Savcılar katip olmamalı

Buse İlkin YERLİ

Meclis’e sunulan torba yasa teklifinde Cumhuriyet Savcılarının takdir haklarının ellerinden alınacağı iddia edildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan duayen Hukukçu Turgut Kazan,” Cumhuriyet Savcılarının takdir hakkı kaldırılarak, Başsavcıya fiilen tam bir hakimiyet tanındı” değerlendirmesini yaptı.

KİRLİ BİR ARAYIŞ VAR

“Parlamenter sistem kaybolduğu için Meclis yerine Beştepe’de hazırlıklar yapılıyor, getiriliyor ve birine imzalatılıyor” diyen Kazan, “Siz kanun teklifi diyorsunuz onun içine birçok şeyi koyuyorsunuz o yüzden kirli ve gizli bir arayış” var. 25 Mayıs’ta verilen torba teklifle, soruşturmayı sonlandıracak kararlar için, kendi belirledikleri Başsavcıyı yetkili kılıyorlar. Böylece, Cumhuriyet Başsavcılığını, Cumhuriyet Savcılığı olmaktan çıkarıyorlar. Başsavcı bu sistemde cumhurbaşkanının isteği ile belirleniyor. Örneğin, Zarrab için, böyle takipsizlik kararı sağlanmıştı. Sonra, hep aynı yol izlendi. Cumhuriyet Savcılarının takdir hakkı kaldırılarak, Başsavcıya fiilen tam bir hakimiyet tanındı” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE EDECEĞİZ

CHP’nin hukukçu Milletvekili Alpay Antmen ise düzenlemenin yargı bağımsızlığını tehlikeye atmaması içim mücadele edeceklerini söyledi. Antmen, “Cumhuriyet başsavcısının, savcıların yorumlarına kadar veya kararlarına kadar bağımsızlıklarını yok edecek bir tehlike mevcut. Artık cumhuriyet başsavcısı, özellikle ağır ceza mülhakında veya kendi bölgesinde savcıların hem kararlarını denetleyebilecek hem de istediği şekilde yönlendirebilecek. Bu tehlike ortadan kalkana kadar mücadele edeceğiz. Savcılar, katip olmamalı” diye konuştu.