TASS ve Reuters, Türkiye ile Rusya’nın S-400’ün ikinci parti sevkiyatı için yeni bir anlaşma imzaladıklarını yazdı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" açıklamasını yaptı.

Savunma Sanayii Başkanlığı: S-400 tedariki konusunda yeni bir gelişme yok

Rus haber ajansı TASS ve Reuters, Türkiye ile Rusya’nın S-400’ün ikinci parti sevkiyatı için yeni bir anlaşma imzaladıklarını öne sürdü. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), ilk gün yapılan anlaşmaya göre sürecin devam ettiğini bildirdi.

TASS'ın haberinde, Türkiye ile Rusya’nın S-400’ün ikinci parti için yeni bir anlaşma imzaladıkları iddia edildi.

Haberde görüşlerine yer verilen Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dimitri Şugayev, Türkiye ile imzalanan sözleşmenin, S-400 hava savunma sistemi bileşenlerinin bir kısmının Türkiye’de yerli olarak üretilmesini içerdiğini söyledi.

"YENİ BİR ANLAŞMA İMZALANMADI"

Reuters'te yer alan habere göre ise, Rus askeri işbirliği kurumunun yöneticisi Türkiye’ye ikinci bir set S-400 hava savunma sistemi gönderilmesi için sözleşme imzalandığını söylerken, bir Türk yetkili yeni bir anlaşma imzalanmadığını ifade etti.

Reuters’a bilgi veren bir Türk savunma yetkilisi, “S-400 hava savunma sistemi hakkındaki süreç anlaşmadaki haliyle devam ediyor, imzalanmış yeni bir anlaşma yok. Konuşulan konular teknoloji transferi, hangi parçaların Türkiye’de üretileceği” dedi.

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI: ANLAŞMAYA GÖRE SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Rusya'dan S400 hava savunma sistemi tedarik sürecinde yeni bir gelişmenin söz konusu olmadığı bildirildi.

AA'nın, Başkanlık resmi kaynaklarından S400 tedarik sürecine ilişkin yapılan açıklamada, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" ifadesi kullanıldı.

S-400 ANLAŞMASI

Türkiye ile Rusya arasında Eylül 2017'de imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye, Rusya'dan 2,5 milyar dolar karşılığında toplam dört bataryadan oluşan iki adet S-400 sistemi satın alacak.

Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemeleri, Ankara'daki Mürted Hava Meydanı intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştı.

Rus TASS haber ajansı daha önceki haberlerinde, S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatının üç parti şeklinde gerçekleştirileceğini aktarmıştı.