"ABD, Türkiye'den S-400'leri Ukrayna'ya vermesini istedi" iddialarının ardından Rus basınına konuşan Savunma Sanayi Başkanı Demir, Türkiye’nin ‘ABD baskısı altında’ S-400’lerden vazgeçme niyetinde olmadığını söyledi.

Savunma Sanayi Başkanı Demir: ABD baskısı altında S-400'lerden vazgeçme niyetinde değiliz

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, "ABD, Türkiye'den S-400'leri Ukrayna'ya vermesini istedi" haberlerinin ardından Türkiye'nin Rus yapımı hava savunma sistemleri S-400'lerden vazgeçme niyeti olmadığını söyledi.

İzvestiya'ya konuşan Demir, "Bu bizim için bir tartışma konusu değil. Bu konu geçmişte masaya yatırıldı ve şimdi Rusya Federasyonu ile işbirliğine devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin devam eden Ukrayna-Rusya Savaşı’na ilişkin barışı sağlamak adına çalıştığını kaydeden Demir, "Bizim pozisyonumuz Ukrayna ve Rusya arasında barışı sağlamaktır. Akan kanı durdurmak için her şeyi yapıyoruz" diye konuştu.

‘TÜRKİYE KENDİ YOLUNU BELİRLER’

"Türkiye kendi politikasını ve gideceği yolu kendi belirleyebilir" diyen Demir, "Bizim pozisyonumuz Ukrayna ve Rusya arasında barışı sağlamaktır. Akan kanı durdurmak için her şeyi yapıyoruz" dedi. Demir, Türkiye'nin kendi yolunu kendisinin belirleyebileceğinin altını çizdi.

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz günlerde Reuters'a konuşan üç kaynak, ABD’den bazı yetkililerin Türkiye’ye Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya gönderme konusunu gündeme getirdiğini söylemişti.

Haberde ABD'li yetkililerin bu öneriyi geçmişte dile getirdiği iddia edildi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın Türkiye ziyaretinde de bu konunun kısaca gündeme geldiği öne sürüldü.

Reuters’a konuşan uzmanlar, Ankara’nın bu öneriyi geri çevirdiğini öne sürerken, Türk yetkililerin ya da Dışişleri Bakanlığı’nın bu konu ile ilgili açıklamaları geri çevirdiğini söyledi. Reuters’a konuşan bazı kaynaklar da bu önerinin Türkiye için karşılığı olmadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, günlük basın toplantısında söz konusu iddiaya yönelik sorulan soruya "Bahsettiğiniz haberler hakkında konuşmayacağım" yanıtını vermişti. Price, sözlerinin devamında, “Ukraynalı ortaklarımıza, karadan havaya dahil olmak üzere, Rusya’dan gelen tehditle mücadele için ihtiyaç duydukları sistemlerin tedarik edilmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.