Sebep performans değil  sendika düşmanlığı

Dilan Esen

İstanbul Pendik’teki Tecno Mobil ‘performans düşüklüğü’ bahanesiyle işten atılan işçiler, direniyor. İşçilere göre işten atılma nedeni, ‘performans düşüklüğü’ değil, sendikaya üye olmaları.

Yaklaşık 3 ay önce açılan fabrikada çalışan 173 işçi, Türk Metal Sendikası’na üye oldu. Sendika, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki belgesini aldı. Yetki belgesinin ardından Tecno Mobil’de çalışan 12 işçi, işten atıldı ancak daha sonra 2 kişi geri çağrıldı. İşten çıkarılan 10 işçi ise fabrikanın önünde direnişte.


İşten çıkarılan işçilerden Utku Keskin, yaklaşık 2 aydır sendikalı oldukları için zorluk yaşadıklarını söyledi. Sendikaya üye oldukları için işten atıldıklarını belirten Keskin, “Bu işi örtülü bir şekilde yapmaya çalışıyorlar. Yaklaşık 12 kişiyi çıkarttılar. Sonra 2 kişi işe geri alındı. Biz sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekirse hukuki işlemler başlatacağız. Hakkımızı yedirmeyeceğiz” diye konuştu.

İşten atılan bir diğer işçi Raziye Karaman ise ilk işe alınanlardan olduğunu aktararak “Sendikaya üye olduğumuz için işten çıkarıldık” dedi. Karaman, şunları dile getirdi: “Performans düşüklüğünü bahane edip bizi işten çıkarttılar. Şefime ‘Gerçekten beni performans nedeniyle mi çıkarttılar’ diye sordum. ‘Hayır, kesinlikle seni performans nedeniyle çıkartmadık, bu beni aşan bir konuydu, üstlerimiz öyle istediği için çıkarttık’ dedi. Yani sendikadan dolayı çıkartıldık.”

Fabrikada hâlâ çalışan arkadaşlarına baskı uygulandığını belirten Karaman, “İçerideki arkadaşlarımıza ‘Kesinlikle dışarıdaki arkadaşlarınız yanına gitmeyeceksiniz. Eğer giderseniz sizi işten çıkartırız’ gibi tehditlerde bulunuyorlar. İçerideki arkadaşlarımızı korkutuyorlar” ifadelerini kullandı.

Türk Metal Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Serkan Gül de şunları söyledi: “Sendikaya üye oldu arkadaşlar ama ellerine yetki belgesi gelmeden işten çıkarttılar. İşten çıkarmanın yasak olduğu bir dönemde anayasal suç işliyorlar.”