Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsveç ve Finlandiya’nın "hızlı şekilde NATO üyesi olacağından ümitli olduğunu" söyledi. İsveç ve Finlandiya hükümetlerinin NATO’ya başvurma kararı aldığına belirten Scholz, "Bu, savunma ittifakı ve Avrupa için tarihi bir adımdır" diye konuştu.

Scholz: Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekleyeceğinden eminim

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğini destekleyeceğinden "emin" olduğunu söyledi.

Scholz, Liechtenstein Başbakanı Daniel Risch ile yaptığı ortak basın toplantısında, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği başvurusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

İki ülkenin NATO üyeliğini desteklediğini aktaran Scholz, "Ben, NATO Genel Sekreteri gibi bunun Türkiye dahil tüm NATO ülkelerinin desteğiyle başarılı olacağından ümitliyim" ifadesini kullandı.

Scholz, "(Türkiye) Mevcut ihtilaf durumunda birçok yapıcı katkıda bulundu. Sadece İstanbul Boğazı'yla ilgili pasajın uygulanması kararına işaret etmek istiyorum. Bundan dolayı ümitli olabileceğimize inanabiliriz" dedi.

Almanya Başbakanı, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğini destekleyeceğinden "emin" olduğunu ifade etti.

"AVRUPA İÇİN TARİHİ BİR ADIM"

İsveç ve Finlandiya hükümetlerinin NATO’ya başvurma kararı aldığına işaret eden Scholz, "Bu, savunma ittifakı ve Avrupa için tarihi bir adımdır" diye konuştu.

Scholz, iki ülkenin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasına ve bundan kaynaklanan Avrupa’daki güvenlik durumunun değişmesine tepki gösterdiğini belirterek, Alman hükümetinin iki İskandinav ülkesinin bağımsız şekilde aldıkları kararı memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Scholz, Almanya'nın iki İskandinav ülkesiyle askeri temaslarını da güçlendireceğini aktardı.

Kaynak: İHA / AA