgesinde yetkililer, Rus tanklarının yeni bir saldırı için ilerlemeye başladığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski işgali değerlendirdiği açıklamasında, Rus birliklerinin ülkesinin kuzey bölgelerinden çekilirken kasıtlı olarak çok sayıda patlayıcı bıraktığını ve bunun savaş suçu olarak kabul edilmesi gerektiğini savundu. Rusya Devlet Başkanı Putin ise Ukrayna'nın İstanbul'da varılan anlaşmadan saptığını ve görüşmelerin çıkmaza girdiğini söyledi.

Savaşta 48. gün | Putin: Görüşmeler çıkmaza girdi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal operasyonunda 48. güne girildi. Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde yetkililer, Rus tanklarının yeni bir saldırı için ilerlemeye başladığını söyledi. Rusya'nın halen Donbas'ta yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor.

Öte yandan savaşın 47.gününü değerlendiren Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski, Rus birliklerinin ülkesinin kuzey bölgelerinden çekilirken kasıtlı olarak çok sayıda patlayıcı bıraktığını ve bunun savaş suçu olarak kabul edilmesi gerektiğini savundu.

Zelenski, Rus askerlerinden kurtarılan Ukrayna’nın kuzey bölgelerinde mayın temizleme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Söz konusu bölgelerde her gün en az bine yakın patlayıcının etkisiz hale getirildiğini kaydeden Zelenski, “İşgalciler, her yere mayın bırakmış. Sokaklarda, evlerde, arabalarda. Bu işgal sonrası bölgelere dönüşün mümkün olduğunca tehlikeli olması için yapılan kasıtlı bir eylem.” dedi.

CANLI ANLATIM

21.27 Beyaz Saray: Rusya'nın hava ve füze saldırılarına devam etmesini bekliyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rus birliklerinin Ukrayna'nın doğusunda yoğunlaştığını belirterek, "Rusya'nın, askeri ve ekonomik hasara yol açmak için Ukrayna'nın diğer bölgelerinde hava ve füze saldırılarına devam etmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Psaki, Biden'ın uçağında Biden'ın Iowa ziyaretine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ukrayna'daki Rus askerlerinin ülkenin doğusuna yığılmaya başladığını belirten Psaki, "Rusya'nın, askeri ve ekonomik hasara yol açmak için Ukrayna'nın diğer bölgelerinde hava ve füze saldırılarına devam etmesini bekliyoruz. Çünkü Rusya'nın amacı Ukrayna'yı olabildiğince zayıflatmak. Çatışmanın bu kısmı çok uzun sürebilir" ifadesini kullandı.

Psaki, Rusya'nın amacından vazgeçeceği yanılgısına kapılmamak gerektiğini, ABD'nin odak noktasının Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu güvenlik desteğini sağlamak olduğunu ifade etti.

Rusya'nın Ukrayna'nın Mariupol kentinde kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Psaki, "Şu aşamada bunu teyit edemiyoruz. Sahada bunu teyit edecek kimse yok" ifadesini kullandı.


20.45 Ukrayna: Rusya ile müzakereler videokonferans yoluyla devam ediyor

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin videokonferans yoluyla devam ettiğini bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, müzakere sürecinin çıkmaza girdiğini ifade etmişti. Putin’in ardından müzakerelere ilişkin açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, müzakere sürecinin zorlu geçtiğini ifade ederek, "Müzakerelerde duygusal süreç zor geçiyor. Müzakere alt gruplarının görüşmeleri videokonferans yoluyla sürüyor. Temsilcilerimiz Ukrayna’nın çıkarlarını son derece muhafaza ediyor" dedi.


16.25 Putin: Görüşmeler çıkmaza girdi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile yürütülen müzakerelerin çıkmaza girdiğini söyledi. Putin, “Kiev, tarafların İstanbul'daki görüşmelerinde varılan anlaşmalardan uzaklaştı ve müzakereler çıkmaza girdi" dedi. Rus lider ayrıca, "Ukrayna'da olanlar bir trajedi ancak Rusya'nın başka çaresi yoktu" dedi ve Buça’daki görüntüleri bir kez daha ‘provokasyon’ olarak nitelendirdi.


