Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatında 7. güne girildi. Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart sabahı Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi. Çatışmalar ise tüm şiddetiyle sürüyor. Moskova, Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentinin kontrolünü aldığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, '6 günlük savaşta 6 bin Rus askerinin öldürüldüğünü' ifade etti. Kiev Belediye Başkanı Kliçko ise Rus askerlerinin kente daha da yaklaştığını duyurdu.

Savaşta 7. gün | Kiev'de tren istasyonu civarı füzeyle vuruldu

Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik harekatında 7'nci güne girildi.

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart sabahı Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi.

Ukrayna'nın farklı yerlerindeki çatışmalar ise tüm şiddetiyle sürüyor. Rusya, ülkenin güneyindeki Herson kentinde kontrolü sağladığını açıkladı. Harkov'a yönelik saldırılar da devam ediyor. Kentin Valisi Oleh Synegubov, saldırılarda en az 21 kişinin hayatını kaybettiğini ve 100'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Savaşın ilk 6 gününe dair açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, '6 bin Rus askerinin öldürüldüğünü' söyledi.

Rusya tarafı ise dünkü açıklamalarına paralel olarak, Ukrayna'nın Kiev'deki teknolojik altyapı sistemlerinin vurulduğunu belirtti.

İşte savaşa dair son gelişmeler...

CANLI ANLATIM

23.18 Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.


savasta-7-gun-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-rus-birlikleri-kiev-in-merkezine-ilerliyor-986935-1.

23.04 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

Blinken, “Nükleer silahlar tehlikeli, kışkırtıcı ve yanlıştır. Ancak ABD şu anda alarm seviyesini yükseltmek için bir neden görmüyor" dedi.

Çok sayıdaki Rusya vatandaşının Ukrayna’daki savaşın bir parçası olmak istemediğini belirten Blinken, "Putin liderliğini ispat etmek istiyorsa Rus askerlerini evlerine göndermeli” dedi.

Blinken ayrıca, "ABD diplomatik efor sarf etmeye devam edecektir. Diplomasi kapısını açık tutacağız" açıklaması yaptı.

Blinken, ABD'nin, Rus 'oligarkların' yatları, özel jetleri ve diğer tüm mal varlıklarını donduracağını ve ele geçireceğini de söyledi.

Öte yandan Blinken, Rusya'nın savunma kuruluşlarına yaptırım uygulanacağını belirterek, Rusya’da savunma sanayinde faaliyet gösteren 22 kuruluş yaptırım listesine alındığını duyurdu.


22.00 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenlerin çalmasının ardından büyük bir patlama sesi duyuldu.

Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tren istasyonunun yakını vuruldu.


21.46 Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu. Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tren istasyonu civarı füzeyle vuruldu.

Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Rusya'nın attığı füzenin, Kiev'in merkezinde yer alan Güney Tren İstasyonu ile Ibis Otel arasına düştüğü bildirildi. Saldırıda can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, şehre sıcak su hattı taşıyan boruların vurulduğunu, Kiev'in bir bölümünde halkın ısınma imkanlarını kaybetmiş olabileceğini belirtti.

Güney Tren İstasyonu, Bağımsızlık Meydanı'na yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor.


19.59 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5'e karşı 141 oyla kabul etti.

Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı. Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre tasarıya hayır oyu verirken, Çin ve Hindistan dahil 35 ülke çekimser oy kullandı.

Kabul edilen kararda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları kınanırken, Moskova'dan "tüm askeri güçlerin Ukrayna topraklarından derhal, eksiksiz ve koşulsuz olarak geri çekilmesi" talep ediliyor.


19.50 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da hayatını kaybeden Rus askerlerinin sayısını açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’daki operasyonları sırasında 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini, bin 597’sinin de yaralandığını aktardı.


19.30 Rus heyetinin başkanı Medinskiy: Ukrayna heyeti Kiev'den yola çıktı, yarın sabah toplantı yerine varacaklar

Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Rus heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetinin Kiev'den yola çıktığını ve toplantı yerine yarın sabah varacağını belirtti.

Medinskiy, Ukrayna heyetinin Ukrayna topraklarında seyahati için Rus askerlerin güvenlik koridoru oluşturduğunu ifade etti.

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart sabahı Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi.


