Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunda 6. güne girildi. Belarus'taki Ukrayna-Rusya görüşmesinin ardından heyetler istişare için ülkelerine döndü; görüşmelerde 2. turun yarın (2 Mart) yapılacağı öğrenildi. Ukrayna kentlerindeki çatışmalı ortam ise sürüyor. Sabah saatlerinde Ukrayna'nın Kiev'den sonraki en büyük kenti olan Harkov'da yönetim binası füzeyle vuruldu. Saldırıda 10 kişinin öldüğü belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güvenlik ve istihbarat altyapısının vurulacağını, bu noktalara yakın yaşayan Kievlilerin 'evlerini yeri terk etmeleri gerektiğini' duyurdu. Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Avrupa'nın değerleri için canlarını feda ettiklerini" savunarak, "Ukrayna, AB'nin parçası olmak istiyor" dedi.

Savaşta 6. gün | Müzakerelerin 2. turu yarın yapılacak

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatında 6. güne girildi.

Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımlar hız kesmeden sürüyor. AB Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Konsey 26 kişi ve bir kuruluşa yaptırım uygulayacak’’ denildi.

Öte yandan Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rusya'nın BM misyonundaki 12 temsilcinin ABD'den sınır dışı edildiğini açıkladı.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan bir açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Fransa Başbakanı Emmanuel Macron'a Ukrayna’ya yönelik barış şartlarının söylendiği ifade edildi. Açıklamada, "Fransız tarafı ile Rusya’nın Donbass’ı korumak için gerçekleştirdiği özel operasyon değerlendirildi ve konunun Kiev ile kurulacak diyalogla çözülmesi umudunu iletti. Putin, bölgedeki düzenlemenin Rusya’nın meşru güvenlik haklarının dikkate alınmasıyla mümkün olacağının altını çizdi. Kırım’da Rusya’nın egemenliğinin kabul edilmesi, Ukrayna hükümetinin anti-nazilileştirilmesi ve askerden arındırılması, Ukrayna topraklarına özel statü verilmesi şartları da iletildi" ifadeleri kullanıldı.

CANLI ANLATIM

23:50 Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi: Zelenski'yi öldürmeye gelen grup yok edildi

Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi öldürmek için gönderilen 'Çeçen asıllı Rus askerlerinin' etkisiz hale getirildiği şeklinde bir açıklama yaptı.


23:15 Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna’nın soykırım iddialarını gündemine aldı

Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

Divan tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, soykırım iddialarına ilişkin Rusya’ya acil tebligat gönderildiği belirtilerek, "Birleşmiş Milletlerin başlıca yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi Kapsamındaki Soykırım İddialarına ilişkin davada 7 Mart Pazartesi ve 8 Mart Salı günü açık oturum yapacak" denildi.


23:10 Rus güçleri Herson'a girdi

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus güçlerinin ülkenin güneyindeki Herson kentine girdiğini açıkladı. Kentin hala Ukrayna yönetiminin kontrolünde olduğu belirtildi.


23:04 BM üyesi devletler Ukrayna'ya 1,5 milyar dolarlık yardım sözü verdi

Birleşmiş Milletler, Ukrayna'da savaştan zarar gören siviller için çok kısa zamanda 1,5 milyar dolar bağış sözü alındığını duyurdu. BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'in, Ukrayna için ihtiyaç duyulan 1,7 milyar dolarlık yardım çağrısının 1,5 milyarı için üye ülkeler ve ortaklardan söz aldığı bilgisini paylaştı.

Dujarric, "Griffiths, insani yardım çağrıları için 1,5 milyar dolar taahhüt edildiğini doğruladı. Bu, bir insani yardım çağrısına şimdiye kadar verilen en hızlı ve en cömert yanıtlardan biri" dedi.


22:04 NATO UKRAYNA GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, 4 Mart’ta Ukrayna gündemiyle acil toplanacak.


21:27 Televizyon kulesine saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna yetkilileri, Kiev'de bulunan televizyon kulesinde gerçekleşen patlamada 5 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. TV kulesinin yakınına düşen roket çevrede de büyük hasara neden oldu.

savasta-6-gun-muzakerelerin-2-turu-yarin-yapilacak-986488-1.


20:33 AP'den Ukrayna kararı

Avrupa Parlamentosu, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda düzenlenen olağanüstü oturumda Ukrayna'nın AB üyeliğine destek veren karar tasarısını kabul etti.


