Ekim ayında en az 177, bu yılın ilk 10 ayında ise en az bin 640 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İSİG Meclisi: Hangi savaşta bu kadar arkadaşımızı kaybediyoruz?

Savaştan farksız!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ekim ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre, ekim ayında en az 177, bu yılın ilk 10 ayında ise en az bin 640 işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. İSİG Meclisi, “Hangi savaşta bu kadar arkadaşımızı kaybediyoruz?” diye sordu.

10’u kadın, 2’si çocuk
Raporda şu veriler yer aldı:

► Ekim ayında yaşamını yitiren 177 emekçinin 161’i ücretli (işçi ve memur), 16’sı ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

► Ölenlerin 10’u kadın işçi, 147’si erkek işçiydi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

► 1’i 14 yaş ve altında olmak üzere 2 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım işkolunda gerçekleşti.

► 14 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Bu işçilerin 7’si Suriyeli, 3’ü Afgan, 2’si Iraklı, 1’i Türkmen ve 1’i Zimbabveliydi.

İlk 3 değişmedi
► Ölümler yine en çok inşaat, tarım ve taşımacılık işkollarında gerçekleşti. Bu işkollarını ticaret/büro, metal, enerji, madencilik ve belediye/genel işler izledi.

► Ekim ayında yaşamını yitiren tarım emekçilerinin en az yüzde 45’i işçiydi.

► Ekim ayında inşaat işkolunda çalışırken ölenlerin toplam iş cinayetlerine oranı yüzde 24. Buna göre, geçen ay neredeyse her 4 iş cinayetinden 1’i inşaatta yaşandı. Ancak yapı işleri olarak incelendiğinde bu oran yüzde 30’a çıkıyor.

savastan-farksiz-527973-1.



Kalp krizlerinde artış
► En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi. Raporda kalp krizlerindeki artışa dikkat çekilerek, “Bu uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu” dendi.

► Ekim ayında Türkiye’nin 51 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleşti. En çok iş cinayeti İstanbul, Kocaeli, Antalya, Manisa, İzmir, Mersin, Ankara, Elazığ, Kütahya, Muğla ve Urfa’da yaşandı.

Sadece 3’ü sendikalı
► Ekim ayında tespit edilebildiği kadarıyla yaşamını yitiren işçilerin yalnızca 3’ü (yüzde 1,69’u) sendikalı, 174’ü ise (yüzde 98,31) sendikasızdı. Sendikalı işçiler metal işkolunda çalışıyordu.

***

Tutuklu havalimanı işçileri derhal serbest bırakılsın
Raporda, basında yeterince yer bulmayan işçi direnişlerine de değinilerek şu taleplere yer verildi:

►Emeklilikte yaşa takılanların emeklilik hakları tanınsın. Emeklilik yaşı düşürülsün.

►AKP tarafından 30 Ekim’de TBMM’ye sunulan ve ‘KHK ve güvenlik soruşturması’ gerekçesiyle binlerce hekimi işsizliğe mahkûm edecek torba yasa teklifi geri çekilsin.

►3. Havalimanı inşaatında tutuklanan işçiler serbest bırakılsın.

►İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kadro davası açtıkları için 258 kişi ile birlikte işten atılan ve CHP Genel Merkezi önünde açlık grevini sürdüren Mahir Kılıç işe geri alınsın.

►21 yıldır kamuda çalışan, İstanbul Zeytinburnu Belediyesi’nden 3 Nisan’da emniyet arşiv soruşturması gerekçesiyle atılan ve o günden bu yana direnişini sürdüren Kenan Güngördü işe geri alınsın.

►İstanbul Hadımköy’deki Amerikan tekeli Greif’te Şubat 2014’te taşeron sistemine ve kölece çalışma koşullarına karşı fiili-meşru mücadele yürüten 191 işçi ve destekçiye dört yıl sonra yeniden dava açıldı. Greif direnişi yargılanamaz!