Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 58. güne girilirken, Rus ordusunun ikinci safhadaki görevinin Donbas ve güney Ukrayna üzerinde 'tam kontrolü sağlamak' olduğu açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşen AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Paskalya'da ateşkes yapılması çağrısında bulundu. Öte yandan Ukrayna'ya ait AN-26 tipi nakliye uçağının Zaporijya'da düştüğü belirtildi. Kazada ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğü, mürettebatın kaç kişiden oluştuğunun araştırıldığı kaydedildi. Lavrov ise yaptığı açıklamada görüşmelerin durakladığını duyurdu.

Savaşta 58. gün | Lavrov: Müzakereler durakladı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal operasyonunda 57. güne girildi. İki ülke arasındaki çatışmalar devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Mariupol’de Ukraynalı askerlerin yanı sıra, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 120 bin sivilin abluka altında olduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Mariupol’ün tam kontrolünü ele geçirdiklerine yönelik açıklamasına değinen Zelenski, “Mariupol’ün çoğunu uzun zaman önce ele geçirdiklerini ben de siz de çok iyi biliyoruz ama şehirde Ukrayna askerlerinin kaldığı kısımlar var.” dedi.

Zelenski, “Askerlerimizin yanında sivillerimiz de var. Bunların çoğu kadın ve çocuklar. Yaklaşık 120 bin sivil Mariupol’da abluka altında.” ifadelerini kullandı.

Mariupol’deki Azovstal fabrikasında yaklaşık 400 yaralı Ukrayna askerinin bulunduğunu da aktaran Zelenski, söz konusu askerlerin takas işlemiyle iade edilmesi için karşı tarafa teklifte bulunduklarını belirtti.

CANLI ANLATIM

23.20 Rusya: Batan Moskova kruvazörü mürettebatından 1 kişi öldü, 27’si kayıp

Ukrayna’nın füzeyle vurduğunu duyurduğu Rus ordusuna ait “Moskova” isimli gemideki can kaybına ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı açıklama yaptı.

Moskova kruvazöründe 13 Nisan’da çıkan yangın sonucunda mühimmat patlaması nedeniyle ciddi hasar meydana geldiği hatırlatılan açıklamada, ekiplerin yangını söndürme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığı aktarıldı.

Açıklamada, “Geminin hayatta kalma mücadelesi sırasında 1 asker öldü, mürettebattan 27 kişi kayboldu. Mürettebattan kalan 396 kişi kruvazörden bölgedeki Karadeniz filosunun gemilerine tahliye edildi ve Sivastopol'e götürüldü.” ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna makamları, 13 Nisan'da Neptün füzesiyle Karadeniz'de Rusya'ya ait Moskova kruvazör gemisini vurduklarını ve gemide yangın çıktığını duyurmuştu.


21.30 Macron: Putin ile konuşmamaya karar verirsek, müzakereciler Türkiye veya Çin olacak

Bir süredir telefonda görüşmediği Putin ile görüşmeye devam edeceğini belirten Macron, Ukrayna'nın Mariupol kentine erişim sağlayabilmek için Putin ile görüşmek gerektiğini söyledi.

Macron, "Onunla görüşmeye devam etmek bizim görevimiz. Birkaç insanın hayatını kurtaracaksa onunla görüşmek gerekiyor. Başkan Putin ile her zaman şeffaf ve talepkar şekilde konuştum. Bir noktada ateşkesi hazırlamak gerekecek. Avrupa masanın etrafında olmalı. Putin ile konuşmamaya karar verirsek, müzakereciler Türkiye Cumhurbaşkanı veya Çin Devlet Başkanı olacak." dedi.

'3. DÜNYA SAVAŞI' YORUMU

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın askeri çözümü bulunmadığını ifade eden Macron, çözüm için askeri yol seçilirse, üçüncü dünya savaşının tercih edildiğini belirtti. Macron, Ukrayna'nın, silah yardımı yapmamaları halinde Rusya'ya karşı direnemeyeceğini kaydetti.

