Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, emekli amirallerin bildiriyle ilgili, “Yetkisi, sorumluluğu, görevi olmadan bu insanlar bir araya gelmişler. Mekanizmanın nasıl olduğunu savcılık ortaya çıkaracak. İlk metni kim hazırladı, nasıl dağıttı belirlenecek. Bu işe katılmayan 86 emekli amiral de var” dedi.

Savunma Bakanı Akar'dan 'bildiri' yorumu: Yetkisi ve sorumluluğu olmayan insanlar bir araya gelmiş

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 104 emekli amiralin imza attığı ve kamuoyunda ‘Montrö’ bildirisi olarak bilinen metne dair, Kara Havacılık Okulu’ndaki bir sergiyi gezdiği sırada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“Türk Silahlı Kuvvetlerini kullanıyorlar. Bunu görüyorsunuz değil mi? Bu arkadaşların Silahlı Kuvvetlerde bir görevi, sorumluluğu var mı? Yok. Dolayısıyla bunlar kendi içlerinde, kendi egoları doğrultusunda, ben bilirim, ben ederim anlayışı içinde” diyen Akar, bildirinin ‘düşman sevindirdiğini’ savundu.

Akar, bildiriyi yayınlayan emekli amirallerin yetkisi ve sorumluluklarının bulunmadığını bir kez daha hatırlatarak, bildiriye imza atmayan 86 amiralin bulunduğunu söyledi. Akar şöyle konuştu:

‘MEKANİZMA NASIL OLUŞTU, ONU ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ’

“Bu olayların üst üste gelmesi bir plan mı, program mı, tesadüf müdür... Bunlardan ziyade somut, mekanik olaylara bakacağız. Yetkisi, sorumluluğu, görevi olmadan bu insanlar bir araya gelmişler. Mekanizmanın nasıl olduğunu savcılık ortaya çıkaracak. İlk metni kim hazırladı, nasıl dağıttı belirlenecek. Bu işe katılmayan 86 emekli amiral de var. Onlar girmiyor bu işe. Mekanizma nasıl oluştu onu anlamaya çalışıyoruz. Bunun arkasında ne var, başka şeyler olabilir, başkaları bundan örnek alabilir. Bunlar okumuş, yazmış insanlar, yaptıkları işin nereye varacağını bilmek zorundalar. Dolayısıyla bunun bedeli neyse ödeyecekler.”

‘ÇIK TELEVİZYONDA KONUŞ’

Durumun ‘problemli’ olduğunu kaydeden Akar, “Çık televizyonlar serbest, orada konuş, gazeteye yaz, konferans ver. Bir kere Türkiye’nin imajını bozuyorlar. Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir görev ve sorumluluğu olmayan kişi veya kişilerin hırs, ihtiras ve şahsi emellerine araç yapılamaz. Bizi karıştırmayın. Biz işimizde, gücümüzdeyiz” ifadelerini kullandı.