Sebze halleri özelleşiyor

RIFAT KIRCI

Daralan iç talep ve vergi indirimleriyle enflasyon oranları düşse de, gıda mallarındaki enflasyon hız kesmiyor. Kasım ayı zam şampiyonları kuru soğan ve patates olurken, fiyatı artan gıda fiyatlarında çiftçiler değil aracılar nemalanıyor. Mevcut durum tepki çekerken 10 yıldır konuşulan “hal yasası” yeniden gündeme geldi. AKP’nin hazırladığı yasa taslağına göre haller artık belediyeler tarafından kurulmayacak. Düzenleme yasalaşırsa toptancı hallerini kurma ve işletme iznini Ticaret Bakanlığı verecek.

Haller özelleşiyor

Konuyla ilgili Birgün’e konuşan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanvekili Mevlüt Yılmaz tasarının bu haliyle hallerin özelleştirilmesi anlamına geldiği vurguladı.

Yılmaz, ‘Yeni hal yasasında hallerin modernizasyonu yenilenmesi konusunda hiçbir itirazımız yok, biz de isteriz hijyenik, temiz bir hal. Ancak bu taslak biraz aceleye getirilmiş gibi. Enflasyonla mücadele kapsamında hazırlandı ama bizim burada en çok karşı çıkabileceğimiz ve yetkililere de itiraz ettiğimiz nokta hallerin özelleştirilmesi. ‘ yorumunda bulundu.

Halleri kamunun yapması doğru

Hal esnafının kiralardan şikayetçi olduğunu vurgulayan Yılmaz tehlikeye karşı uyarılarda da bulundu. Başkanvekili Yılmaz “Enflasyonla topyekun mücadele derken özelleşmiş bir halde kiralar masraflar çokça artacaktır. Sonuçta hali satın alıp işleten firma da para kazanmak isteyecek. Biz tarım yapan ülkeyiz, yetişmeyen ürün yok burada. Halbuki sosyal bir devletin burada halleri kamu tarafından yapması daha doğru olur.” dedi.