20:22 Zelenski ve Biden telefonda görüştü: Zelenski'den 'uçuşa yasak bölge' çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve ABD Başkanı Joe Biden telefonda konuştu.

Ukrayna lideri, Biden'dan bu akşam yapacağı 'ulusa sesleniş' konuşmasında "işe yarar mesajlar vermesini isteyeceğini ve hamlelerle desteklenmeyecek açıklamalardan kaçınmasını isteyeceğini" söyledi.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Zelenski, "Anlamlı ateşkes görüşmeleri için Rusya şehirlerimizi bombalamayı bırakmalı" dedi.

CNN ve Reuters'a konuşan Zelenski, NATO üyelerinden Rusya Hava Kuvvetleri'ni durdurmak için bir 'uçuşa yasak bölge' ilan etmesini istedi. Ukrayna lideri, bunun sadece bir 'önlem' olacağını ve NATO'yu savaşa çekmeyeceğini belirtti. Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden'ın kendisine "böyle bir önlem için doğru zaman olmadığını" söylediğini belirtti.


19: 21 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın başkent Kiev'deki televizyon kulesini vurduğunu doğruladı. Bakanlık, bazı kanalların bir süre çalışmayacağını ancak kısa süre içinde yedek yayına geçileceğini söyledi.


18:35 Kiev'de TV verici kulesi vuruldu

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan bir televizyon kulesi Rus güçlerince vuruldu. Saldırı sonrasında çok sayıda Ukraynalı'nın TV yayını alamadığı bildiriliyor.

savasta-6-gun-muzakerelerin-2-turu-yarin-yapilacak-986487-1.


18:29 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, gerçekleştirdiği basın toplantısında, devam eden savaşta 359'dan fazla can kaybı yaşadıklarını ve 1684 kişinin de yaralandığını söyledi. Bodnar, yaralılardan 116'sının çocuk olduğunu kaydetti.


18:14 İngiltere: Rusya ile savaşmayacağız

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşmayacaklarını bildirdi. Johnson ayrıca Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin NATO üyelerinin gündemlerinde olmadığını bildirdi.

Johnson, NATO'nun, Rusya-Ukrayna savaşına hangi koşullar altında doğrudan müdahil olabileceği sorusuna ilişkin, İngiltere'de uluslararası çatışmalar ve bunların nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda yasalar olduğu yanıtı verdi.

Başbakan Johnson, "NATO bir savunma ittifakıdır. Herhangi bir NATO üyesinin Rusya'yla bir çatışmaya girmesi, hiçbir üyenin düşünmediği büyük bir adımdır. NATO üyelerinin gündeminde, Ukrayna’da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi yok" ifadelerini kullandı.


17.50 ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Putin’e kararlı bir mesaj göndermeliyiz

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Rusya'nın insan hakları ihlallerinin her geçen saat arttığını, okul ve hastaneleri vurduğunu” söyledi. Blinken, "Putin'e bu savaşı koşulsuz durdurması için kararlı bir mesaj göndermeliyiz" ifadelerini kullandı.

Blinken, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Rusya'nın saldırıarı Ukrayna'da hastaneleri, okulları, evleri ve sivilleri hedef alıyor. Rusya'nın insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri giderek artıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin'e bu işgali sonlandırması için hep birlikte kararlı bir mesaj göndermeliyiz. Rusya'nın bu saldırıyı insan haklarını korumak gerekçesiyle başlattığı iddiasını reddetmeliyiz."


17.35 Rusya Havacılık Kurumu: Türkiye gibi ülkeler üzerinden seyahat edin

Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) Rusya vatandaşlarına resmi olmadıkça yakın zamanda yurtdışına çıkmamalarını tavsiye etti. Sputnik’in aktardığı açıklamaya göre, Rus vatandaşlarına ülkelerine dönmek için şu anda daha tercih edilebilir görünen güzergahları değerlendirmesi de önerildi. Bu bağlamda Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Rusya ile uçuşlara kısıtlama getirmeyen üçüncü ülkelere gidilmesi ve buralar üzerinden Rus havayolu şirketleri veya yabancı şirketler ile aktarma uçuş gerçekleştirilmesi tavsiye edildi.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986418-1.

