Artvin Şavşat’ta yenisi yapılmak üzere yıkılan Hükümet Konağı’nın taşınmasını talep eden Şavşatlılar, yaptığı basın açıklamasında, "Hükümet konağı için yer bulmanın mümkün olduğunu ama kent meydanı için başka yerin olmadığını, bu alanın kent meydanı olarak bırakılmasını, Şavşat halkının bu haklı talebinin dikkate alınmasını ve başlatılan inşaatın derhal durdurulmasını talep ediyoruz" denildi.

Şavşatlılar Kent Meydanı için ısrarcı

Dilan ŞAHİNBAŞ

Artvin Şavşat’ta yenisi yapılmak üzere yıkılan Hükümet Konağı’nın taşınmasını talep eden Şavşatlılar, boşalan arazinin kent meydanı olması için mücadele yürütmeye devam ediyor. Şavşat Kent Konseyi’ni oluşturan ilçe halkı bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Şavşat Kent Konseyi, basın açıklaması düzenleyerek yenilenmek üzere yıkımı gerçekleştirilen Hükümet Konağı’nın yerine kent meydanı yapılmasını talep etti.

Kent Konseyi adına basın açıklamasını okuyan Belediye Meclis Üyesi Avukat Murat Çakal okudu. Çakal, “Eski bina yıkılırken, yenisi ihale edilirken, yenisi yapılırken Şavşat halkının fikri alınmamış, en azından bilgi bile verilmemiştir. Artık yeter diyoruz” dedi.

Şavşat Hükümet Konağının yeniden yapılacağı söylenerek Adliye kısmı kalarak yaklaşık 3 yıl önce boşaltıldığını, kamu kurumlarına ilçedeki uygun binaların tahsis edildiğini belirten Çakal, “Adliye için bina bulunamadığından boşaltılmış binada sadece Adliye katında 3 yıl daha adalet hizmeti devam ettirilmişti. Nihayet 2021 yılı sonu itibariyle Adliye için de bir bina tahsis edilerek eski Hükümet Konağı boşaltıldı. Kısa bir süre içerisinde de eski bina yıkılarak inşaat alanı ortaya çıkmış oldu. Yeni Hükümet Konağı inşaatının projesinin yapıldığı ve ihale sürecinin de tamamlandığı bu dönemde duyulmuş oldu. Bina kamu idaresine ait olduğundan izin, ruhsat ve ihale süreçlerinden de gerek belediye gerekse de Şavşat halkının haberi olmamıştır” dedi.

Çakal, bütün şehirlerde olduğu gibi Şavşat’ın merkezinde de yoğun yapılaşmanın ve betonlaşmanın etkisinin büyük olduğunu vurguladı.

Şavşat’ın bu sorunu en ağır yaşayan ilçe olduğuna dikkat çeken Çakal, “Maalesef 1976 yangınından sonra çağdaş kentsel bir dönüşüm yapılması becerilememiştir. Gelinen noktada ise eski hükümet konağının yıkılması ile bir daha yakalanması mümkün olmayan bir şans doğmuştur. İnşaat alanının Kent Park olarak düzenlenmesi ve var olan pasaj üstü ile birleştirilmesi halinde kentin makus talihini değiştirmek, çağdaş bir kent yaratmak ve şehre bir vizyon kazandırmak mümkün olacaktır” ifadelerine yer verdi.

"ÇAĞDAŞ KENTLER MEYDANLARIYLA ANILIR"

Şavşat’ın bir meydanı olmadığını söyleyen Çakal, “Oysaki bütün çağdaş kentler meydanlarıyla anılır. Meydanlar kentsel boşluklar olup kentin kalbi gibidir. Toplanma ve dağılma alanları olan meydanlar yaşayanların ortak etkinlik alanı, sosyalleşme ve buluşma yeri, kentin hafızası ve aklı, geçmişi ve geleceği, kentin nefes aldığı ve her türlü kutlama ve kendini ifade edebilme ve demokratikleşme alanıdır. Yapılaşma ve betonlaşmanın yoğunlaştığı alandaki bu olumsuzluğu giderebilecek şey bütün bu yapı blok ve sokaklarının bir meydana açılması olacaktır” dedi.

Şavşat’ın ‘Sakin Şehir’ ünvanı almasının kendilerini mutlu ettiğini, şehre büyük değer kazandırdığını ifade eden Çakal, “Bu değeri korumamız ve artırmamız gerekmektedir. Giderek betona boğulan bir kentin sakin şehir olarak kalması mümkün değildir. Sakin şehir statüsü kapsamında kültürel aktivitelerin halkla buluşturulması, sergi, konser gibi etkinliklerin düzenlenmesi için kent meydanı kolay erişilebilirlik açısından da önemli olanaklar sunacaktır. Yine son yıllarda ilçemiz turizmin de yükselen değeridir. Çok miktarda turist ilçemize gelmekte olup bu turist yükünü ağırlayacak bir meydan da yoktur. Turizm ilçemiz için büyük olanaklar yaratabilecek kapasitede bir sektör olmakla birlikte kentin gelişimi de buna uygun olmazsa bu imkan heba edilmiş olacaktır” diye konuştu.

Çakal, büyütülmüş kent meydanının yeniden yapılacak düzenleme ile giderek büyük bir çileye dönen trafik sorununun çözümünde de meydan altına otopark yapılmak suretiyle çözüm imkanı sunacağını belirtti.