16.00 BM: Ukrayna'da en az 1892 sivil öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında, Ukrayna'da en az 1892 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 558 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 615 bin 830 kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi. BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde 7,1 milyon sivilin yerinden edildiğini açıklamıştı.


11.55 Putin: Askeri operasyonlarımız başarıya ulaşana dek sürecek

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'ya askeri operasyonun 'hedeflerine ulaşana dek' devam edeceğini bildirdi. Putin, "Ukrayna'da askeri operasyon ile Rusya'yı koruyoruz, başka seçeneğimiz yoktu" ifadelerini kullandı.

09.34 Ukrayna: Rus ordusu 19 bin 600 asker, 157 uçak, 140 helikopter ve 732 tankını kaybetti

Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun 19 bin 600 asker, 157 uçak, 140 helikopter ve 732 tankını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-12 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 19 bin 600 asker öldürüldü, Ruslara ait 157 uçak, 140 helikopter, 732 tank, 1946 zırhlı araç, 349 top, 111 roketatar sistemi ve 63 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri, 1406 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 124 insansız hava aracını da kaybetti.


07.51 BM: Ukraynalı çocukların yaklaşık üçte ikisi işgal sonrası evlerini terk etti

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Rusya'nın 6 hafta önce Ukrayna'yı işgale başlaması sonrası Ukraynalı çocukların yaklaşık üçte ikisinin evlerini terk ettiğini açıkladı.

BM, Ukrayna'daki savaşta 142 çocuk ve genç hayatını kaybettiğinin tespit edildiğini ancak gerçek sayının muhtemelen çok daha fazla olduğunu duyurdu.

UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine, çok kısa süre içinde 7,5 milyon Ukraynalı çocuktan 4,8 milyonunun evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Kısa süre önce Ukrayna'dan dönen Fontaine, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "31 yıldır insani yardım faaliyetleriyle ilgileniyorum. Bu kadar kısa sürede böylesine bir tabloyla hiç karşılaşmadım" dedi.

Fontaine, Ukrayna'da evlerinde kalan çocukların yaklaşık yarısının da gıda sorunuyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

UNICEF yetkilisi, Mariupol ve Herson gibi kentlerde durumun muhtemelen daha kötü olduğunu, içme suyu sıkıntısı olduğunu, gıda ve ilaç tedariğinin aksadığını vurguladı.

Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın 121 binden fazla Ukraynalı çocuğu ülke dışına çıkardığını iddia etti ve Kremlin'in evlat edinme sürecini kolaylaştırma hazırlığında olduğuna dair haberler geldiğini söyledi.

UNICEF yetkilisi Fontaine ise Ukrayna'nın iddiasıyla ilgili kanıt olmadığını söyledi ancak iddiayı soruşturacaklarını açıkladı.


07.36 Japonya'dan, Putin'in kızları dahil 398 kişinin mal varlıklarını dondurma kararı

Japonya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızlarının da aralarında bulunduğu 398 kişinin mal varlıklarını dondurma kararı aldı.

Japon hükümeti, Ukrayna'ya savaş açan Rusya'ya ekonomik yaptırımlarını genişletmeye devam ediyor.

Başbakan Kişida Fumio kabinesi, 398 Rus vatandaşı ile 28 Rus örgütün mal varlıklarını dondurma kararı verdi.

Rus vatandaşları arasında Devlet Başkanı Putin'in kızları Katerina Tikhonova ve Maria Vorontsova ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eşi de yer alıyor.

Hükümetin, Japon firmaların ve vatandaşların Rusya'ya yeni yatırım yapmalarını da yasaklayacağı bildirildi.

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşının daha da yükselmesini önlemek ve ateşkesi en yakın zamanda sağlayabilmek için Moskova'ya sert yaptırımlar uygulamaları gerektiğinin altını çizdi.


05.14 Mariupol Belediye Başkanı: Şehirde 10 binden fazla sivil hayatını kaybetti

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boychenko, Rusya'nın kuşattığı liman kentinde savaşın başlamasından bu yana 10 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan Boychenko, "Mariupol sokaklarında cesetler halı gibi yere serildi" dedi.

Rusların kentte cesetleri toplayıp dev bir alışveriş merkezinde bozdolaplarında tuttuklarına dair haberler aldıklarını belirten Boychenko, "Kamyonlar adeta mobil krematoryumlar oldu. İçlerinde cesetler yakılıyor" diye konuştu.

