İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davadan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyaset yasağı kararı çıktı. Saraçhane’de toplanan on binler hep bir ağızdan, “İrademe dokunma” diye haykırdı. Halka seslenen Başkan İmamoğlu ise, “Halkın bize verdiği yetkiyi öyle bir avuç insan alamaz” dedi.

Seçilmiş başkana yargı darbesi!
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması dün Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, İBB Başkanı İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyaset yasağı getirildi. İmamoğlu’nun karar öncesi tüm İstanbul halkını iradesine sahip çıkmak üzere Saraçhane önüne davet etmesinin ardından meydanı dolduran on binler, hep bir ağızdan ‘irademe dokunma’ mesajı verdi. Kararın İstinaf ve Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. İmamoğlu, verilen cezanın ardından yaptığı ilk açıklamada, "Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor" dedi.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Duruşma öncesi adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Salona CHP ilçe başkanları, avukatlar ve birçok gazeteci alınmadı. Mahkemede tanıkların dinlenmesinin ardından İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, tanık beyanlarına ilişkin yazılı beyanda bulunmak için süre istedi. Öte yandan Polat, dosyaya sundukları CD’nin çözümlenerek dosyaya eklenmesini talep etti. İmamoğlu’nun avukatlarının bir önceki duruşmada talep ettikleri reddi hâkim talebi reddedildi.

Avukat Polat, ‘’Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmiyoruz. 3 uzman tarafından yeni bir mütalaa sunduk bunun değerlendirilmesini talep ediyoruz’’ dedi. Mahkeme tanıkların dinlenmesine karar verdi. Duruşmada ilk olarak Murat Ongun tanık olarak dinlendi.

Tanık olarak dinlenen Murat Ongun ile İmamoğlu’nun kampanya direktörü Necati Özkan ifadelerinde özetle İmamoğlu’nun sözlerinin Bakan Soylu’ya bir yanıt olduğunu ifade etti.

Mahkeme salonunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun davayla ilişkin konuşmasının yer aldığı bir video izletildi. Avukat Gökhan Günaydın, "Süleyman Soylu burada dinlenmelidir. Ayraca uzman tanık dinlenme talebimizin kabulünü istiyoruz" dedi. Mahkeme başkanı talepleri reddetti. Savcı, eski mütalaasını tekrar etti. Ekrem İmamoğlu’na ceza verilmesini ve siyasi yasak getirilmesini istedi.

SARAÇHANE TEK SES OLDU

Mahkeme heyeti duruşmayı saat 16:00’ya kadar erteledi. Bu sırada İBB Başkanı İmamoğlu, hakkında siyasi yasak ve hapis cezası istenen davasıyla ilgili "16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum" dedi. Verilen arada açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da "Bizler saat:16.00’da salonda duruşmayı izlerken örgütümüz ve İstanbulluları aynı saatte Şaraçhane’ye bekliyoruz" çağrısı yaptı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İmamoğlu’nun Saraçhane çağrısı sonrası sosyal medya hesabından "Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz" notuyla paylaşımda bulundu. İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, SOL Parti, TİP, TDP, EMEP ve Memleket Partisi İstanbul İl Örgütleri de halk iradesine sahip çıkmak için Saraçhane’ye gideceklerini belirtti.

KAHROLSUN İSTİBDAT YAŞASIN HÜRRİYET

İstanbul’un yanın sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binler Saraçhane’de toplandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İstanbul’a hareket etti. Antalya, Eskişehir ve pek çok ilin belediye başkanı da İstanbul’a hareket ettiklerini duyurdu. CHP Genel Merkezi’nden de yapılan açıklamada “Türkiye ‘tek adam’dan büyüktür! 16 milyon yurttaşımızın iradesine ve hukuka kurulan kumpasa karşı meydanlardayız! Millet iradesine sahip çıkmak için Saraçhane’de buluşuyoruz” çağrısı yapıldı. Gece boyu meydanı terk etmeyen on binler “Hak, hukuk, adalet” ve “Ekrem İmamoğlu yalnız değildir, seçilmiş irademe dokunma!” sloganları attı.

