Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 2. aya girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya lideri Putin ile savaşı sona erdirmek için görüşmek istediğini ancak saldırıların sürmesi ve işgal altındaki bölgelerde referandumların yapılması durumunda herhangi bir şekilde müzakereye katılmayacaklarını açıkladı. Zelenski ayrıca, Rusya’nın Moldova’ya kadar koridor açmak istediğini öne sürdü. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise Rusya’nın doğudaki operasyonunun hızlandığını duyurdu. Bugün ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kiev’e ziyaret gerçekleştirecek.

Savaşta 60. Gün | Rusya doğuda hızlandı; müzakereler çıkmazda

Rusya’nın 24 Şubat günü Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı askeri harekatında 60. günün içine girildi.

Müzakerelerden şu ana kadar bir sonuç çıkmış değil. Şiddetin sürmesi ve her geçen gün dozunun artması, taraflar arasındaki müzakereleri de çıkmaza sokuyor.

Dün Kiev’de açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile savaşı sonlandırmak için görüşmek istediğini söyledi. Ancak Zelenski, Eğer Mariupol'da insanlarımız yok edilirse, işgal altındaki bölgelerde sözde referandumlar yapılırsa, Ukrayna (Rusya ile yapılacak) herhangi bir müzakereden çekilecek" ifadelerini kullandı.

Zelenski ayrıca, “Rusya’nın Ukrayna işgali ile kalacağını düşünmüyorum. Moldova’ya kadar koridor açmak istiyorlar” iddiasında bulundu.

Ukrayna lideri, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bugün (24 Nisan) Kiev'i ziyaret edeceğini belirtti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusunda Donetsk ve Luhansk bölgeleri üzerinde tam kontrol sağlamak için operasyonun hızını artırmaya çalıştığını bildirdi.

Açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki Harkov şehrinin kısmi abluka altında olduğu belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Odessa yakınlarındaki askeri havaalanında ABD ve Avrupa ülkelerinden Ukrayna'ya sevk edilen silahların bulunduğu depoyu uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını söyledi.

24 Nisan’da savaşa dair son gelişmeler şöyle:

CANLI ANLATIM

12.46 Kuzey Kore'den Rusya ile ilişkilerini geliştirme sözü

Kuzey Kore, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki zirvenin 3. yıl dönümü dolayısıyla Rusya ile ilişkilerini geliştirme sözü verdi.

Yonhap'ın haberine göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bugün, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC)-Rusya ilişkileri, ABD ve ABD'ye bağlı güçlerin baskısı karşısında bile gelişmeye ve güçlenmeye devam ediyor. Bu ilişki, bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasına, adalet ve özgürlük üzerine kurulu uluslararası düzenin kurulmasına katkıda bulunuyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Tarihi zirvede varılan anlaşmaya göre, dost ve komşumuz Rusya ile ilişkileri her alanda geliştirmek (KDHC) hükümetinin değişmez bir duruşudur." ifadesi kullanıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 25 Nisan 2019'da Rusya'nın Vladivostok şehrinde bir araya gelmişti.


07.04 BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya ziyareti öncesi Türkiye'ye gidecek

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Rusya ziyareti öncesi Türkiye'ye giderek AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği açıklandı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Guterres'in 25 Nisan'da (yarın) Ankara'yı ziyaret ederek Erdoğan tarafından kabul edileceği belirtildi.

Guterres'in 26 Nisan'da Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 28 Nisan'da da Ukrayna'da Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile görüşeceği açıklanmıştı.


00.20 Odessa Belediye Başkanı: Saldırıda ölü sayısı 8’e yükseldi

Dün akşam saatlerinde Rusya’nın Odessa’ya saldırı düzenlediği açıklanmıştı. Odessa Belediye Başkanı Gennadiy Truhanov, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği görüntüleri yayınlayarak yaptığı son açıklamada, “Arkamda duran yapı Ruslar tarafından askeri hedef olarak tanımlanıyor. Aralarında 3 aylık çocuğun da olduğunu 8 kişinin ölümü gerçekleşti. Kız çocuğu daha hayatı göremedi. Hayvanlar aynı cehennemde gibi yandılar” ifadelerini kullandı.