Boychenko ayrıca Mariupol'de hala 120 bin sivilin olduğunu, sivillerin acilen gıda, su ve ilaça ihriyaç duyduğunu söyledi.


05.00 ABD ve İngiltere, Rusya'nın Mariupol'de kimyasal silah kullandığı iddialarını soruşturuyor

ABD ve İngiltere, Ukrayna'daki Rus güçlerinin liman kenti Mariupol'e yönelik saldırı sırasında kimyasal silah kullandığına yönelik haberleri soruşturduklarını açıkladı.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusların Mariupol'de kimyasal silah kullandığının teyit edilmediğini ancak gelişmelerin dikkatle izlendiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin söz konusu haberleri soruşturduğunu, herhangi bir kimyasal silahın kullanılmasının savaşta tehlikeli bir yeni aşama anlamına geleceğini belirtti.

Mariupol'u savunan Azov Taburu'ndan yapılan açıklamada, insansız Rus hava araçlarının kent üzerinden geçmesi sonrası Ukrayna askerlerinin solunum sorunları yaşadığı duyurulmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, Pazartesi akşamı yaptığı konuşmada Batılı ülkelerden, Rusya'yı kimyasal silah kullanmaktan caydırmak için gereken her şeyi yapmalarını istemişti.


04.44 Ukrayna: Rus askerlerinin kadınlara tecavüz ettiğine dair haberleri soruşturuyoruz

Ukrayna yetkilileri, Rus güçlerinin ülkede kadınlara tecavüz ettikleri yolundaki haberleri ve iddiaları soruşturduklarını açıkladı.

Kiev'deki BBC muhabiri Yogita Limaye'ye konuşan bazı Ukraynalı kadınlar, işgalci Rus askerlerinin kendilerine tecavüz ettiklerini söylemişlerdi.

Ukrayna İnsan Hakları Komiseri Lyudmyla Denisova, sadece başkent Kiev yakınlarındaki Buça'da bir evin bodrumunda yaklaşık 25 kız çocuğuna ve kadına sistematik olarak tecavüz edildiğini söyledi.

Denisova, "Ancak insanlar başlarına gelenleri anlatmakta tereddüt ettiğinden, halen cinsel suçların boyutunu tespit etmek mümkün değil" dedi.

Ukrayna merkezli insan hakları kuruluşu La Strada-Ukraine, Rus askerlerini, tecavüzü savaş silahı olarak kullanmakla suçladı.

Kuruluşun yetkililerinden Kateryna Cherepakha, çok sayıda kişinin kendilerini telefonla arayarak Rus askerlerini tecavüzle suçladığını söyledi.

Rusya ise askerlerine yönelik tecavüz iddialarını reddediyor.

Ukrayna, Birleşmiş Milletler'in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i, tecavüz dahil çeşitli savaş suçları işlendiği yönündeki iddialar nedeniyle yargılamak amacıyla özel bir mahkeme kurmasını istiyor.


04.13 Ukrayna: Rusya Donbas'ta yeni bir saldırıya hazırlanıyor, tanklar ilerleyişe geçti

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde yetkililer, Rus tanklarının yeni bir saldırı için ilerlemeye başladığını söyledi.

Rusya'nın halen Donbas'ta yaklaşık 40 bin askeri bulunuyor.

Bu sayının iki hatta üç katına çıkması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda savaşın yönetimini General Aleksandr Dvornikov'a vermişti.

Dvornikov daha önce Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonlarını yönetmişti ve komutasındaki askerlerin sivillere ait bölgeleri bombaladığı biliniyor.


02.13 Zelenski: "Rusların işgal ettikleri toprakları mayınlarla doldurması savaş suçu kabul edilmeli"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus birliklerinin ülkesinin kuzey bölgelerinden çekilirken kasıtlı olarak çok sayıda patlayıcı bıraktığını ve bunun savaş suçu olarak kabul edilmesi gerektiğini savundu.

