ORC, İstanbul’un ilçelerinin nabzını tuttu. AKP, oy deposu olarak nitelenen Üsküdar ve Bahçelievler’de dahi büyük erime yaşarken MHP’nin baraj altı kaldığı görüldü. Millet İttifakı’nın oyu ise yükselişini sürdürüyor.

Seçim anketi: AKP'nin İstanbul'daki kan kaybı hızlandı!

HABER MERKEZİ

Seçime aylar kala anket firmaları çalışmalarını hızlandırdı. Pek çok araştırmaya göre AKP ve MHP’nin oy deposu il ve ilçelerde büyük kayıp yaşadığı ortaya çıktı.

ORC Araştırma’nın İstanbul’un ilçelerindeki oy verme davranışlarını incelediği son kamuoyu araştırması, yerel seçimlerde hezimet yaşayan Cumhur İttifakı’nın İstanbul’da dibi gördüğünü ortaya koyuyor.

Yıllarca sağın kalesi olarak bilinen Üsküdar ve Bahçelievler’de bile AKP ve MHP’nin toplam oyu CHP ve İYİ Parti’den oluşan Millet İttifakı’nın oy oranına ulaşamıyor. Üstelik araştırmanın yapıldığı 4 ilçenin tamamında MHP’nin baraj altı kaldığı görülüyor. Üsküdar’da Cumhur İttifakı yüzde 36 oy alırken Millet İttifakı yüzde 47’yi geçiyor. Üsküdar’da AKP’nin oy oranındaki erime yüzde 10’dan fazla. Bahçelievler’de de durum farklı değil. Yüzde 37 oyu olan Cumhur İttifakı’na karşılık Millet İttifakı’nın yüzde 42 oy aldığı görülüyor. Bahçelievler’de AKP’nin oy kaybı yüzde 12’nin üzerinde.

AKP VE MHP’DE ERİME SÜRÜYOR

Avcılar’da CHP yüzde 34,3 oy alırken, İYİ Parti’nin ise 15,5 oranında oyu bulunuyor. Bu ilçede AKP yüzde 27 ile ikinci parti durumunda. HDP’nin oy oranı yüzde 9’un üzerinde.

Cumhur İttifakı yüzde 31 olurken Millet İttifakı ise yüzde 50’yi buluyor. AKP’nin Avcılar’da son seçimden bu yana kaybı yüzde 8,6 puan olarak görülüyor. CHP’nin kalesi olarak bilinen Şişli ilçesinde ise CHP yüzde 34,1 oy oranına sahip. Bu ilçede AKP yüzde 18 oy alırken TDP’nin yüzde 15 ile üçüncü sırada olduğu görülüyor. Şişli’de AKP’nin son seçimden bu yana kaybının 7 puandan fazla olduğu görülüyor.

Bu sonuçlar dikkate alındığında İstanbul’da CHP ve HDP’nin oyunu büyük oranda koruduğu, İYİ Parti’de yükselişin yaşandığı, AKP’de yüzde 10’dan fazla kaybın yaşandığı görülüyor. Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP ise araştırmanın yapıldığı dört ilçede de barajın altında kalıyor.

cumhur-metropolde-eriyor-1079061-1.

***

TERCİHİMİZ KILIÇDAROĞLU YÖNÜNDE

Gazeteci İsmail Saymaz, Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile yaptığı kısa görüşmeyi anlattı. Saymaz, Ahmet Türk’ün, "Kılıçdaroğlu aday olursa ona oy vermeyi düşünüyoruz" dediğini aktardı. Halk TV’de yayımlanan Perdenin Önü Arkası programında cumhurbaşkanlığı adayları konusu gündeme geldi.

Gazeteci İsmail Saymaz, iktidarda "Kılıçdaroğlu kazanamaz" rehaveti olduğunu dile getirerek HDP’ye hiç oy vermemiş seçmenlerin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verebileceğini söyledi. Saymaz, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD gezisi sırasında havaalanında Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile karşılaşmalarını anlattı.

Açığa alındıktan sonra yerine kayyum atanan HDP’li Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Türk ile Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda kısa bir sohbet gerçekleştirdiklerini aktaran Saymaz, "ABD’ye gittiğimiz gün havalimanında Ahmet Türk ile karşılaştık. ‘Bizim tercihimiz Kılıçdaroğlu’ndan yana’ dedi. Tereddütsüz dedi bunu. ‘O olursa ona oy vermeyi düşünüyoruz’ dedi" ifadelerini kullandı.