Seçilen her Podemos adayının ilk işi: Maaşını düşürmek!

Podemos Genel Sekreteri Pablo Iglesias, desteklediği iki adayın da Madrid ve Katalonya özerk bölgelerinde büyük bir başarı yakalayarak koalisyon hükümeti kurabilecek olacak kadar oy olmasının ardından umudunu paylaştı.

Podemos’un yurttaş listelerinin seçimlerde geleneksel partileri sollamasının büyük bir umut olduğunu söyleyen Iglesias, genel seçimler öncesi İspanyollara “farklı oy kullanmaktan çekinememe” çağrısında bulundu. Iglesias ayrıca seçilen adaylarının ilk işinin maaşlarını düşürmek olacağını ve hiçbir temsilcilerinin “asgari maaşın üç katının üstünde almayacağını” duyurdu. Iglesias'a göre "Maaşların sınırlanması sayesinde temsilciler de yurttaşlarla aynı koşullara sahip olabilecekler."

Sonuçları katıldığı bir televizyon programında değerlendiren Iglesias ayrıca, adı rüşvet skandallara karışan iktidardaki muhafazakâr Halk Partisi’ni, Madrid’de aday olarak gösterdiği eski bakan Esperanza Aguirre üzerinden iğneleyerek, “Korkarım eğer hükümetin politikalarına Aguirre karar veriyorsa seçimleri de kazanırız” dedi.

Geleneksel partilerin tarihlerinin en kötü sonuçlarını aldıklarına dikkat eden Aguirre, “Yurttaşlık onlara bunu düzeltmeleri gerektiği mesajını verdi. Gelecek seçimlerde de iki seçenek olacak: Ya böyle devam ya da değişime oy vermek” ifadelerini kullandı.

KIRMIZI ÇİZGİ: SIFIR YOLSUZLUK
Iglesias, Madrid’de ve Barselona’da diğer sol parti ve yurttaş girişimlerinin oluşturduğu listelerinin adayları Manuela Carmena ve Ada Colau’nun başarılarının “güçlü bir yurttaşlığı” da beraberinde getireceğini söyledi.

Her iki adayın da Sosyalist Parti’nin liderliğinde bir yerel hükümet kurmayı kabul etmeyeceğini de belirten Iglesias, iki şehide de ülkedeki ekonomik krizin ardından adeta bir afete dönüşen tahliyeleri de durdurmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti.

Kırmızı çizgilerinin “sıfır yolsuzluk” olduğunu da sözlerine ekleyen Iglesias, “Barselona ve Madrid haklı: Su hakkı, bir şirketin karından önce geliyor. [Geleneksel politikacılar] farklı bir ülkede yaşadığımızı fark etmedi. Bizi kimse satın alamaz ve kimse bize talimat veremez. Bunu ise tek yapabilecekler, yurttaşlardır” dedi.

Öfkeliler hareketinden sonra, sosyal isyanın siyasi hareketi olarak doğan Podemos’un ilk seçimlerinde büyük bir başarı elde etmesi gerekiyor. Madrid ve Barselona yerel seçimlerinde başarıları üzerine de ivmenin Podemos’tan yana olduğunun ortaya konduğu yorumlanıyor.