Zelenski, savaşın 47.gününü değerlendirdiği video mesajında, Rus askerlerinden kurtarılan Ukrayna’nın kuzey bölgelerinde mayın temizleme çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Söz konusu bölgelerde her gün en az bine yakın patlayıcının etkisiz hale getirildiğini kaydeden Zelenski, “İşgalciler, her yere mayın bırakmış. Sokaklarda, evlerde, arabalarda. Bu işgal sonrası bölgelere dönüşün mümkün olduğunca tehlikeli olması için yapılan kasıtlı bir eylem.” dedi.

Zelenski, Rus ordusunun eylemleri nedeniyle ülkesinin dünyanın en çok mayınlı bölgelerinden biri haline geldiğine işaret ederek, “Rusların işgal ettikleri toprakları mayınlarla doldurması savaş suçu kabul edilmeli. Çünkü bu topraklarımızdan geri çekilmek zorunda kalsalar bile mümkün olduğu kadar çok insani öldürmek veya sakat bırakmak için yapılan bir şey. Bu gibi eylemler doğrudan emirle yapılır.” diye konuştu.

Ayrıca Rusya’nın Mariupol savunucularına karşı kimyasal silah kullanabileceklerini açıkladığını aktaran Zelenski, “Bunu çok ciddiye alıyoruz. Bu, Rus saldırganlığına çok daha sert ve daha hızlı yanıt vermenin gerekli olduğu anlamına geliyor” dedi.


02.00 Biden Hindistan'dan Rusya'dan enerji ithalatını artırmamasını istedi

ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi akşamı Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yle video konferans görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın Modi'ye, Rusya'dan enerji ithalatını artırmanın Hindistan'ın çıkarına olmayacağı mesajını verdiği belirtildi.

Biden'ın ayrıca Modi'ye, ABD'nin Hindistan'a, enerji ihracını çeşitlendirme konusunda yardıma hazır olduğunu söylediği kaydedildi.

Amerikalı yetkililer, ABD ve Hindistan'ın Rusya'ya bakışının farklı olmasına karşın, görüşmenin "yapıcı" bir havada geçtiğini söylüyor.

Hindistan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini doğrudan eleştirmemiş ve Moskova'ya uygulanan yaptırımlara katılmamıştı.

Biden geçen ay Hindistan'ı eleştirmişti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi daha sonra Buça'da Ukraynalı sivillerin öldürülmelerinin kaygı verici olduğunu söylemişti.


01.58 Pentagon: Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullandığı iddiaları endişe verici

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna'nın Mariupol kentinde kimyasal silah kullandığı iddialarının endişe verici olduğunu bildirdi.

Rusya'nın Mariupol'da kimyasal silah kullandığının iddia edilmesi üzerine açıklama yapan Kirby, "Rus güçlerinin Ukrayna'nın Mariupol kentine bir kimyasal mühimmat attığını iddia eden sosyal medya paylaşımlarının farkındayız. Şu anda teyit edemiyoruz ve durumu yakından izlemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu bilginin doğru olması durumunda son derece endişe verici olduğuna işaret eden Kirby, "Bu, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal madde karıştırılmış göz yaşartıcı gaz da dahil olmak üzere çeşitli kalabalıkları kontrol maddelerini kullanma potansiyeli hakkındaki endişelerimizi doğruluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna'nın Özel Harekat Taburu Azak, Rus birliklerinin insansız hava aracı ile Mariupol'a menşei bilinmeyen zehirli bir madde attığını duyurmuştu.

Söz konusu saldırı sonrası yaralanan insanlarda solunum yetmezliği tespit edildiği vurgulanan açıklamada, zehirli maddenin etkilerinin araştırıldığı bildirilmişti.


01.23 Fransa, casuslukla suçladığı 6 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Fransa, 6 Rus diplomatı casusluk yaptıkları şüphesiyle sınır dışı etme kararı aldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, uzun süredir devam eden bir soruşturma sonucu Pazar günü Rus istihbarat servislerinin gizli bir operasyonunun tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, Rus diplomatların Fransa'nın ulusal çıkarlarına aykırı faaliyetler yürüttükleri vurgulandı.

İddia edilen casusluk faaliyetleri ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.

Fransa geçen hafta da 35 Rus diplomatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerle eşgüdüm içinde sınır dışı etmişti.

Rusya'dan ise henüz Fransa'nın kararıyla ilgili bir açıklama yapılmadı