19.10 Lavrov: Kırım Ukrayna’ya ait kalsaydı, şimdi NATO üslerine ev sahipliği yapıyor olurdu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırım, Ukrayna’ya ait olarak kalsaydı, şimdi orada NATO üslerinin yapılmış olacağını savundu ve bunun 'Rusya için kesinlikle kabul edilemez olduğunu' ifade etti.

Lavrov, "Batı, Rusya'nın önüne yeni bir 'Demir Perde' indirmeye karar verirse, endişelenmeyeceğiz ve gelişme fırsatı bulacağız" dedi.

Lavrov, “Şu anda bitirmeye çalıştığımız krizin sona ermesinin ardından Ukraynalılar gelecekte nasıl yaşayacaklarına kendileri karar vermeliler. Bu, şu anda siyasi çevrelerde görüşülüyor. Ben bu tartışmalara katılmıyorum. Biz kesinlikle bunun Ukrayna’da yaşayan tüm halkların görüşü olması gerektiği gerçeği üzerinden hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.


savasta-7-gun-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-rus-birlikleri-kiev-in-merkezine-ilerliyor-986888-1.

18.10 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında, bu ülkenin enerji sektörünü hedef alma seçeneğinin masada olduğunu açıkladı.

Psaki, "Bu yaptırımların küresel enerji piyasalarına ve Amerikan halkının enerji ödemelerine etkilerini en aza indirgemek istiyoruz. Kendimizi değil Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus ekonomisini yaralamaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


17.35 Rusya heyeti müzakere için buluşma noktasına gitti

Rus medyası, Polonya-Belarus sınırında yapılacak görüşmelerin 2. etabı için Rusya heyetinin, buluşma noktasına gittiğini yazdı.


savasta-7-gun-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-siddet-hiz-kesmiyor-986855-1.

17.10 Rusya Dışişleri’nden Almanya açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Kuzey Akımı-2 doğalgaz boru hattı projesini durdurma kararı almasının Rus-Alman ilişkilerinde ‘geri dönüşü olmayan hasarlara yol açacağını’ ifade etti. Sputnik’in aktardığına göre Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharova, bakanlığın resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, bu ‘gayrimeşru’ adımların sonuçlarından tamamen Alman tarafının sorumlu olacağı kaydetti. Zaharova, kararın olası sonuçlarından birinin Avrupa piyasasında gaz fiyatlarında ciddi artış görülmesi olacağını dile getirdi.


17.00 Mariupul Belediye Başkanı: Ağır kayıplar verdik

Ukrayna’nın doğusunda bulunan liman şehri Mariupol’un Belediye Başkanı Vadym Boichenko, Rusya karşısında ağır kayıplar verdiklerini ve su kesintisi yaşadıklarını söyledi.


16.40 Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Arestoviç: Savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtik

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Aleksey Arestoviç Ukrayna’da devam eden Rusya saldırılarına yönelik, “Savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtik” dedi. Ukrayna olarak strateji değiştirdiklerini ifade eden Arestoviç, “Düşman Kiev’e yaklaşmaya çalışıyor ama beceremiyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Rus ordusunu bombaladı ve düşman ağır kayıplar verdi. Çernihiv ve Sumi bölgesinde düşman durduruldu. Harkov’u ağır şekilde vuruyorlar ve şehri önce manevi olarak yıkmak istiyorlar. Savaşın 7’nci gününde sadece savunma değil saldırı pozisyonuna da geçtik. Topraklarımızı işgalcilerden arındıracağımız gün de gelecek” şeklinde konuştu.



15.55 Almanya yineledi: Askeri müdahalede bulunmayacağız

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine ilişkin, "Çizgimiz çok net, askeri müdahalede bulunmayacağız. Bu NATO ve diğer herkes için geçerli. Bu durumda yanlış olur" ifadelerini kullandı.


15.50 Ukrayna: 2 binden fazla sivil öldü

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, “Rus işgali sırasında 2 binden fazla sivil öldü” şeklinde açıklama yaptı.


