CHP’li Yavuzyılmaz’ın, “Sayıştay’ın Yargılama Raporları neden açıklanmıyor?” sorusuna “Tüm raporlar yayımlanıyor” yanıtı verildi. “Rapor” olarak gösterilen belgelerde ise yolsuzluk yaptığı hükme bağlanan kişiler ile kamu zararı tutarları gizleniyor

Sayıştay’dan sansürlü rapor

Hüseyin Şimşek

Sayıştay tarafından kamu kurumlarında yürütülen denetimler sonucunda suç işlediği kesinleşen kişilerle kamu zararı tutarlarının açıklanması istendi.
CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, hem TBMM Başkanlığı’na hem de Sayıştay Başkanlığı’na “Yargılama Raporları’nı vatandaşla paylaşmak için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz” sorusunu yöneltti.

TBMM Başkanlığı tarafından verilen yanıtta raporların yayımlandığı ifade edildi. Yanıtta, “Sayıştay ilamları, sorumlulara, ilgili kurumun üst yöneticisine, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, ilgili muhasebe birimine ve başsavcılığa tebliğ edilmektedir. Diğer taraftan Sayıştay ilamlarının tamamının kendi kurumsal internet sitesi üzerinden kamuoyunun erişimine açıldığı da bilinmektedir” denildi.


Aynı soruya yanıt gönderen Sayıştay Başkanlığı da tüm yanıtların paylaşıldığını ifade ederek örnek raporları paylaştı. Bu raporlarda ise hükme bağlanan yolsuzluğun zamanı, ortaya çıkan kamu zararı ile buna yol açanların isimleri gizlendi.

BULMACA ÇÖZER GİBİ

“Hesap yargısı” olan Sayıştay’ın Anayasa’ya göre TBMM ve halk adına denetim yaptığını, görevinin yargılama sonuçlarını sansürlemek olmadığını, sansürlü raporların da “Yargılama Raporu” olarak kabul edilemeyeceğini söyledi. Yavuzyılmaz, “Bu yanıtlar aslında Yargılama Raporları’nın neden kamuoyundan gizlendiğini de ortaya koyuyor. Kişileri, firmaları, zamanını, miktarı bilmek resmen yasak. Bulmaca çözer gibi raporları ve yolsuzlukları çözmeye çalışıyoruz. Yapılması gereken şey, ‘ama’sız, ‘fakat’sız, ‘sansür’süz bu yanıtların tüm ülkeyle paylaşılmasıdır” dedi.