Çoklu baro düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sürerken, Ankara Kuğulu Park’ta nöbete başlayan baro başkanları ve avukatlar, “Savunmayı teslim alamayacaklar” dedi

Savunma teslim olmayacak

POLİTİKA SERVİSİ

Muhalefetin itirazına, baro başkanları ve avukatların ise protestolarına yol açan ‘çoklu baro’ düzenlemesinin ilk iki maddesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Meclis’te görüşmeler devam ederken düzenlemeye karşı çıkan baro başkanları Ankara Kuğulu Park’ta toplandı. Polis, “valilik kararını” gerekçe göstererek parkın girişine barikat kurdu. Yurttaşlar ile gazetecilerin parka girmesi engellenirken baro başkanları kimlik göstererek parka girebildi. Polis kalkanlarla kitleye müdahale etti. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise mecliste teklifin görüşmelerini tek başına izledi.

Avukatlar, İstanbul’da ise Çağlayan Adliyesi’nde bir araya geldi. Alkışlar ve sloganlarla düzenlemenin protesto edildiği eylemde konuşan avukat Kemal Aytaç, “Siyasal iktidarın baroları susturmak ve sindirmek istediğini” belirterek “Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş ucube, hiçbir yerde de olmayan çoklu baro projesi çok sinsi bir plan. Yıllardır var olan bir projeyi bugün hayata geçirmeye çalışıyorlar. Maksadı çok açık. Savunmayı ve baroları teslim alarak susturmak. Bu siyasal iktidar giderek erozyona uğruyor” diye konuştu.

MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

İzmir’de yapılan eylemin adresi ise Gündoğdu Meydanı’ydı. İzmir Barosu’nun çağrısıyla meydanda cübbeleriyle toplanan çok sayıda avukata İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri ve yurttaşlar da destek verdi. Oturma eyleminde konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, “AKP iktidarının baroları bölüp parçalamak ve ak barolar yaratmak için yola çıktığını söyleyerek Türkiye’deki tüm baroların karşı olduğu bu düzenlemeyle sonuna kadar mücadele edeceklerini” ifade etti.

***

CHP: AYM’ye başvuracağız

Belediye başkanlarıyla toplantı sonrası açıklama yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, çoklu baro düzenlemesine ilişkin "Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandığı gün biz Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Bu çoklu baro Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter yapısına ihanettir" dedi.