15.30 Kiev Belediye Başkanı: Düşman güçleri daha da yaklaşıyor

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, “Düşman güçleri daha da yaklaşıyor” dedi. Çatışmaların artık başkentin eteklerinde görüldüğünü söyleyen Kliçko, “Kiev'i hazırlıyoruz ve savunacağız. Tüm Kievlileri metanetlerini kaybetmemeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı. Dün, 65 km uzunluğunda bir Rus zırhlı araç konvoyunun şehre kuzeyden yaklaştığı belirtilmişti.


15.10 Avrupa Birliği yeni yaptırımları yürürlüğe aldı

Avrupa Birliği, 7 Rus bankasını resmen SWIFT sisteminden çıkardı. Bu bankalar VTB, Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank ve VEB oldu.

Birlik ayrıca, yaptırım paketinin parçası olarak Russia Today ve Sputnik'in yayınlarını da yasakladı.


14.45 Clinton, ‘Afganistan modeli’ni önerdi

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikan medya organı MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, Sovyetler Birliği’nin 1980’deki Afganistan müdahalesini hatırlatarak, o dönem cihatçı güçlere verilen desteğin bir benzerinin bugün Rusya’nın askeri hareket yürüttüğü Ukrayna’ya verilmesi gerektiğini savundu.


14.42 İkinci tur bu akşam

Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak müzakerelerin 2. turu bu akşam saatlerinde gerçekleşecek. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestoviç, Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turunun bu akşam gerçekleşeceğini söyledi. Arestoviç, Ukrayna heyetinin aynı kişilerden oluşacağını söyledi ve başka detay vermedi.


savasta-7-gun-muzakerelerde-2-tur-bekleniyor-siddet-hiz-kesmiyor-986747-1.

13.45 Ukrayna’dan kaçan Afrikalılar konuştu: Çok fazla ırkçılığa maruz kaldık

Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’dan kaçmayı başaran Afrikalılar sınır hattında yaşananları anlattı. Romanya'ya geçen öğrenci Vukile Dlamini, AA’ya yaptığı açıklamada, hayatının en zor yolculuklarından birini yaptığını belirterek, “Çok fazla ırkçılığa maruz kaldık. Polis bize silah doğrulttu. Hala yaşadıklarımın etkisi altındayım. Fiziken ve ruhen çok yıprandım” dedi. Slovakya'ya ulaşmayı başaran Nijeryalı Victor Eldred de “Lviv'de trene sadece Ukraynalıların binmesine izin verdiler. Saatlerce soğukta bekledik ama bir şekilde zorlu bir yolculuk sonunda Ukrayna'dan çıkmayı başardık” ifadesini kullandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tahliye olmak isteyen Afrikalılar bizim dostumuz ve ülkelerine dönmek için herkesle eşit fırsata sahip olmaları lazım” ifadelerini kullanmıştı.


13.35 Kiev Büyükelçiliği: Polonya'da yığılma var, Romanya üzerinden gelin

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, Ukrayna'nın Polonya sınırında yığılma söz konusu olduğunu duyurarak Türk vatandaşlarına Romanya tarafına yönelmeleri çağrısı yaptı.


13.17 Belçika, Kiev Büyükelçiliğini kapattı

Belçika Dışişleri Bakanlığ��, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki büyükelçiliğini geçici olarak kapattığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Değişen güvenlik durumu nedeniyle Kiev'deki Belçika büyükelçiliğinin kapatılmasına karar verilmiştir. Hala Ukrayna'da bulunan Belçikalılara konsolosluk yardımı sağlamaya devam edeceğiz” ifadesi yer aldı.


12.58 Lavrov: Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'ya yönelik askeri harekat sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Lavrov, Ukrayna’nın Rusya ile görüşmeyi ABD’nin isteğiyle ertelediğini ifade etti.

Rus bakan, "Batı, Rusya'nın yeni Avrupa güvenlik mimarisi oluşturulmasına ilişkin taleplerini hayata geçirmeyi reddetti" diye konuştu. Lavrov, "Üçüncü Dünya Savaşı, nükleer silahların kullanıldığı yıkıcı bir savaş olacak" ifadelerini kullandı.


12.50 Kremlin: Ukrayna heyetinin görüşmeye gelip gelmeyeceği net değil

Kremlin’den yapılan bugün 2. turunun yapılması beklenen müzakerelere ilişkin açıklamada, Ukrayna heyetinin katılıp katılmayacağı net değil" denildi. Açıklamada “Rus heyeti bugün akşam saatlerine kadar bekleyecek, görüşmelere devam etmeye hazır olacak. Putin'e kamu desteği seviyesinin çok yüksek olduğunu biliyoruz” ifadelerine yer verildi.


