SDG’den açıklama: Soçi’nin belirlediği sınırlara çekilmeyi kabul ettik

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rusya ile yapılan görüşmeler neticesinde Soçi Anlaşması'nın uygulanması sonucuna vardıklarını duyurdu.

SDG'nin 22 Ekim’de imzalanan Soçi Anlaşması’na dair yaptığı yazılı açıklamada, Soçi Anlaşması'nın kabul edilmeyen bazı maddeleri üzerinde yürütülen tartışmalar neticesinde Türkiye’nin askeri operasyonlarının durması amacıyla anlaşmanın uygulanması sonucuna varıldığı belirtildi.

Açıklamada, SDG'nin "güvenli bölge"den çıkmayı kabul etmeden önce Rusya ile "yoğun müzakere" yürüttüğü bilgisi yer aldı. SDG, Soçi mutabakatı kapsamında varılan Türkiye sınırından uzaklaşma kararını kabul ettiğini de bildirdi.

Açıklamada, “Demokratik Suriye Güçleri, bu vahşi saldırılar ve dökülen kanın durması için Türkiye ve Suriye arasındaki sınırın uzağında, tüm Kuzey Suriye ve Rojava Kürdistanı’nda güçlerini yeniden düzenleyecek ve yeni alanlara da konuşlandıracak” İfadeleri yer aldı.

Rusya’ya, Şam yönetimi ile SDG arasında diyalog kurması çağrısı yapılan açıklamada, “Demokratik Suriye Güçleri olarak, halkın ve bölgenin kazanımlarını savunmaya olan bağlılığımızı tekrarlıyor, Rusya Federasyonu’nu kendi sorumluluklarına sahip çıkmaya ve Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam’daki merkezi hükümet arasında yapıcı bir diyalogun temelini oluşturmaya çağırıyoruz” denildi.

Türkiye ve Rusya liderlerinin geçtiğimiz hafta Soçi'de bir araya gelerek anlaştığı 10 maddelik mutabakat YPG'ye belirlenen alanlardan çekilmesi için 150 saat süre tanımıştı.