Savcı izinde, itiraz işleme alınmadı: Gazetecilik hâlâ tutuklu!

HABER MERKEZİ

Ankara merkezli soruşturmada 9 gazetecinin tutuklanmasına karşı yapılan itirazın, savcının izinli olduğu gerekçesiyle işleme alınmadığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS muhabiri 9 gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle 35 gündür tutuklu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve 29 Ekim’de çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan 9 gazeteci hakkında iddianame hazırlanmadığı gibi, geçen süre içerisinde dosyada birçok hukuksuz işlem yapıldı.

"KEYFİ TUTUM VAR"

Avukatların tutuklamaya karşı yaptığı itirazın, savcının izinli olması gerekçesiyle işleme alınmadığı ve dosyanın Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmediği ortaya çıktı. Söz konusu hukuksuzluk, avukatlara sözlü olarak bildirildi. Gazetecilerin tutukluluk durumlarına yapılan itirazlar henüz Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmeden, avukatlarına haber verilmeden aylık tutukluluk incelemeleri gerçekleştirildi. Aylık yapılması gereken tutukluluk incelemesinin 20’nci günde tutuklama kararı veren hakimlik tarafından yapılması da dikkat çekti.

Dosyadaki hukuksuzlukları değerlendiren gazetecilerin avukatı Resul Tamur, “Ankara'da sadece gizli tanıkların dinlenmiş olmaları, dosya açısından yetkili yerin Ankara olduğu sonucunu doğurmamaktadır. Operasyonun Ankara'da yürütülmesi ve giderek her türlü Kürt siyasalına dair davaların Ankara'da merkezileştirmeye başlanılması, yeni bir yargılama pratiğinin oluşturulduğunu göstermektedir. Amaç yargılamak değil, doğrudan işleyemez hale getirecek şekilde cezalandırmaktır. Kürt basınına yönelik soruşturmanın Ankara merkezli yürütülmesinin başka bir nedeni bulunmamaktadır” dedi.

Avukatlara haber verilmeden tutukluluk incelemesinin yanı sıra, bunun ilk tutuklama kararını veren hakimlik tarafından görülmesinin tesadüfi olmadığına değinen Temur, şunları söyledi: “Tutukluluk inceleme değerlendirmesinin aynı hakimliğe denk gelecek şekilde ayarlanması dahi, tutuklamanın hukuki amaç taşımadığını ve tutukluluk değerlendirmesinin bu sebeple şansa bırakılmadığını göstermektedir. Tutuklama kararına avukatlar tarafından yapılan itirazın savcının izinde olması ve soruşturma dosyasını henüz Sulh Ceza Hakimliği’ne göndermemesi sebebiyle, itirazın sonuçlandırılmadığı avukatlara sözlü olarak bildirilmiştir. Bu durum bile dosyadaki keyfi tutumu göstermektedir.”