12.00 Ukrayna Savunma Bakanı: Yeni Türk SİHA’ları elimize ulaştı

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, ülkesine yeni bir grup Türkiye yapımı silahlı insansız hava aracının (SİHA) ulaştığını kaydetti. Reznikov Facebook’taki açıklamasında, “Ukrayna’ya yeni Bayraktar’lar geldi ve muharebe görevine başladılar” dedi. ABD yapımı Stinger’ler ve Javelin’lerin de yakında Ukrayna’ya ulaşacağını kaydeden Reznikov, Avrupa’nın kritik önemdeki silahları Ukrayna’ya tedarik etmeyi sürdüreceğini dile getirdi.


savasta-7-gun-muzakerelerin-2-turu-yapilacak-siddet-hiz-kesmiyor-986687-1.

11.35 Müzakerelerin 2. turu için resmi açıklama yapılacak

TASS haber ajansı Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin iptal edilmediğini, zamanının ayarlanmaya çalışıldığını aktardı. Bir kaynağa dayandırılan haberde, yakında resmi bilgilendirmenin geleceği belirtildi. 2. tur görüşmelerin bugün yapılması bekleniyor. TASS'a göre, Rusya ve Ukrayna delegasyonları arasındaki görüşme, Belarus’un Belovezhskaya Pushcha bölgesinde gerçekleştirilecek. Sputnik’e konuşan kaynak ise yeni tur müzakerenin bu akşam gerçekleşebileceğini kaydetti. İlk görüşme 28 Şubat’ta Gomel’de yapılmıştı.


11.00 Zelenski: 6 bin Rus askeri öldürüldü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın askeri harekatına ilişkin açıklamalarda bulundu. "6 günlük savaşta 6 bin Rus askeri öldürüldü" diyen Zelenski, AB üyeliğine destek çağrısı yaptı. Zelenski, ��Tarafsız kalmak için zaman yok” dedi. Dün Kiev’deki televizyon kulesine gerçekleştirilen saldırıya değinen Zelenski, "Rusya, tarihimizi silmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı. “Rusya, Ukrayna'da bombalar, hava saldırıları ve füzelerle galip çıkamayacak” mesajı veren Zelenski, dünya Yahudilerine de 'Ukrayna konusunda sessiz kalmama' yönünde çağrı yaptı.


savasta-7-gun-muzakerelerin-2-turu-yapilacak-siddet-hiz-kesmiyor-986669-1.

10.50 Rusya, “vuracağız” dediği yerleri vurdu

Rusya, dün yaptığı açıklamaya paralel şekilde Ukrayna’nın askeri altyapısına ait noktaları vurduğunu açıkladı. Sputnik’in aktardığına göre yapılan resmi açıklamada “Dün önceden uyarısını yaptığımız gibi, Ukrayna Savunma Servisi’nin başkent Kiev’deki teknoloji tesisleri vuruldu. Kiev’deki televizyon kulesinin vurulmasıyla buradaki yayın sistemi devre dışı bırakıldı” denildi.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da özel askeri operasyon başlamalarından beri Rus güçlerinin Ukrayna’nın askeri altyapısına ait 1.502 unsuru vurup devre dışı bıraktığı bilgisini verdi. Bunların içinde 51 komuta yeri ve irtibat noktası, 38 savunma sistemi ve 51 radar istasyonu olduğu kaydedildi. Şimdiye dek Ukrayna tarafının karada konuşlu 47 uçağı, havalanmış olan 11 uçağı, 472 tankı, 62 roketatar silahı, 206 havan topu, 46 insansız hava aracı imha edildi.