17.10 Ukrayna'nın Azak Denizi ile bağlantısı kesildi

Rus medya organı Tass'ın aktardığı Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, Ukrayna ordusunun Azak Denizi ile doğrudan bağlantısının kesildi. Ukrayna’nın güneydoğu hattında bulunan Azak Denizi özelindeki bu gelişme, Rusya’nın Kırım ile ana toprakları arsasında direkt bağlantı kurmasını sağlıyor. Sabah saatlerinden itibaren bölge açısından önemli konumda olan Mariupol kentinde çatışmaların şiddetlendiği ifade ediliyordu.


16.45 İkinci tur görüşmeler yarın yapılacak

Rus medyasında çıkan haberlere göre, Rusya-Ukrayna arasında ikinci tur görüşmeleri 2 Mart Çarşamba günü (yarın) yapılacak.


16.42 Rusya: Ukrayna’nın istihbarat altyapısını hedef alacağız

Reuters ve AFP’nin Rus kaynaklarına dayandırarak aktardıkları haberlere göre Rusya Savunma Bakanlığı, 'enformasyon saldırılarını engellemek için' Ukrayna’nın güvenlik ve istihbarat altyapısının hedef alınacağını açıkladı. Açıklamada, “Ukrayna Güvenlik Servisi’nin teknoloji tesislerine yüksek hassasiyetli silahlarla saldırılar düzenlenecektir” denildi. Bu yapıların yakınında yaşayan Kievlilere bulundukları yeri tahliye etmeleri uyarısı yapıldı.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986374-1.

16.18 Ukrayna: Daha fazla saldırı drone’u için Türkiye ile temas halindeyiz

Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Vadym Prystaiko, Ukrayna ordu mensuplarının Türk yapımı saldırı drone'ları ile ilgili Türkiye'de hali hazırda eğitim aldıklarını söyledi. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Prystaiko, “Kendi saldırı drone’umuz yok, Kamikaze drone’u adını verdiğimiz bir türü üretmeye çalışıyoruz. Bu arada farklı ülkelerden keşif drone’ları kullanıyoruz. Daha fazla saldırı drone’u konusunda Türkiye ile temas halindeyiz. Türkiye bize bunları sağlıyor ama drone’ları etkili bir şekilde kullanmaktan halen uzağız” dedi.


16.10 Abu Dabi Veliaht Prensi'nden Rusya'ya destek

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Abu Dabi Veliaht Prensi, Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı Muhammed bin Zayid El Nahyan'ın telefonla görüştüğünü bildirdi. Yapılan açıklamaya göre Veliaht Prens, Rusya’nın 'ulusal güvenliğini koruma hakkına sahip olduğunu' söyledi.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986361-1.

15.55 Medvedev’den Fransız Bakan’a sert yanıt

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire’in ��Rusya’ya ekonomik savaş başlattık. Rus ekonomisini çökerteceğiz” şeklindeki sözlerinin ardından Twitter’da dikkat çekici bir paylaşım yaptı. “Bugün bir Fransız bakan 'Rusya'ya karşı savaş açtıklarını' söylemiş. Söylediklerinize dikkat edin beyler!” diyen Medvedev, insanlık tarihinde, ekonomik savaşların çoğu zaman gerçek savaşlara dönüştüğünü söyledi.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986357-1.

15.40 Rusya, yabancı yatırımcıların gitmemesi için kararname çıkaracak

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Batılı ülkelerin bir dizi yaptırıma maruz kalmalarının ardından, Rusya’daki yabancı yatırımcıların ülkeyi terk etmesini önleme amacıyla bir başkanlık kararnamesi hazırladığını söyledi.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986347-1.

15.10 Fransa Maliye Bakanı: Rus ekonomisini çökerteceğiz

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımların Rus ekonomisini çökerteceğini söyledi. Le Maire, “Ruble yüzde 30 düştü. Rus döviz rezervleri güneşteki kar gibi eriyor ve Vladimir Putin'in ünlü savaş sandığı şimdiden neredeyse 0’a indirildi. Piyasanın çöküşünü ve enflasyondaki artışı görüyoruz. Yani Rus ekonomisinin çöküşüne neden olacağız" ifadelerini kullandı. Rusya'ya ekonomik ve mali savaş açılacağını söyleyen Le Maire, “Ekonomik ve mali güç dengesi tamamen ekonomik gücünü keşfetme sürecinde olan Avrupa Birliği'nin lehinde. Putin'i hedefliyoruz ama tüm Rusya ekonomisini de hedefliyoruz. Rusya'ya tam bir ekonomik ve mali savaş açacağız" diye konuştu.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986343-1.