Çakal, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bizler bu kentte yaşayan kişiler olarak kentin geleceği ile ilgili alınacak kararlardan söz hakkımız olsun istiyoruz. Nitekim yapılacak her yapının bundan sonra 50-100 yıl önümüzde sorun olarak kalacağını görüyoruz. Bir inat uğruna kamu idaresinin Şavşat halkının taleplerine sırt çevirmesini anlamıyoruz. Eski bina yıkılırken, yenisi ihale edilirken, yenisi yapılırken Şavşat halkının fikri alınmamış, en azından bilgi bile verilmemiştir. Artık yeter diyoruz. Yapılan her hatanın acısını bu kentte yaşayanlar olarak bizler çekiyoruz.

Şavşat halkı olarak bizler ve bu talebimizi destekleyen aşağıda isimleri yazılı sivil toplum kuruluşları olarak; hükümet konağı için yer bulmanın mümkün olduğunu ama kent meydanı için başka yerin olmadığını, bu alanın kent meydanı olarak bırakılmasını, Şavşat halkının bu haklı talebinin dikkate alınmasını ve başlatılan inşaatın derhal durdurulmasını talep ediyoruz.”

"ŞAVŞAT YEŞİL KENT MEYDANI İSTİYOR"

savsatlilar-kent-meydani-icin-israrci-988764-1.

Öte yandan Şavşat Dernekleri Federasyonu, Şavşat Şavşat Kült. Turz. Dayanışma Derneği, Şavşat Köy Dernekleri bugün Sefaköy'de basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını Federasyon başkanı Av. Halis Yıldırım yaptı. Yıldırım; "Şavşat, yeşil kent meydanı istiyor" dedi.

Yıldırım'ın açıklamalarının tamamı şöyle:

"Artvin’in Şavşat ilçesi için bu gün yerel de ve büyük kentlerde tarihsel bir sorunu kamuoyu gündemine taşımak üzere bu basın açıklaması etkinliğini gerçekleştiriyoruz.

Şavşat’ta hükümet konağı kısa bir süre önce yıkılmış ve aynı yerde yeni bir hükümet konağı yapılacağı öğrenilmiş bunun üzerine çok hızlı bir şekilde Yerelde boşalan bu alanın yeşil bir kent meydanı için değerlendirilmesi ve hükümet konağının başka bir yerde konumlandırılması talebi yoğun bir şekilde dillendirilmeye başlanmıştır.

Şavşat belediyesi bu konuda alternatif yer tahsisine hazır olduğunu bildirmiş şavşat’ın değerli teknik insanları farklı projelendirmelerle hem kent meydanı alanının daha da büyütülebileceği hem de hükümet konağının yapılabileceği görüş ve önerilerini yetkili kişi ve kurumlara iletmişlerdir.

Bizler Şavşat’a kilometre olarak uzak olsakta hee an gönlü orada olan Artvin/ Şavşat sevdalıları olarak bina yıkılmasını duyduğumuz andan itibaren Federasyonumuz, Şavşat derneğimiz ve tüm köy derneklerimizle ve başka kurum ve kuruluşlarla bu konuda neler yapılabileceğimizi tartışıp bir komisyon kurarak çalışmalarımızı başlattık.

Bu konuda etki edebileceği bildirilen ve talep edilen kişi ve kurumlara Şavşat halkının kent meydanı talebini ve önerilerini büyük kentlerdeki bir kısım STK lar olarak belirttik. Ancak sorunun toplumsallaşması bağlamında bir çalışma başlatarak yine 40 STK nın imza koyduğu bu metni imzaya açarak kısa bir süre de bunu basınla ve kamuoyu ile paylaştık.

Şavşat Şavşat dünyada 185 noktada bulunan Cittaslow ( Sakin şehir) kriterlerini barındıran ve ülkemizde 13’üncü yer olarak kabul edilen bir özel coğrafyadır. Binlerce yıllık tarihsel ve kültürel geçmişi olan ve kadim tarihsel değerlerin yaşatıldığı ve yaratılacağı bir yer olarak onu simgeleyen bir kent meydanına büyük ihtiyaç içindedir. Ayrıca bu meydanlar toplumun her tür sosyal kültürel iletişiminin olduğu alanlar olarak kamusal mekanlardır. Yaz aylarında çok büyük iç ve dış turistinde geldiği Şavşatta çarpık yapılaşma/ betonlaşma nedeniyle nerdeyse nefes alınacak bir yer bile kalmamıştır. Şimdi kamu otoritesinden beklenen; Şavşat’ın bundan sonraki 100 yılı için oraya beton bir bina yerine yeşil bir kent meydanı yaparak insanımıza rahat soluklanacağı işlerini gördükten sonra çay içip sohbet edebileceği Şavşat’a yakışır bir meydan yapılmasıdır.

Bugün bu talep ,Şavşat yerelinde Şavşat STK ‘larının yaptığı kitlesel ve coşkulu basın açıklamasıyla duyuruldu. Bizler de istanbul ‘daki STK’lar olarak ve metninize imza koyan bütün değerli STK lar adına bu basın açıklamasıyla onların sesine ses katıyor ve aynı talebi birlikte yineliyoruz. Evet Şavşat yeşil Kent meydanı istiyor!

Şimdiden 10 binlerce Artvin’li Şavşat’lı ve onların dostları tarafından güçlü bir isteğe dönüşen bu sese mutlaka kulak verilmelidir. Aslında istedikleri kararı bir dakika da alabilen yetkililerden bu haklı talebe kulak vermelerini talep ediyoruz.

Halk / millet iradesi kavramını sıklıkla kullanarak bu günlere gelmiş yöneticilerin bu kez halkın kent meydanı talebine ve iradesine ne kadar ilgi göstereceklerinin bir sınavı olarak da değerlendirilecektir. Bu girişimin sonuçlarını yakından izleyecek ve sürekli takipçisi olacağız."

savsatlilar-kent-meydani-icin-israrci-988763-1.