20.35 BM Genel Sekreteri, Putin ile görüşecek

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 26 Nisan’da Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği belirtildi.

Açıklamada, Genel Sekreter’in Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov ile 26 Nisan'da çalışma toplantısı yapacağı, daha sonra Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edileceği bildirildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da gazetecilere yaptığı açıklamada, Guterres’in 26 Nisan’da Putin ve Lavrov'la görüşeceğini teyit etti.

Guterres'in 20 Nisan'da Rusya ve Ukrayna'nın BM Daimi Temsilciliklerine mektup göndererek, Ukrayna'da barış için atılması gereken acil adımları ele almak amacıyla Putin'den Moskova'da, Zelenskiy'den ise Kiev'de görüşme talep ettiği açıklanmıştı.


19.10 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Müzakereler durakladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ile Moskova’da görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna ile ilgili açıklamalar yaptı.

Rusya ile Ukrayna arasında süren müzakerelerin yavaş ilerlediğini belirten Lavrov, "Müzakereler yapıyorduk, şimdi durakladı. Çünkü beş gün önce Ukraynalı müzakerecilere teslim ettiğimiz ve o sırada alınan yorumları dikkate alarak formüle ettiğimiz teklif cevapsız kaldı" ifadelerini kullandı.


17.10 Johnson: Ukrayna'daki savaş 2023 yılının sonuna kadar sürebilir

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Hindistan ziyareti sırasında Başbakanı Narendra Modi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Ukrayna'daki savaşa yönelik açıklamalarda bulunan Başbakan Johnson, Ukrayna'daki savaşın 2023 yılı sonuna kadar sürme ihtimalinin "üzücü, ancak gerçek bir ihtimal" olduğunu ifade etti. Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ordusunun hala savaşı kazanma ihtimali olduğunu ifade ederek, “Putin'in devasa bir ordusu var. Ayrıca siyasi olarak çok zorlu pozisyonda bulunuyor. Şu anda sahip olduğu tek seçenek, Ukrayna'ya yönelik korkunç yaklaşımı devam ettirmek. Ayrıca Mariupol'de bir kara köprüsünü güvence altına almaya çok yakın. Bu aşamada korkarım ki gerçekçi olmalıyız. Ancak aynı zamanda Ukraynalıların inanılmaz kahramanlığını ve savaşma isteklerini de gördük. Putin, Ukrayna halkının ruhunu işgal edemeyecek. Aksine, her gün yaptığı şey, Ukrayna halkının direnme iradesini güçlendirmek ve pekiştirmektir” dedi.

Johnson, İngiltere'nin Kiev Büyükelçiliği’nin de önümüzdeki hafta açılacağını söyledi.


16.25 Mariupol’den 79 kişi tahliye edildi

Rusya’nın kontrolü altına aldığını açıkladığı Mariupol'de sivillerin tahliye edileceği insani koridorları kullanmayı başaran 79 Ukraynalı, Zaporijya bölgesindeki güvenli noktaya ulaştı. Sivilleri taşıyan üç otobüs, tahliye kolunda bulunan ara yolların bozuk olması nedeniyle çamura saplandı. Ukrayna Acil Durum Servisi'ne bağlı kurtarma ekiplerinin müdahalesi ile saplandıkları çamurdan kurtarılan siviller, güvenli bölgeye varabildi.


16.00 Michel'den Putin’e “Paskalya’da ateşkes” çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşerek, Ukrayna'da Rus kuşatması altındaki şehirlerden güvenli çıkışların sağlanması, Paskalya nedeniyle ateşkes yapılması çağrısında bulundu. Michel, Putin ile telefon görüşmesi hakkında sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Ortodoks paskalyası vesilesiyle Mariupol ve diğer kuşatma altındaki şehirlere insani erişim ve buralardan güvenli çıkışların sağlanması için güçlü çağrıda bulundum" ifadesini kullandı.