İYİ Parti Lideri Akşner ise kürsüden "Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet" diye konuştu. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, yargı kararıyla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı. Turan, " Şu an kesinleşmeyen bir karar söz konusu. Yerel mahkemenin verdiği bir karar var. Ancak bundan sonraki süreçte hem İstinaf hem Yargıtay boyutu olacaktır” dedi.

***

Kötülük imparatorluğu mutlaka yenilecek

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ise kararın siyasi olduğuna dikkat çekti. İşleyen şu ifadeleri kullandı: “Kararın hukuki bir nitelik taşımadığı, siyasi olduğu açık. Dava öncesinde hâkimin değiştirilmiş olması da, görevden alınan hâkimin kendisine yönelik telkinlere ilişkin açıklamaları da bunu gösteriyor. Toplumsal desteklerini kaybetmiş olan iktidar olağan koşullarda seçimi kazanamayacağı kabul etmiş durumda. Bu tür adımlar da biraz bunu gösteriyor. Bu olup bitenlerden muhalefetin de gerekli dersleri almayı bilmesi gerekir. Her ne yaparlarsa yapsınlar onlar kaybedecek. Bu ülkenin devrimci demokratik potansiyeli bu kötülük imparatorluğunu yenebilecek güçte ve bunu hep birlikte göstereceğiz.”

***

Her türlü baskıya başvuracaklar

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan şunları aktardı: “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen haksız ceza ve siyasi yasak getirme çabası, 31 Mart 2019 Yerel seçimlerinden sonra sandığın ikinci kez iktidar tarafından devrilmesi girişimidir. Yalnızca İmamoğlu’na değil İstanbul halkı başta olmak üzere değişim isteyen tüm yurttaşlara verilmek istenen bir cezadır. İktidarın bitmek bilmez rövanşizminin yeni bir örneğidir. Bu kararla iktidar, seçimin olağan akışında gerçekleşmeyeceğini bir kez daha ilân etmiştir. Saray rejimini sürdürmek için geniş kitlelerin moralini bozmak, ne pahasına olursa olsun iktidardan gitmeyecekleri mesajını vermek arzusundalar. Ancak nasıl 31 Mart sonrasında bu senaryo ters teptiyse şimdi de benzer bir sonuç doğuracak. 31 Mart 2019’da iktidar sandığı hukuksuzca devirdi, o sandık bir daha geldiğinde altında ezildiler. Bugün İmamoğlu hakkında çıkan haksız karar daha büyük bir değişimin habercisi olmaya aday. Yurttaşlar bu rövanşizme tepkisini iktidar değişimiyle gösterecek.” “Siyasi yasak kararı, iktidarın seçimlerden ne denli korktuğunu” gösteriyor ifadelerini kullanan Öztan, “Son güne dek muhalefeti sindirmek için her imkânı kullanacağını kanıtlamıştır. Tüm muhalefetin bu kuşatmayı delecek kitlesel, meşru ve kararlı bir politik cevap üretmesi tarihi bir sorumluluktur. Gezi’den ‘Hayır’ kampanyasına oradan yerel seçimlere uzanan muhalif hat kitlesel bir dinamizm ile masa diplomasisine indirgenen siyasal muhalefetin durağanlığını aşacak bir imkan yaratma potansiyeline sahip. Demokratik iradeye meşru, kararlı ve kitlesel bir tarzda sahip çıkmak ve halkın acil talepleriyle bu iradeyi birleştirmek tüm ilerici güçlerin görevidir” dedi.

