İstanbul’da ‘Ergenekon’ adlı 23 şirketin bulunduğu tespit edilirken, suç örgütü lideri iddiasıyla yargılanan Sedat Peker ve gazeteci Vedat Yenerer’in şirketleri de gözaltında....

Ümraniye’de bir gecekonduda bulunan el bombalarıyla ilgili yürütülen Ergenekon örgütü soruşturmasında tutuklanan gazeteci Vedat Yenerer'in de ‘Ergenekon’ isimli bir şirketin yönetim kurulu üyesi olduğu idda edildi.
Şirket yöneticileri arasında Yenerer'in haber yaptığı Silopi'de madencilik yapan ve Türkiye’de kömür ve bor yataklarını ortaya çıkaran Beşir Yılmaz da bulunuyor. Savcı Zekeriya Öz’ün şirketler arasındaki ilişkileri araştığı öğrenildi.

ERGENEKON ADI MANTAR GİBİ
İstanbul genelinde inşaat, otomotiv, özel güvenlik, akaryakıt, madencilik, sağlık, uluslararası nakliyat, tekstil gibi birçok alanda faaliyet gösteren 23 ‘Ergenekon’ adlı limited ve anonim şirketi bulunuyor. Sadece bir kişinin soyadının ‘Ergenekon’ olması nedeniyle şirketine bu adı verdiği öğrenilirken, özellikle 1993 yılından sonra şirket sahiplerinin ‘Ergenekon’ adlı sıkça tercih ettiği gözleniyor. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Vedat Yenerer’in de İstanbul Levent’te bulunan Ergenekon Madencilik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu'nda yer aldığı belirlendi.

Vedat Yenerer 7 Şubat 2005’de kaleme aldığı “Petrol yoksa çıkartma ruhsatı neden vermiyorsunuz” başlıklı yazısında Silopi’de madencilik yapan madenci Beşir Yılmaz’dan bahsediyor. Yenerer yazısında babası 25 yıl önce Şırnak-Silopi kömür ocaklarının sahibi olan madenci Beşir Yılmaz’ın kendisini telefonla aryarak “Vedat bey, gelin Silopi’ de Cudi eteklerine sizi götüreyim de petrolü kendi gözünüzle görün !..” diyerek feryat ettiğini anlatıyor.
Bu yazıdan 9 ay sonra 11 Kasım 2005’da kurulan ve 100 bin YTL sermayesi bulunan madencilik şirketinin müşterek yönetim kurulu üyeleri arasında Mehmet Beşir Yılmaz, maden mühendisi Serhat Köker’in yanısıra Vedat Yenerer de yer almaya başlıyor.

ERGENEKONCULAR HER YERDE
Ergenekon örgütü ile bağlantıları araştıran soruşturma savcısı Zekeriya Öz, organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla hüküm giyen Sedat Peker’in ‘Ergenekon’ adlı şirketine de el attı. Savcı, Peker'in Ergenekon şirketinin Ergenekon örgütüyle bir bağlantısı olup olmadığını araştırdı.
Savcı Öz'ün Peker’e şirkete neden Ergenekon adının verdiği ve soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’e araç tahsis edip etmediği yönünde sorular yönelttiği de iddia edildi.

PEKER'DEN ERGENEKON'A 93 BİN YTL
Öte yandan Ergenekon Emlak Gayrimenkul Danışmanlık Dış Ticaret ve İnşaat Limited Şirketi'nin ortakları arasında Sedat Peker 93 bin 750 YTL, Atilla Peker’in 7 bin 500 YTL, Peker’in kayınbiraderi olan Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz’ın ise 23 bin 750 YTL sermayesi bulunuyor.
8 Ocak 1997’de kurulan ve Okyanus ile Celalhan Gıda Turizm Yatırımları Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olarak eski unvanı bulunan şirket, otel, lokanta ve eğlence yerlerine hizmet veriyor. Kadıköy'de bulanan ve toplam 125 bin YTL sermayesi bulunan bu şirket 30 Haziran 2007 yılında kapatılmış. Şirkette yetkili müdür olarak görünen Fatih Çatal ve İsmet Özbay ve ortaklarından Odyakmaz'ın İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü “Kelebek Operasyonu” sonucunda tutuklanan Sedat Peker’e çıkar amaçlı suç örgütü’nün mali işlerinde yardımcı oldukları iddia edilmişti.

Simsar Operasyonu’nda tutuklanan Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu eski Başkanvekili Recep Özcan'ın oğlu Orkun Özcan’ın ‘Ergenekon’ adlı şirketi üzerinden Türkiye'ye kaçak cep telefonu sokarak piyasaya sürdüğü iddia edildi.
Tutuklanan Orkun Özcan'ın, kaçak telefonları babası aracılığıyla Türkiye'ye soktuğu ve Telekomünikasyon Kurumu'nda çalışan bazı görevlilerden sahte IMEI numaraları alarak telefonları piyasaya sürdüğü öne sürülmüştü.