Görüşme hakkında gazetecilere bilgi veren AB kaynakları ise görüşmenin "oldukça kapsamlı ve uzun" olduğunu bildirdi. Bir AB yetkilisi, Rusya'nın yanlış hesaplarını ve kayıplarını Michel'in Putin ile paylaştığını, Putin'in etrafındaki "bilgi boşluğunu doldurmak" istediğini aktardı.

Michel'in, Hristiyan Ortodoksların yaklaşan paskalya bayramı nedeniyle insani ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaptığını kaydeden AB yetkilisi, ayrıca insani koridorların açılması konusunun gündeme getirildiğini belirtti.

ZELENSKİ İLE GÖRÜŞME TAVSİYESİ

AB yetkilisinin verdiği bilgiye göre, 2 gün önce Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşen Michel, Zelenskiy'in talep ettiği üzere, Putin'e doğrudan Zelenski ile görüşmesi tavsiyesinde bulundu.

Michel'in ayrıca Putin'e Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile 6 Nisan'da yaptığı görüşme hakkında bilgi verdiği, iki liderin barış anlaşması arzusunu dile getirdiğini Putin'e aktardığı bildirildi.


13.00 Rus ordusu: Şimdiki görev, Donbas ve güney Ukrayna’da tam kontrolü sağlamak

Rus Silahlı Kuvvetleri Merkez Askeri Bölgesi Komutan Yardımcısı Rustam Minnekayev, Ukrayna’daki savaşta Rus ordusunun ikinci safhadaki görevinin Donbas ve güney Ukrayna üzerinde tam kontrolü sağlamak olduğunu açıkladı. Rus ordusunun iki gün önce Ukrayna’da “özel askeri operasyon”da ikinci safhaya geçtiğini hatırlatan Minnekayev, Donbas üzerindeki kontrolün Kırım’a bir kara koridoru oluşturmayı ve Ukrayna hayati unsurlarını etkilemeyi mümkün kılacağını belirterek Minnekayev, “Ukrayna’nın güneyini kontrol etmek, Rusça konuşan nüfusa baskı gerçeklerinin olduğu Transdinyester’de bir çıkış yolu sağlayacak” ifadelerini kullandı.


11.43 Rusya: Ukrayna'da tren istasyonundaki taburu "Kalibr" füzeleriyle vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da bir tren istasyonunda bulunan silahlı taburu "Kalibr" füzeleriyle vurduklarını duyurdu.

Konaşenkov, "Uzun menzilli yüksek hassasiyetli 'Kalibr' füzeleriyle Miliorativnoye tren istasyonu civarında silah ve askeri teçhizata sahip askerlerin bulunduğu tabur yok edildi.” dedi.

Gece boyunca havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle 3 Ukrayna askeri unsurunun yok edildiğini dile getiren Konaşenkov, böylece bir S-300 hava savunma füze sistemi, asker ve teknik araçların toplandığı alanda 80'e yakın Ukraynalı silah gücün ve 23 zırhlı aracın vurulduğunu aktardı.

Konaşenkov, havadan havaya fırlatılan yüksek hassasiyetli füzeyle bir insansız hava aracının da vurulduğunu kaydetti. Rus operasyonel taktik birliğinin 58 askeri nesneyi hedef aldığını söyleyen Konaşenkov, füze ve topçu birliklerinin ise komuta merkezleri ve yakıt depolarının da aralarında bulunduğu 1285 nesneyi ateş altına aldığını bildirdi.

Herson ve Donetsk bölgelerinde 7 insansız hava aracı vurduklarını aktaran Konaşenkov, Donetskoye yerleşim birimi yakınlarında Rus Buk-M3 hava savunma sistemi ile havada Ukrayna taktik füzesi Toçka-U'nun vurulduğunu ifade etti.


10.47 Ukrayna’ya ait nakliye uçağı düştü

Ukrayna'ya ait AN-26 tipi nakliye uçağı, bir 'teknik uçuş' sırasında Zaporijya'nın kuzeyindeki Volyansky bölgesine düştü.