15.05 Nakliye şirketi Maersk: Rusya teslimatlarını askıya aldık

Dünyanın en büyük konteyner nakliye şirketlerinden Maersk, Moskova’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'ya ve bu ülkeden yapılan teslimatları geçici olarak askıya alacağını bildirdi. Merkezi Danimarka'da bulunan şirketten yapılan açıklamada, konteyner nakliyesini askıya almanın tüm Rus limanlarını kapsayacağı ancak gıda maddeleri, tıbbi ve insani yardım malzemelerinin bunun dışında kalacağı belirtildi.


14.55 Zelenski: Ukrayna AB'nin parçası olmak istiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Parlamentosu’nda konuştu:

“Ben bu konuşmayı bir kağıttan okumuyorum. Benim ülkemde bu devir bitti. Ben şuna inanıyorum ki bugün bu hayatlar önemli değerler uğruna kaybediliyor, özgürlük uğruna kaybediliyor. Ancak Ukrayna halkı mükemmel bir halk. Biz hep kazanacağız diyoruz, herkesi yeneceğiz diyoruz. Sizler de bunu görebildiğiniz için çok mutluyuz. Avrupa Ukrayna'yı tercih etti. Biz de bu amaç doğrultusunda hareket ediyoruz. Ben de sizden bugün bunu duymak istiyorum. Ukrayna AB'yi tercih ediyor, AB'nin bir parçası olmak istiyor. Bu arada yayın arada kesilebilir füzeler düştüğü için.”


14.50 Harkov'daki saldırıda 10 kişi öldü, 35 kişi yaralandı

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Harkov'a düzenlenen roket saldırısında en 10 kişinin öldüğünü, 35 kişinin de yaralandığını açıkladı.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986339-1.

14.40 İngiltere Başbakanı Johnson: Uçuşa yasak bölge ilan edersek Rusya ile çatışmaya gireriz

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bugün Ukrayna yakınlarına gelerek Estonya ve Polonya’ya ziyaretlerde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "barbarca taktikler” kullandığını söyleyen Johnson, Kievli bir gazetecinin “Ukrayna halkı umutsuzca Batı'nın gökyüzünü korumasını istiyor” sözleri üzerine “Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edemeyiz. Bunu, Rusya ile direkt çatışmaya girmemize sebep olur” dedi.

Bu arada İngiltere hükümeti, Rusya ile herhangi bir bağlantısı olan tüm gemilerin limanlarına girmesini yasaklayacak bir yasa çıkarıldığını açıkladı.


14.30 BM: 6 günde 13'ü çocuk 136 sivil hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında en az 660 bin mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini, Ukrayna'da çoğu mahsur 470 binden fazla diğer ülke vatandaşlarının bulunduğunu bildirdi. BM’ye göre şu ana dek 6 gün süren savaşta 13'ü çocuk olmak üzere toplam 136 sivil hayatını kaybetti, 400 kişi de yaralandı.


14.10 Kremlin: Görüşmeye dair yorum yapmak için erken

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, dün Belarus’ta Ukrayna heyetiyle yapılan görüşmeye ilişkin, “Henüz yorum yapmak için erken” değerlendirmesinde bulundu. Putin'in şu an için Zelenski ile görüşme planının olmadığını belirten Peskov, başka ülkelerin olası arabuluculuğu konusunda ise “Ukrayna ve Rusya heyetleri doğrudan konuşuyor” diye konuştu. Peskov, Batı ülkelerinin yaptırımlarının Rusya’nın pozisyonunu değiştirmeyeceğini belirtti ve “Zelenski silah bırakma emri verebilir ve o zaman can kaybı yaşanmaz” ifadelerini kullandı. Sözcü Peskov, ülkesinin yasaklı silahları kullandığı suçlamalarını da reddederek, “Rusya'nın misket veya vakum bombaları kullandığı iddiası yalan” dedi.


13.25 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: NATO savunma örgütüdür. Rusya ile çatışmaya girme peşinde değiliz. Rusya birliklerini Ukrayna’dan çekmelidir.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986301-1.

