Öğretmenler 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde farklı uygulamalara tabi olacak. Öğretmenler Günü’nde Ankara’da düzenlenecek “özel” kutlamalara yalnızca, okul müdürlerinin belirleyeceği “rol model” öğretmenler katılabilecek.

Seçilmiş öğretmenlerle kutlama

Mustafa M. Bildircin

Milli Eğitim Bakanlığı’nca ilk kez 2019 yılında uygulanan ve öğretmenler arasında ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle eleştirilen, “Özel öğretmenler günü” kutlamaları bu yıl da gerçekleştirilecek.

Bakanlığın 24 Kasım’da Ankara’da düzenleyeceği Öğretmenler Günü kutlamalarına sadece “rol model” öğretmenler katılabilecek. Rol model öğretmenler, okul müdürlerinin puanı ile belirlenecek.


MEB’in 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne ilişkin yayımladığı genelgeye göre, 2019 yılında olduğu gibi 2020’de de Ankara’da “özel” kutlamalar yapılacak. Tüm öğretmenlere açık olmayan kutlamalara, il ve ilçelerde oluşturulan komisyonların üyeleri ile okul müdürleri karar verecek.

‘ÖNE ÇIKAN’ ÖĞRETMENLER

Genelgeye göre, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Öğretmene Hizmet, Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Daire Başkanının Başkanlığında, “Merkez Değerlendirme Komisyonu” kurulacak. Merkez Değerlendirme Komisyonu, “Mesleki çalışmalarıyla öne çıkan ve başarı öyküleri bulunan” öğretmenlere ilişkin illerden gönderilen başvuru formlarını değerlendirecek. Ankara’da gerçekleştirilecek Öğretmenler Günü kutlama ve etkinliklerine illerden katılacak öğretmenlerin isim listesi 6 Kasım’da bakanlık onayına sunulacak.

DÖRT ANA BAŞLIKTA DEĞERLENDİRME

Öğretmenlerin özel kutlamaya katılımını belirlemek için şu kriterler değerlendirilecek:

► Mesleki tutum, değer ve davranış.

► Öğrencilerin gelişimine yönelik çalışmaları.

► Öğretmenin kendisini geliştirme ve yenileme çalışmaları.

► Öğretmenin kamuoyunca takdir edilmiş olması ve temsil yeteneği.

DOLAYLI PERFORMANS DENETİMİ

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, uygulamanın kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Genelgenin, “Rekabetin ve yarışmanın üretimi artıracağına dair piyasa öğretisini” eğitim alanına dahil etme arayışının sonucu olduğunu savunan Bozdoğan, şunları söyledi:

“Öğretmenlerin başarılı ve başarısız olarak ayrıştırılması ve bunu yaparken kimi kriterlerin kullanılması dolaylı bir performans denetimidir. Seçimin kendisi sorunluyken birde bunun atanma usullerinden dolayı liyakat tartışmasının öznesi olan okul müdürleri tarafından yapılacak olması ayrıca sıkıntılıdır. Son dönemde öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine dair itibarsızlaştırma çabaları ve değersizleştirme girişimlerinin bu tür yaklaşımlardan güç aldığını görmek gerekmektedir. Öğretmenler arasındaki dayanışmayı ortadan kaldıracak bir uygulamanın bizim açımızdan kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Öğretmenler, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde kendi belirledikleri biçimde ve içerikte öğretmenler gününü kutlayacaklar.”