Ukrayna'da Zaporijya Bölge İdaresinden yapılan açıklamada, Zaporijya yakınlarında düşen AN-26 kargo uçağının Ukrayna'ya ait olduğu ve kazada ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı belirtildi.

Uçaktaki mürettebatın kaç kişiden oluştuğunun araştırıldığı ifade edildiği açıklamada, kesinleşmeyen ilk bilgilere göre, uçağın bir elektrik direğine çarpması sonucu motorunun alev aldığı aktarıldı.

savasta-58-gun-zelenski-mariupol-de-yaklasik-120-bin-sivil-abluka-altinda-1006868-1.


10.08 Ukrayna: Güzergahlardaki tehlike nedeniyle bugün insani koridorlar açılmayacak

Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'da sivillerin tahliye edileceği insani koridorların, güvenlik nedeniyle bugün çalışmayacağı bildirildi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, yaptığı açıklamada, güzergahlardaki tehlike nedeniyle bugün insani koridorların açılmayacağını kaydetti.

Vereşçuk, "22 Nisan bugün güzergahlardaki tehlike nedeniyle insani koridorlar olmayacak. Tahliyeyi bekleyen herkese sesleniyorum: Sabırlı olun, lütfen bekleyin." ifadelerini kullandı.

Vereşçuk, dün de Rus birliklerinin yoğun bombardımanı nedeniyle Mariupol'de tahliye bekleyen insanları kurtarmanın mümkün olmadığını bildirmişti.

Hafta başından beri Rusların Donbas'taki saldırıları artması üzerine Ukrayna ve Rusya arasında insani koridorların açılması konusunda çoğu kez anlaşma sağlanamıyor.


09.58 Ukrayna Başsavcılığı: Rusya, savaşta Ukraynalı çocukları da kullanıyor

Ukrayna Başsavcılığı, Rus ordusunun, ülkeye karşı açtığı savaşta Ukraynalı çocukları da kullandığını iddia etti.

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşta Ukraynalı çocukları da kullandığını belirterek bununla ilgili 8 vakanın tespit edildiğini kaydetti.

Rus ordusunun, Ukraynalı çocukları "askeri bilgilerin toplanması veya ulaştırılması, silahların taşınması ve benzeri durumlarda kullanılmaya zorladığını" savunan Venediktova, "Bu, Rusya'nın Ukraynalı çocuklara karşı ve Ukraynalı çocukların da katıldığı bir savaştır. Savcıların iki odak noktası var: Mağdur çocuklar ve kanunla ihtilafa düşen çocuklar." dedi.

Rus ordusunun bombardımanlarında 1141 eğitim kurumunun hasar gördüğünü, bunlardan 99'unun tamamen yıkıldığını belirten Venediktova, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar ilk belirlemelere göre 208 çocuğun hayatını kaybettiğini, 386 çocuğun da yaralandığını sözlerine ekledi.​​​​​​​


00.45 ABD Ukrayna'ya vereceği İHA'ları savaştan önce bu ülke için geliştirmiş

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna ordusuna verilecek olan Phoenix Ghost insansız hava araçlarının Rusya-Ukrayna savaşından önce Ukrayna'nın ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde geliştirilmeye başlandığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya sağlanmak üzere 800 milyon dolarlık silah paketinde ismi ilk kez duyulan Phoenix Ghost Taktik İnsansız Hava Sistemi merak konusu oldu.

Pentagon Sözcüsünün gün içinde bu silah sisteminin Ukrayna'nın özel ihtiyaçları için ABD Hava Kuvvetleri tarafından hızlıca geliştirildiğine yönelik açıklaması, günlük basın toplantısında soruldu.

Kirby, "Phoenix Ghost Sistemi açıkçası işgalden önce geliştirilme aşamasındaydı. Hava Kuvvetleri, Ukraynalılarla istişare içinde bunun üzerine çalışıyordu. Özellikle de Doğu Ukrayna'da bu sistemlerin onların ihtiyaçlarını karşılayacağını düşündük." dedi.

