Sayıştay’ın 2021 yılı denetim raporunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 19 adet taşınmazı tahsis etmesinin yanlış olduğu, bu durumun kanun hükümlerine de aykırı olduğu ifadeleri yer aldı. Sayıştay, tahsis işlemlerinin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Sayıştay’dan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne: Dernek ve vakıflara taşınmaz tahsisleri iptal edilmeli
Fotoğraf: İHA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 19 adet taşınması çeşitli dernek ve vakıflara tahsis etmesi Sayıştay 2021 yılı denetim raporuna takıldı.

Bağımsız Kocaeli’den N. Özgün Erbulan’ın haberine göre, Sayıştay, belediyelerin kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak sadece mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebileceği veya süresi yirmi beş yılı geçmemek üzere tahsis edebileceğini belirtti. Büyükşehir mülkiyetinde olan 19 adet taşınmazın kanun hükümlerine aykırı şekilde çeşitli dernek ve vakıflara tahsis edilmesi tespitine belediye cevap verdi.

“TAHSİS İŞLEMLERİNİN İPTALİ GEREKİR”

Büyükşehir Belediyesi, dernek ve vakıflara direkt taşınmaz tahsisi yapılmadığını, tahsislerin ilgili daire başkanlıkları tarafından belediye meclis kararına istinaden işbirliği protokolleri kapsamında yapıldığı belirtirken Sayıştay, “Açıklanan mevzuat hükümleri gereği hiçbir şart altında dernek ve vakıflara taşınmaz tahsisi yapılması mümkün görünmemektedir. Belediye Meclisi’nin söz konusu tahsislerin yapılmasına dayanak oluşturan kararları ve buna ilişkin yapılan sözleşmeler yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olup yapılan tahsis işlemlerinin iptali gerekmektedir” dedi.

“YER VERMEYEN NAMERTTİR” DEMİŞTİ

AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, geçen yıl TÜGVA’ya tam destek açıklaması yaparak “Bir yer alırlarsa iki yer vermeyen namerttir. Burası Ensar Vakfı’na anasının ak sütü gibi helal olsun” ifadeleri kullanmıştı.