Artvin Şavşat’ta yurttaşlar, kent meydanı istiyor. Yenisi yapılmak üzere yıkılan Hükümet Konağı’nın taşınmasını talep eden Şavşatlılar, boşalan arazinin kent meydanı olması için mücadele yürütüyor.

Şavşatlılar kent meydanı istiyor

Yaren ÇOLAK

Artvin Şavşat’ta yurttaşlar, yenilenmek üzere yıkımı gerçekleştirilen Hükümet Konağı’nın yerine kent meydanı yapılmasını talep ediyor. Yeni hükümet konağının başka bir alana yapılmasını talep eden Şavşatlılar her kentin bir meydana ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.

Her kentin bir meydana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı Avukat Halis Yıldırım, kent meydanı ve parklarının önemine dikkat çekti. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Her kent kendine bir meydan ister. Bilindiği gibi kent meydanları orada yaşamlarını sürdürenlerin fiziki, kültürel ve sosyal iletişim kurdukları kamusal alanlardır. Çok çeşitli neden ve işlevlerle yararlandıkları toplumsal bir gereksinimin olmazsa olmaz yerlerdir. “Sakin şehir” ünvanlı Şavşat’ta dar bir vadide kurulmuş, çarpık kentleşme ile betona boğulmuş ve “yeşiliyle ünlü” derken merkezin de yeşil kalmamış Cittaslow unvanı tehlikeye girmiştir. Şavşat’ımızın şimdilerde gerek sakin şehir kriterleri, gerekse kamu yararı açısından yeşil, güzel bir meydana her zamankinden daha çok ihtiyacı var.”

savsatlilar-kent-meydani-istiyor-979786-1.

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın da kent meydanlarının önemine vurgu yaparak, “Çağdaş kentler meydanlarıyla anılıyor. Ancak Şavşat’ın bir meydanı dahi yok” dedi ve ekledi: “Yıkılan konağın yerine daha büyüğü yapılmak isteniyor. Şavşatlılar ise boşalan alanın daha fazla betonlaşmasını değil de halka kazandırılmasını talep ediyor. Bina da önümüzdeki günlerde boşaltılacak olan terminal alanına yapılabilir.”

Şavşat Derneği Başkanı Ertan Karagöz konuya ilişkin imza kampanyası başlattıklarını söyledi ve ‘Neden bir kent meydanı istediklerini’ anlattıkları açıklamalar düzenleyeceklerini duyurdu. Konuya ilişkin Şavşat Kent Meydanı Komisyonu kurduklarını aktardı. Komisyona destek veren dernekler ise şöyle:

Şavşat Dernekleri Federasyonu, Şavşat Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği, Ankara Kalkınma ve Eğitim Vakfı, Samsun Şavşatlılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Yeşil Artvin Derneği, İstanbul Ardanuçlular Derneği, Ankara Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Artvin ili İlçeleri Kültür Ve Dayanışma Derneği, Şavşat Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği, Savaş Köyü Doğa Kültür Ve Dayanışma Derneği, Küplüce Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Çavdarlı Köyü Kültür Turizm ve kalkındırma Derneği, Ilıca Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Karaköy Kültür Turizm Derneği, Ciritdüzü köyü Derneği, Pınarlı Köyü Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Meydancık Beldesi Kültür Turizm Ve Dayanışma Derneği, Kuru Dere Köyü Sosyal Dayanışma Derneği, Şavşat Şenocak Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Üzümlü Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yoncalı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İmerhev Sosyal Dayanışma yardımlaşma ve Turizm geliştirme Derneği, Çiftlik Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Cevizli Köyü Kültür Dayanışma Derneği, Şavşat Tepeköy Kültür ve Dayanışma Derneği, Şavşat Çayağzı Köyü Derneği, Bursa Hanlı Gençlik ve Kültür Derneği.