Türkiye’de sınır ötesi operasyonun konuşulduğu günlerde güvenlik ve savunmaya yönelik harcamalar da rekor düzeyde arttı. Bir ayda 1 milyar 332 bin liralık silah, araç gereç ve savaş teçhizatı alındı.

Savunma için rekor harcama

BirGün/Ankara

İktidarın güvenlikçi politikalarının bütçedeki yükü artıyor. Sınır ötesi operasyon beklentisi artarken savunma ve güvenlik için yapılan harcamalar tarihi rekor kırdı. Bir ayda bu amaçla bütçeden 1,3 milyar Türk Lirası çıktı.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK 1,8 MİLYAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı, eylül ayı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları, yapımı için bütçeden 2021 yılının en yüksek ikinci harcaması eylül ayında yapıldı. Haziran ayındaki 1 milyar 395 milyon liralık harcamanın ardından eylül ayında da harcama tutarı 1 milyar 332 bin lira oldu. Böylelikle dokuz aylık harcama toplama 6 milyar 482 milyon liraya ulaştı. Bu başlık altında en yüksek harcama toplam 2 milyar 475 milyon lira ile silah, araç, gereç ve savaş teçhizatına harcandı. 1 milyar 197 bin liralık da mühimmat alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullanılan örtülü ödenek toplamı da 9 ayın sonunda 1 milyar 855 milyon liraya ulaştı. Ağustos ayındaki 336 milyon liralık rekor harcamanın eylülde geriledi. Ancak eylül ayında da örtülü ödenekten yapılan harcama tutarı 93 milyon lira oldu.

HARCAMALAR PATLADI

Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan tasarruf genelgesinin öncekiler gibi olumlu etkisi olmadığı bütçe rakamlarında da görüldü. Mal ve hizmet alımlarında yıl rekoru kırıldı. Geçmiş aylarda en yüksek 7,2 milyar TL harcama yapılan bu harcama kalemi eylül ayında 11,1 milyar TL’ye fırladı. Bunda sağlık harcamalarının yapıldığı tüketime yönelik mal ve malzeme alımları etkili olurken su ve temizlik malzemesi, enerji, yiyecek, içecek ve yem, giyim ve kuşam alımlarına harcanan tutarlarda arttı.

MÜTEAHHİDE 18,4 MİLYAR

AKP iktidarının rant aktarımı yöntemi olduğu bilinen müteahhitlik harcamaları da hız kesmedi. Ağustos ayındaki 3,3 milyar TL’lik en yüksek harcamanın yapılmasının ardından eylül ayındaki harcama da 3 milyarı geçti. Dokuz ayın sonunda müteahhitlere aktarılan tutar 18,4 milyar TL’ye ulaştı.

Garanti ödemelerini yapan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne aktarılan Hazine yardımları toplamı da 17,6 milyar TL’ye ulaştı.