10.15 Almanya: Rusya’nın gazı kesmesine karşı hazırlıklıyız

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya’nın Avrupa'ya giden gazı durdurması ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Habeck, “Buna hazırız. Şu an kış ve yaz için bunu açıkça söyleyebilirim” dedi. Alman Bakan, 28 Şubat’ta yaptığı açıklamada, doğalgaz rezervlerinin yüzde 30'un biraz altında olduğunu ve durumun endişe verici olduğunu belirtmişti. Almanya’nın doğalgaz sıkıntısı nedeniyle "Ulusal Gaz Rezervi Yasası" çıkarmaya hazırlandığı ifade edilmişti. Habeck, “1 Mayıs’ta yürürlüğe girebilmesi için kanun teklifinin nisan ayında Federal Mecliste onaylanması için çalışıyoruz” demişti.Rusya’nın Ukrayna’ya girmesinin ardından, Almanya Kuzey Akımı-2 projesini durdurduğunu açıklamıştı.


10.15 Herson, Rus birliklerinin kontrolüne girdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güneyindeki Herson'un kontrol altına alındığını açıkladı. Ukrayna ordusu, dün Rus güçlerinin kente girdiğini duyurmuştu. Kentte geceden bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyordu.


savasta-7-gun-muzakerelerin-2-turu-yapilacak-siddet-hiz-kesmiyor-986632-1.

10.00 Jitomir’e saldırı: 2 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna’nın Jitomir kentinde dün akşam Rusya’nın düzenlediği bombardıman sonucu yerleşim yerleri ve bir doğum evi olduğu belirtilen tıp merkezi hasar gördü. Bombardıman sonucunda çıkan yangına Ukrayna Acil Durum ekipleri tarafından müdahale edildi. Yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Yetkililer ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğünü ve 3 kişinin yaralandığını belirtti.

savasta-7-gun-muzakerelerin-2-turu-yapilacak-siddet-hiz-kesmiyor-986673-1.


9.40 Harkov Valisi: En az 21 kişi öldü

Harkov Valisi Oleh Synegubov, Rusya'nın top atışlarında en az 21 kişinin öldüğünü, 112 kişinin yaralandığını açıkladı. Rus birliklerinin, Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti olan Harkov'un kuzeydoğu ve kuzey kesimlerine girdiği belirtiliyor.


savasta-7-gun-muzakerelerin-2-turu-yapilacak-siddet-hiz-kesmiyor-986615-1.

9.30 Sberbank, Avrupa pazarından çekildi

Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, Avrupa pazarından çıkacağını açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada, Sberbank'ın Rusya Merkez Bankası'nın talimatı nedeniyle Avrupa iştirak bankalarına likidite sağlayamayacağı belirtildi.


07.32 Rusya ülke dışına 10 bin doların üzerinde nakit çıkarmay�� yasakladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile vatandaşlarının 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasakladı.

Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.


07.15 Japonya, Kiev Büyükelçiliğinin faaliyetlerini askıya aldı

Japonya'nın Kiev Büyükelçiliğinin faaliyetlerinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle geçici olarak durdurulacağı bildirildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Kiev Büyükelçiliği faaliyetlerinin, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde kurulan geçici irtibat ofisinden sağlanacağını açıkladı.

Polonya-Ukrayna sınırı yakınlarındaki irtibat ofisi, tahliye talepleri dahil Ukrayna'daki Japon vatandaşlarına hizmet vermeyi sürdürecek.

Söz konusu kararın, Rus ordusunun Kiev'deki iletişim ve istihbarat noktalarının vuracağını duyurması sonrası gelmesi dikkati çekti.

İşgalin başladığı geçen haftadan beri büyükelçilik faaliyetlerinin ölçeğinin düşürüldüğü, Japonya'nın Kiev Büyükelçisi Matsuda Kuninori'nin görevini sürdürdüğü belirtildi.

Japon hükümeti, Ukrayna'da bulunan yaklaşık 120 Japon vatandaşını, Polonya üzerinden düzenlenecek charter uçak seferiyle tahliye edebileceğini duyurmuştu.


06.35 Boeing, Rusya’daki tüm faaliyetlerini sonlandırdı

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, Rus şirketleriyle tüm ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı.

Pazartesi günü Kiev’deki ofisini kapatan ve Moskova’daki pilot eğitim programlarını durduran şirket, bugün de Rus uçaklarına parça, teknik destek ve bakım desteği vermeyeceğini duyurdu.


06.30 Belarus, Ukrayna sınırındaki birlik miktarını iki katına çıkarmaya karar verdi

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna sınırındaki askeri birliklerinin büyüklüğünü iki katına çıkarmaya karar verdiklerini açıkladı.

