‘Savunma hakkımız gasp ediliyor’

İzmir 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu ve Bolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan tutuklular BirGün’e cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerine yönelik mektup gönderdi. Eylül ayında maruz bırakıldıkları hak ihlallerini mektubunda raporlaştıran tutuklu Muharrem Cengiz, 10 aydır hastaneye görülmediklerini söyledi.

Jandarmanın kendilerine “Ben nasıl istersem sizi öyle ararım” dediğini aktaran Cengiz, “Jandarma ülkemizi işgal eden, işgalci askerler gibi davranıyor, onurumuzu ezmek istiyor. Bu uygulamaları ve usulsüz aramaları kabul etmediğimizde de, cezaevi yönetimi ‘mahkemeye kendi isteğiyle’ gitmiyor diyerek yalan tutanaklar tutuyor. Mahkemelerse bizi dinleme gereği bile duymuyor. Savunma hakkımız gasp ediliyor” dedi.

Kitap ve sohbet haklarının da gasp edildiğini de belirten Cengiz, “Haftalık 10 saat olan sohbet hakkımız sadece 3 saat uygulanıyor. Ayrıca çok sayıda arkadaşımıza haftalar süren disiplin cezaları veriliyor. Ailelerimizin gönderdiği eşyalar kantinde satılıyor denilerek verilmiyor. Hapishane içi ücretsiz mektuplaşma hakkımız uygulanmıyor” diye yazdı.

Bolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki tutuklular ise yönetimin kendilerine keyfi olarak disiplin cezaları verdiğini belirtti. Ayrıca anayasal hak olarak tanımlanmış kitap ve yayın haklarının da engellendiğini aktaran tutuklular, hakkında toplatılma kararı bulunmayan yayınların kendilerine verilmediğini vurguladı. Mektuplarının sansürlendiğini bildiren tutuklu İlhan Kaya, hastaneye hastalıkları iyice ilerledikten sonra götürüldüklerini de yazdı.