***

Hukuk tarihi bu yaşananları yazacak

İdare Hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday bundan sonraki sürece dair şu bilgileri verdi: “Hukuki olarak değerlendirmek çok zor. Absürt bir yargılama ve karar. 16 milyon İstanbullunun iradesi gasbedilmek isteniyor. Bundan sonra tabii İstinaf ve Yargıtay süreçleri olacak. Karar kesinleştikten sonra ise İmamoğlu’nun sözlerinin muhatabı olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Danıştay’a başvuracak. İmamoğlu’nun görevinin sona erdirilmesini isteyecek ve Danıştay da görevden alacak. Fakat süreç sona ermeden İçişleri Bakanı görevden uzaklaştırabilir. Kayyuma gerek duyacaklarını sanmıyorum. O zaman başka bir skandal olur. Meclis bu süreçlerin herhangi birinde bir kişiyi başkanvekili olarak seçebilir.” Karar tamamen yanlış diyen Günday şöyle devam etti: “İmamoğlu 31 Mart 2019’da seçildi. Sonra seçim iptal edildi. Tam bir kara mizah örneği. Bu kararı da Yüksek Seçim Kurulu verdi. Bu tabii YSK’nin ilk hukuksuzluğu değil. 2017’de de yasada açıkça ve yoruma kesinlikle kapalı bir şekilde yazmasına rağmen mühürsüz oylar sayıldı ve sistem değişti. YSK’nin aldığı bu iki karar da yanlıştır. İmamoğlu da bunu söyledi. Soylu bunun üstüne İmamoğlu’na ahmak dedi. İmamoğlu da bu sözleri iade etti. Peki neden yargılandı? Kurul halindeki kamu görevlilerine hakaretten… Halbuki Mahkeme Başkanı dahi bu ifadelerin Soylu’ya söylendiğini belirtmişti. Bir cumhuriyet başsavcısı buna nasıl iddianame düzenleyebilir, hâkim nasıl kabul edilebilir, doğal yargıç ilkesi yok sayılarak yargıç nasıl değiştirilebilir? Bunun hukuk tarihi yazacaktır. Çok açık intikam aldılar. İstanbul’u kaybettiler, hazmedemediler.”

***

İMAMOĞLU’NA SİYASİ LİDERLERDEN DESTEK GELDİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezanın ardından birçok siyasi lider ve belediye başkanı tarafından İmamoğlu’na destek mesajları verildi. Verilen mesajlarda ne olursa olsun baskıcı ve gerici zihniyete boyun eğilmeyeceğinin altı çizildi. Ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alınan kararın ardından bugün bütün siyasi liderleri kararın karşısında durmaya ve hep beraber toplanma çağrısında bulundu. İmamoğlu’na verilen destek mesajlarından bazıları şöyle oldu:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "Hukukun nasıl katledildiğini, bir kişinin iradesine teslim edilen bir devletin nasıl çürüdüğünü, adaletin nasıl çürüdüğünü, intikam duygusunun hangi noktalara taşındığını gayet net görüyoruz. Biz sonuna kadar adaleti savunacağız. Adaletsizliği yapanlara da bunu asla bırakmayacağız."

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Sayın İmamoğlu hakkındaki karar hukuki değil, siyasidir. Halk iradesini yansıtan seçim sonuçlarını kayyım ve yargı darbesiyle, kumpaslarla ortadan kaldırma döneminiz kesinlikle bitecektir. Halkın iradesi karşısında yenileceksiniz!”

HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş: Halkın iradesine bu kaçıncı "yargı" darbesi. Bütün hukuksuzluklar er geç halkın kararına çarpıp döner. Oldu olacak, Ekrem Bey’i Pınarhisar Cezaevine de koyun ki akıbeti aynı olsun.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: Bugüne dek "milli irade" sözünü dilinden düşürmeyen ve fakat dillerine pelesenk ettikleri her değerin için boşaltan AKP zihniyetinin tahakkümünde, partinin adliye temsilcisi haline gelmiş yargı mensupları bilmelidir ki hem İstanbullu hem tüm Milletimiz iradesine sahip çıkacaktır.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: “İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında verilen karar vicdani ve hukuki değildir! Adalet mekanizmasını siyasetin elinde adeta bir kılıç gibi kullanan bu anlayış kaybetmeye mahkûmdur! Millet iradesini görmezden gelenler dün kaybetmiştir, bugün ve yarın da kaybedecektir!”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: “Bugün alınan karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır. Hiçbir siyasi çıkarın, halkımızın iradesinden üstün olmasını kabul etmiyoruz. El ele çıktığımız bu yolda biz daima doğrudan yana olacağız.”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek: Omuz omuza siyaset yaptığımız, yol arkadaşımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu hakkında verilen karar hukuken ve siyaseten yaralayıcıdır. İstanbulluların ve Başkanımızın yanındayız.