Suruç’ta yaşananlara dair soruşturma henüz açılmışken dün de iktidar kanadından yapılan açıklamalarda fail olarak PKK ilan edildi. Erdoğan, “Çözüm sürecindeki oyunlara hâlâ devam ediyorlar” derken Adalet Bakanı Gül ise PKK adını anmadı

Savcıdan önce AKP ‘faili buldu’

Suruç’ta yaşanan kavgadan sadece birkaç saat sonra “Vekilimizin ağabeyini PKK’lılar öldürdü” diyerek soruşturmayı beklemeden açıklama yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan dün de konuyla ilgili “Çözüm sürecinde yaptıkları oyunları hâlâ yapmaya devam ediyorlar” yorumunu yaptı.

Bayram namazı çıkışında konuşan Erdoğan, olayı “Esnaf ziyareti yapılırken ‘Siz bizim HDP’li olduğumuzu bilmiyor musunuz, nasıl buraya gelir girersiniz’ gibi bir yaklaşımla orada bu tür bir saldırı cereyan etti ve bunun neticesinde böyle bir durum ortaya çıktı” şeklinde aktardı.

‘Arkasını bırakmayacağız’

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı; “Bunlar tahrik olarak bu işi yapmayı bırakmış değiller. Çözüm süreci dedik, orada da aynı şeyi yaptılar. Şu anda da aynı şeyi yapıyorlar. Benim milletimin huzurunu kaçırmaya kimsenin hakkı yok. Ne yaparlarsa yapsınlar ama şunu bilsinler ki biz bu işin arkasını bırakmayacağız. Ne Gabar’da bırakacağız, ne Cudi’de bırakacağız, ne Tendürek’te bırakacağız ne Bestler Dereler’de bırakacağız ne de bu tür yerlerde bırakacağız. Üzerine üzerine gideceğiz.”

Konuyu seçime getiren Erdoğan, “Milletimin bu oyunlara gelmemesini, kardeşliği elden bırakmamasını, dayanışma içerisinde özellikle de şu 24 Haziran’ı hayırlısıyla başarmamızı, atlatmamızı ben milletimden özellikle rica ediyorum” dedi.

Yıldırım: KCK/PKK sicilleri mevcut

Başbakan Binali Yıldırım da, “Tabii ki adli yönden olay bütün boyutlarıyla araştırılacak, bu tesadüfen gelişen bir olay olduğu izlenimini vermiyor” yorumunu yaptı.

Faili açıklama konusunda daha da ileri giden Yıldırım, “Olaya karışanlardan, ölenlerden bazılarının geçmişte KCK/PKK sicilleri emniyette mevcut, bütün bunlar değerlendirilecek, sonunda mesele gün yüzüne çıkacaktır” diye konuştu.

Bozdağ: Çok netPKK’nın maşası

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Erdoğan’ın saldırının hemen ardından yaptığı açıklamaya paralel bir şekilde faili PKK olarak açıkladı.

Bozdağ, “Onların arkasında PKK terör örgütünün bulunduğu ve bunların da PKK terör örgütünün maşası olduğu çok net. Bu saldırıyı gerçekleştirenler, buna katılanlar, bunun hesabını mutlaka vereceklerdir. Tez zamanda yakalanacaklarına, yargıya teslim edileceklerine yürekten inanıyorum” dedi.

Bozdağ, “Terörü de, teröristleri de yok etmeye, milletimizin özgür bir ortamda seçim yapması için her türlü gayreti, çabayı ortaya koymaya devam edeceğiz. Baskıyla, tehditle, öldürmekle, şiddetle netice alınmasının mümkün olmadığını hem terör örgütü öğrenecek, onlara da öğreteceğiz. Hem de bundan medet umanlar öğrenecektir” diye konuştu.

‘PKK ağzıyla siyaset’

Kavgada yaşamını yitiren AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız’ın cenaze töreni için ilçede bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, “PKK’nın seçim üzerindeki baskısının ortadan kalktığı ama geçmiş dönemleri hatırlatmak üzere yapılan birtakım tahrikler böyle bir sonucu ortaya koymuştur” diye konuştu. Soylu, “Türkiye’de kimse PKK ağzıyla siyaset yapamaz” diye ekledi.

Bakan ‘PKK’ demedi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise PKK adını anmadı. Gül, “Konuyla ilgili hem başsavcılık hem de ilgili birimler soruşturma başlatmıştır. Bizler soruşturma sonucunu takip edeceğiz ama bu konuyla ilgili failler, azmettirenler, yapılan hukuka ayrı fiiller, elbette her boyutuyla araştırılıp sonuna kadar netleşecektir ve neticeye bağlanacaktır” dedi.