Dört buçuk aydır tutuklu bulunan ÖDP üyesi üç genç, ‘ihmaller nedeniyle’ mahkemeye getirilemedi. ÖDP’li gençler yurtdışı yasağıyla tahliye edildi

Savunmaya ihmal engeli

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net @uugurs

Sakarya’da mart ayındaki ev baskınlarıyla gözaltına alınıp tutuklanan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi Coşkun Arslan, Mahir Can Torunoğlu ve Umut Çümen’in yargılanmasına 4 buçuk ay sonra başlandı. Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava, 09.30’da başlaması gerekirken, Kandıra Cezaevi yönetiminin ihmalleri nedeniyle geç başladı.

Mahkemenin Arslan, Torunoğlu ve Çümen’in duruşmada hazır bulunması için Kandıra Cezaevi yönetimine yazı yazmasına rağmen yönetim, gerekli hazırlığı yapmadı. Önce tutuklu 3 ÖDP’linin öğleden sonra duruşmaya getirileceği bildirildi ancak daha sonra ‘eleman eksikliği’ gerekçesiyle Arslan, Torunoğlu ve Çümen duruşmaya getirilmedi. Tutuklu 3 ÖDP’li genç, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden savunma yapmak zorunda kaldı.

Davayı CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ile ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ın da olduğu çok sayıda kişi takip etti. Saat 15.00’te başlayan duruşmada ilk savunmayı Coşkun Arslan yaptı. Arslan, “Üyesi ve yöneticisi olduğum ÖDP’deki faaliyetlerim terör örgütü faaliyetleri olarak gösterilmeye çalışılıyor ve bu da 80 öncesi faaliyet gösteren bir örgütle ilişkilendirilerek yapılmak isteniyor” dedi.

Polisler sadece ders notu buldu
Ardından savunma yapan Torunoğlu, tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen kitapların, herhangi bir kitapevinde bulunabileceğini söyledi. Beraatını talep eden Torunoğlu, suçlandığı örgütün kendisi doğmadan faaliyetlerine son verdiğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı: “Terör örgütü üyesi olma iddiasını kabul etmiyorum. ÖDP ve Sakarya Kazım Koyuncu Kültür Derneği üyesiyim. Yaptığım tüm bu faaliyetler yasaldır. Delil olarak gösterilen tüm kitaplar herhangi bir kitapevinde bulabileceğiniz yayınlar. Tutukluluk bana hem maddi hem manevi zararlar verdi.”

Sonrasında savunma yapan Umut Çümen ise iddianamedeki ‘delillerin’ 1 Mayıs’a gitmek gibi etkinlikler olduğuna dikkat çekti. Çümen, “Kazım Koyuncu Kültür Derneği'nde yaptığımız faaliyetler, toplumun yararına olan kültürel, sanatsal ve toplumsal aktivitelerdir. Polisler Çoşkun Arslan'ı gözaltına almak için geldiklerinde hem fiili hem de sözlü şiddete uğradım. Ders notlarım dışında herhangi bir belge bulunmadı” şeklinde konuştu.

Savunmaların ardından savcı, mütalaasını verdi ve tutuklu 3 ÖDP’li için tahliye talebinde bulundu. Avukat Ümit Abanoz ise şunları kaydetti: “Daha öncesinde Yargıtay’ın emsal kararları da vardır. Mahir Çayan’ları anmak suç değildir. Dosyanın içerisinde pek çok örgütün ismi geçiyor.”

Tahliye kararı
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Coşkun Arslan, Mahir Can Torunoğlu ile Umut Çümen’in yurtdışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.

***

İfade tutanakları eksik

savunmaya-ihmal-engeli-497873-1.

BirGün’e konuşan davaya ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, şunları söyledi: “Duruşma saat 09.30’daydı, ne yazık ki mahkeme ve cezaevi arasındaki yazışmaların eksikliği nedeniyle arkadaşlarımız mahkemeye getirilmedi. Avukatlar da dosyada ifade tutanaklarının eksik olduğunu fark ettiler. Aylardır tutuklu olan arkadaşlarımızın gayri ciddi bir şekilde tutuklu bulunduğunun bir göstergesi. El konulan kitaplardan kaynaklı bir iddianame var fakat esas amaç muhalif olmaları. Bu şekilde tüm Sakarya’ya gözdağı verilmek için içeride tutuluyorlar.”