13.10 Rusya Savunma Bakanı Şoygu: Belirlenen amaçlara ulaşana dek devam edeceğiz

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmediğini”, “Ukrayna’daki sivillerin canlarının ve güvenliklerinin korunması için gereken her şeyi yaptıklarını” savundu. Ukrayna’da düzenledikleri özel askeri operasyonun esas amacının, “Rusya’yı Batı’dan yönelen askeri tehditten korumak olduğunu” ifade eden Şoygu, belirlenen amaçlara ulaşılana dek, Rusya güçlerinin Ukrayna’daki operasyona devam edeceğini kaydetti.


12.45 Lavrov: ABD ile çalışmaya hazırız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı dünyasının eski Sovyet ülkelerinde askeri tesisler inşa etmemesi gerektiğini söyledi. “Rusya ABD ile stratejik istikrar konusunda ortak çalışmaya hazır” mesajı veren Lavrov, ABD’ye Avrupa’daki nükleer silahları çekmesi çağrısı yaptı. Lavrov, “ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının varlığı, Moskova için kesinlikle kabul edilemez” ifadelerini kullandı.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986273-1.

12.10 Zelenski: Rusya’ya gökyüzünün tamamen kapatılması gerek

Harkov’a yönelik füze saldırısının ardından açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı” dedi. Zelenski, Rusya’nın ‘ekonomik olarak mahvedilmesi’ çağrısında bulundu.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986311-1.

11.57 Münih Filarmoni Orkestrası, Rus şef Gergiev’i görevden aldı

AFP, Münih Filarmoni Orkestrası’nın birinci şef Valery Gergiev’i görevden aldığını duyurdu. 68 yaşındaki dünyaca ünlü orkestra şefi Valery Gergiev’e, Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter tarafından Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatını kınaması için 24 saat süre tanınmıştı. Sanatçının 'bu çağrıyı yanıtsız bırakması' üzerine işine son verildi. Öte yandan Gergiev’in, Edinburgh Uluslararası Festivali'ndeki onursal başkanlığı görevinden de istifa etmek zorunda kaldığı öğrenildi. Rus orkestra şefi, 2015 yılından bu yana bir kent orkestrası olan Münih Filarmoni Orkestrası'nın şefliğini yapıyordu.


11.35 Çin: Rusya ile ticari işbirliğini sürdüreceğiz

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin ile Rusya’nın karşılıklı saygı, yarar ve eşitlik kuralı temelinde ticari işbirliği yapmaya devam edeceğini söyledi. Çin Dı��işleri Bakanlığı tarafından dün düzenlenen basın toplantısında sözcü Wang, Batılı ülkelerin Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma kararını Çin’in nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, uluslararası hukuka dayalı olmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıktıklarını kaydetti. Sözcü, yaptırımın sadece sorunu yaşayan iki tarafa değil ilgili bütün taraflara ekonomik zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda siyasi çözüm sürecinde de olumuz etki edeceğini dile getirdi.


savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986234-1.

11.20 YouTube, Avrupa’da Rus medyasını engelledi

ABD’li Alphabet şirketinin sahibi olduğu Google bünyesindeki video içerik sitesi YouTube, Avrupa’da Rus yayın organları RT ve Sputnik ile bağlantılı tüm kanalları engelleme kararı aldı.

Sputnik Fransa tarafından yapılan açıklamada, kurumun YouTube kanallarının Fransa’da askıya alındığı, Telegram kanalı hala kullanımda olduğu belirtildi.


11.00 Ukrayna Genelkurmayı: 5 bin 710 Rus askeri öldürüldü

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son 5 günde Rus güçlerinin 5 bin 710 asker kaybettiğini açıkladı. 200 asker in esir alındığının belirtildiği açıklamada, Ukrayna ordusunun, Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 top ve 2 gemiyi ‘imha ettiği’; Rus güçlerin ayrıca 24 roketatar sistemi, 305 araç, 60 yakıt aracı, 7 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği belirtildi.


10.42 Harkov’da yönetim binasına füze

Ukrayna’nın kuzeydoğusunda yer alan ve ülkenin ikinci büyük kenti olan Harkov'daki bölge yönetim binası vuruldu. Özgürlük Meydanı’ndaki güvenlik kamerasına yansıyan görüntüye göre, bir füze, araçların geçtiği sırada yönetim binasının dibine düşüyor ve patlamaya neden oluyor. Olay yerinde park halinde de çok sayıda araç bulunuyor. Ukrayna Rusya’yı, GRAD ve cruise füzeleri kullanmakla suçladı.

savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986300-1.

savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986289-1.savasta-6-gun-siddet-artiyor-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986290-1.