Ülkesinin güvenlik konseyinde konuşan Lukaşenko “Üst düzeyde eğitilmiş birlikler Belarus’a karşı herhangi bir askeri operasyon yapılmasını engellemek için bölgeye gönderilecek” dedi.


06.20 ExxonMobil Rusya’daki operasyonlarını sonlandırıyor

ABD’li enerji şirketi ExxonMobil, Rusya’daki operasyonlarını sonlandırma kararı aldı.

Texas merkezli şirket, yaşananlar nedeniyle yeni yatırım da yapmayacaklarını açıkladı ve

“Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal eden ve halkını tehlikeye atan askeri adımlarını üzüntüyle karşıladık” ifadelerini kullandı.

25 yıldır Rusya’da faaliyet gösteren Exxon’un ülkede 1.000 çalışanı bulunuyordu.


06.20 Wikipedia: Moskova ‘Rusya’nın Ukrayna’yı işgali’ maddesini silmemizi talep etti

İnternet ansiklopedisi Wikipedia’nın Rusça sayfası, Rusya iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor’un “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali” sayfasını silmelerini talep ettiğini açıkladı.

Wikipedia, aksi taktirde sitelerinin engellenebileceğini de iletildiğini söyledi.

Rus yetkililer yaşananlar için “savaş” veya “işgal” kelimelerinin kullanımını yasaklıyor ve devlet kontrolündeki medya da bunu “askeri operasyon” olarak niteliyor.


05.38 ABD, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı nedeniyle ABD'nin hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapattığını duyurdu. Biden, ABD güçlerinin "Ukrayna'daki Rus güçleriyle çatışmaya girmediğini ve girmeyeceğini" aç����kladı.


02.18 Rusya'da barış isteyenlerin gösterileri sürüyor

Rusya'da, Ukrayna ile savaşın durdurulması ve barışın sağlanmasını isteyen yüzlerce kişi sokaklara çıktı.

Başkent Moskova ve St.Petersburg kentinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına karşı düzenlenen izinsiz protesto gösterilerine yüzlerce kişi katıldı. St.Petersburg'daki Nevskiy Caddesi'nde toplanan kalabalık, savaş karşıtı pankartlar açtı ve slogan attı. Moskova'da da sokaklara dökülen göstericiler, Rus yönetimine savaşı durdurması ve barışı sağlaması çağrısında bulundu.

savasta-7-gun-muzakerelerden-olumlu-haber-gelmedi-catismalar-suruyor-986523-1.

savasta-7-gun-muzakerelerden-olumlu-haber-gelmedi-catismalar-suruyor-986525-1.
Gösterilerde 260'tan fazla kişinin polisin sert müdahalesi ile gözaltına alındığı belirtildi


01.03 Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresinde patlama sesleri duyuluyor.


00.21 Harkov'da valilik binasına saldırı: 7 sivil hayatını kaybetti

Rus ordusunun Ukrayna'nın Harkov kentinin valilik binasına düzenlediği füze saldırısında 7 sivilin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Harkiv Valisi Oleh Synyehubov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Rus güçlerin gün içerisinde Harkov'daki konutlara, hastaneye, üniversiteye füze attığını iddia etti.

Valilik binasına bu sabah gerçekleştirilen saldırıdan da bahseden Synyehubov, ilk belirlemelere göre saldırıda 7 sivilin öldüğünü, biri çocuk 24 kişinin yaralandığını kaydetti.

Harkov'da bu gece de saldırıların düzenlendiği, büyük bir patlamanın meydana geldiği bildirildi.


00.10 Donetsk'de çatışmalar sürüyor

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatının ardından ülkenin değişik yerlerindeki çatışmalarda siviller zarar görüyor. Donetsk bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolü altında bulunan Kievsky Rayonda bazı yerleşim yerleri bombardıman sonucu hasar gördü.

savasta-7-gun-muzakerelerden-olumlu-haber-gelmedi-catismalar-suruyor-986516-1.
Bugas ve Mykolaivka (Nikolaevka) yerleşkeleri yakınlarında bombardımanlar sebebiyle halk sığınaklarda kalmaya devam ediyor