Bu sistemi geliştirmeye devam edeceklerini belirten Kirby, bu sistemlerin hedeflere saldırı düzenleme ve savaş sahasını gözetleme gibi taktik amaçlar için tasarlandığını belirtti.

Sözcü, bu sistemlerin ABD Hava Kuvvetlerince de kullanılmasının olası olduğunu aktardı.


00.42 Zelenski: "Ekonomik kayıpları telafi etmek için aylık 7 milyar dolara ihtiyacımız var"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın saldırısından kaynaklanan ekonomik kayıpları telafi etmek için Ukrayna'nın aylık 7 milyar dolara ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Dünya Bankası ve Ukrayna hükûmeti, Ukrayna'ya yönelik desteği görüşmek üzere bazı ülkelerin de temsil edildiği bakanlar düzeyinde bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Zelenski, video konferans yoluyla katıldığı toplantıda, Rusya'nın saldırısının Ukrayna'da neden olduğu zararı anlattı.

Ülke genelinde okullar, üniversiteler, hastaneler, işletmeler ve altyapının yıkıma uğradığını belirten Zelenski, Rusya'nın Karadeniz limanlarını abluka altına almasının ise Ukrayna'nın ihracatını ve dünyanın gıda güvenliğini etkilediğini söyledi.

Zelenski, "Ekonomik kayıpları telafi etmek için aylık 7 milyar dolara ihtiyacımız var." dedi.

Uluslararası toplumun Rusya'yı Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarından dışlaması gerektiğini kaydeden Zelenski, tüm ülkeleri Moskova ile ilişkileri kesmeye çağırdı.

Fiziki hasar kabaca 60 milyar dolara ulaştı

Dünya Bankası Başkanı David Malpass ise toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya'nın saldırısı nedeniyle Ukrayna'da binalara ve altyapıya verilen fiziki hasarın kabaca 60 milyar dolara ulaştığını ve savaş devam ettikçe daha da artacağını bildirdi.

Malpass, Ukrayna'nın temel devlet hizmetlerinin devamlılığının desteklemesi için halihazırda 3 milyar dolardan fazla kaynağı seferber ettiklerini anımsattı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise savaşın Ukrayna ekonomisi için yıkıcı olduğunu kaydetti.

Georgieva, gelecek 2-3 ay içinde, Ukrayna'da hükûmetin ve ekonominin savaşın ortasında çalışmaya devam edebilmesi için ayda yaklaşık 5 milyar dolara ihtiyaç duyulabileceğinin tahmin edildiğini aktardı.

IMF Başkanı Georgieva, özellikle imtiyazlı finansman ve hızlı dağıtılan hibeler gibi daha fazla dış finansmanın gerekli olduğunu vurguladı.


00.15 Zelenski: Marıupol'de askerlerimiz ve yaklaşık 120 bin sivil abluka altında

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Mariupol’de Ukraynalı askerlerin yanı sıra, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 120 bin sivilin abluka altında olduğunu söyledi.

Zelenski, İspanya ve Danimarka Başbakanlarıyla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, önümüzdeki sürecin Ukrayna’nın doğusu için zor olacağını söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Mariupol’ün tam kontrolünü ele geçirdiklerine yönelik açıklamasına değinen Zelenski, “Mariupol’ün çoğunu uzun zaman önce ele geçirdiklerini ben de siz de çok iyi biliyoruz ama şehirde Ukrayna askerlerinin kaldığı kısımlar var.” dedi.

Zelenski, “Askerlerimizin yanında sivillerimiz de var. Bunların çoğu kadın ve çocuklar. Yaklaşık 120 bin sivil Mariupol’da abluka altında.” ifadelerini kullandı.

Mariupol’deki Azovstal fabrikasında yaklaşık 400 yaralı Ukrayna askerinin bulunduğunu da aktaran Zelenski, söz konusu askerlerin takas işlemiyle iade edilmesi için karşı tarafa teklifte bulunduklarını belirtti.