Karanlık ilişkileri ile tartışılan Sezgin Baran Korkmaz’ın PR’ını geçmişte bizzat yandaş medya yaparken ‘çöktüğü’ yerlere ilişkin olumsuz haberlere de mahkeme tarafından her seferinde erişim engeli kararı getirildi.

SBK’yi yandaş medya yükseltti

BirGün ANKARA

Suç örgütü elebaşısı Sedat Peker’in videolarının ardından iktidara yakın isimlerle girdiği kirli ilişki ve çok sayıda para alışverişi iddiası ile gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye’de yıllarca yandaş medyanın koruyuculuğunda "kariyer" inşa etti.

Hakkındaki kara para aklama iddiaları sonrasında Avusturya’da tutuklanan, ABD’de yaptığı yasa dışı işler nedeniyle bu ülkeye de iadesi istenen Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye’de bulaştığı şaibeli işlere rağmen yıllarca “hayırsever iş insanı” olarak tanıtıldı. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu ve AKP MKYK Üyesi Korkmaz Karaca ile de arasından “su sızmayan” Korkmaz’ın, yandaş gazetelerde sayısız reklamı yapıldı.

Korkmaz’ı hayırsever iş insanı olarak tanıtan insanlardan biri Candaş Tolga Işık oldu. Hadi ve Süleyman Özışık’ın sahibi olduğu İnternet Haber’e de içerik hazırlayan Işık, 1 Haziran 2016 tarihinde Posta Gazetesi’nde yayımlanan yazısında, “Geçtiğimiz pazar İstanbul’un en lüks otellerinden Shangri La’da bir sünnet düğünü vardı. Düğün sahibi Baran Korkmaz, Karslı genç bir işadamıydı. Büyük bir hayırsever olan Korkmaz, bugüne kadar okullar ve yurtlar yaptırdı. Kars Bacalı’da yaptırdığı anaokulunun açılışına ‘Çocuklar Gülsün Diye’ derneğinin başkanı Gülben Ergen de katılmıştı. Baran Korkmaz Kars’ın köylerinde birçok okulun inşasına yardım etti” ifadelerini kullandı.


YANDAŞLAR BOŞ DURMADI

2016 yılının sonunda Bora Jet’i devralacak Korkmaz için bu imkanı sağlayan isimlerden biri de Takvim Gazetesi yazarı Ergün Diler oldu. 2 Eylül 2016’da bir yazı kaleme alan Diler, Bora Jet’in o dönemki sahibini köşesinden açıkça FETÖ’cü olarak ilan etti ve hedef haline getirdi.

Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür ise 26 Kasım 2016’da kaleme aldığı yazıda, “Sezgin Baran Korkmaz. Kars'ın Digor ilçesinin Bacalı köyünde yoksullukla başlayan ve İstanbul'da ayakkabı boyacılığıyla dibe vuran, sonra da ‘girişimcilik ruhu’yla New York zirvelerine tırmanan bir öyküydü onunki” ifadelerini kullandı.

Korkmaz'ın Bora Jet'e çöktüğüne yönelik iddiaların dile getirildiği ilk yıl olan 2017'de devreye yine Övür girdi. Övür, Bora Jet'in satış işlemi ve Korkmaz hakkındaki iddialara şiddetle karşı çıktığı 28 Kasım 2017 tarihli yazısında, “Bir süredir Türkiye'de yatırım yapan ABD'li bir grup var. İlaçtan tekstile, otomotiv yan sanayisinden bilişime birçok alanda yatırım yapan bu grubun Türk ortağı da genç işadamı Sezgin Baran Korkmaz. En son Borajet'i alarak gündeme gelen, SBK Holding'in patronu Korkmaz için bugüne dek çok şey yazılıp söylendi. Hemşerim olduğu için yakından izlediğim genç işadamının, son günlerde gazetelerde FETÖ ile ilişkilendirildiğini görünce çok şaşırdım. Geçmişi sabıkalarla dolu Bereket Öner adlı birinin ağzından deyim yerindeyse tam bir itibarsızlaştırma operasyonuydu bu” dedi.


SARAY DA İŞİN İÇİNDE

Sedat Peker’in, “Korkmaz tarafından araç hediye edildi” dediği Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu ve AKP MKYK Üyesi Korkmaz Karaca’nın da Korkmaz için bir video çektiği ortaya çıktı. Karaca, videoda küçük çocuklara Sezgin Baran Korkmaz’a teşekkür ettiriyor.

YARGI SİPER OLDU

Bora Jet’in çok sayıda iddiaya konu olan devir işleminin ardından bu satışın şaibeli olduğunu kaydeden haberlere ise yargı engel oldu. 2017 yılında Bora Jet’in satışı ve Korkmaz hakkındaki iddialara yönelik Hürriyet Gazetesi’ndeki haber ve köşe yazılarına her seferinde erişim engeli kararı getirildi.

Erişim engeli kararları hakkında bir yazı yazan Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer ise bu konuda, “Her defasında farklı bir mahkemeye başvurarak, yargının iş yükü ağırlığından da faydalanarak, tek taraflı beyanlarla ve maalesef yasadaki boşluklar nedeniyle beyan ve savunmalarımız alınmadan ‘erişim engelleme kararları’ aldırabiliyor” dedi.

'ZARRAB OLMAYACAĞIM'

Öte yandan avukatı Volkan Dülger aracılığıyla Sözcü'ye mesaj gönderen Korkmaz, otelde kahve içerken yakalandığını söyledi. “Tabii ki ben ülkeme gelmek istiyorum” diyen Korkmaz, ‘yeni Reza Zarrab olmayacağını’ savunarak şu ifadeleri kullandı: "Suçsuz olduğum konusunda zerre şüphem yoktur. Kime sorarsanız sorun, biraz hukuk ve finans bilen, yoldan geçen insana bile sorsanız, bu şekilde kara para aklanamayacağını size iki dakikada anlatır. Bendeki her şey açık, kayıtlı ve ortadadır.”