10.20 Rusya, hava sahasını İsviçre’ye kapattı

Rusya, yaptırımlara karşılık olarak İsviçre’ye hava sahasını kapattı. Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), İsviçre’ye ait sivil uçaklara kısıtlama getirildiğini duyurdu. İsviçre Federal Konseyi dün yaptığı açıklamada insani, tıbbi ve diplomatik nedenler dışında Rus uçuşlarına hava sahasını kapatma kararı almıştı.


savasta-6-gun-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986175-1.

9.40 Ukrayna Dışişleri Bakanı, ABD’li mevkidaşıyla görüştü: Daha fazla silah gerek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Blinken'ın Ukrayna'ya verdikleri desteği sürdürmekte kararlı olduklarını yinelediğini bildirdi. Görüşmede Kuleba, “Ancak Rusya'nın saldırıları altında olduğumuz sürece daha fazla silah ve yaptırımlara ihtiyacımız var” ifadesini kullandı. Kuleba, mevkidaşının yaptırımlar ve silah konusunda güvence verdiğini kaydetti.


9.20 70 Ukrayna askeri öldü

Ukrayna’nın Ohtırka kentinde pazar günü 70 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ukrayna’nın Sumi bölgesinin yöneticisi Dimitro Zhivitski, enkaz altında kalan kişileri kurtarmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi ve “Fakat düşman da hak ettiğini buluyor. Çok sayıda Rus cesedi Kızıl Haç yetkililerine teslim edildi” ifadelerini kullandı.


9.15 Ukrayna’nın doğusunda, Rusya’nın bağımsızlığını tanıdığı Donetsk bölgesinde yetkililer, Ukrayna’nın top atışları nedeniyle sivillerin öldüğünü açıkladı. Reuters ajansı, Rusça konuşanların ağırlıkta olduğu bölgeden evlerin ve araçların hasar aldığını gösteren fotoğraflar geçti.


08.57 Ukrayna'nın güneyindeki Herson şehrinin belediye başkanı, Rus güçlerinin şehrin çevresinde bulunduğunu açıkladı.


07.57 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya'nın Ukrayna'da yaptıklarının savaş suçu teşkil edip etmediğini tespit etmek için soruşturma başlatacak.


07.55 ABD, Rusya’nın Birleşmiş Milletler’de görev yapan 12 diplomatını "ulusal güvenlik" nedeniyle sınır dışı ediyor

Rus temsilci Nebizia, New York'taki BM Genel Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, ABD'nin, BM'de görevli 12 Rus diplomatın istenmeyen kişi (persona nan grata) ilan edildiği, 7 Mart'a kadar ülkeyi terk etmeleri gerektiği yönünde kendilerine bildirimde bulunduğunu açıkladı.


07.33 Britanya Başbakanı Boris Johnson salı günü NATO'nun doğu sınırına; Rusya ile sınır paylaşan Baltık ülkesi Estonya ve Polonya'ya gidecek. Johnson, "Putin, yaptıklarının sonuçlarını hissedecek" dedi.


07.22 Rivne ve Ternopil gibi çeşitli şehirlerde hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı.


06.56 Disney, Sony ve Warner, yeni filmlerinin saldırı nedeniyle Rusya'da yayınlanmayacağ��nı açıkladı.


04.42 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeyinde yaklaşık 64 kilometre uzunluğunda bir Rus konvoyu görüntülendi. Maxar şirketi, konvoyun ilk haberlerde yer alan 27 kilometreden çok daha uzun oldu��unu belirtti.


01.10 Zelenski: Müzakerelerden henüz istediğimiz sonuç yok

savasta-6-gun-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-986097-1.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi. Zelenskiy, Telegram hesabından paylaştığı mesajda ayrıca Rusya’nın 5 günde 56 roket saldırısı düzenlediğini belirtti.


00.25 Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya'nın BM misyonunda çalışan 12 Rus diplomatın "istihbarat elemanı" olduğunu ve bu nedenle sınır dışı edileceklerini duyurdu.


00.10 Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Ukrayna'ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik'e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacak.