Limanların özelleştirme süresini 49 yıla çıkaran torba kanun teklifine AKP’nin seçim ayarlı borçlanma yetkisi de girdi. Teklife gece yarısı eklenen düzenleme ile Hazine’ye 200 milyar TL’lik ek borçlanma yetkisi verildi.

Seçim ayarlı borçlanma yetkisi
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde gece yarısı yaptığı düzenlemeyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 200 milyar TL’lik yeni borçlanma yetkisi verdi. AYM’nin iptal ettiği liman özelleştirme düzenlemesi de yeniden kabul edildi.

Geçen yıl torba kanun teklifi ile büyük itirazlara karşın yasalaşan ancak ağustos ayında AYM’nin, “özelleştirmede hakim olması gereken serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı” gerekçesiyle iptal ettiği özelleştirilen limanların işletme hakkını 49 yıla çıkaran düzenleme, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife itiraz eden muhalefet, liman düzenlemesinin geri çekilmesini isterken AKP’den bir başka hamle geldi. Kamunun gelir ve gider dengesini bozan ve borçlanma rakamlarını tarihi seviyelerde artıran iktidar partisi, tüm bunlarla yetinmeyerek Hazine ve Maliye Bakanlığı’na seçim ayarlı yeni borçlanma yetkisi verdi. Teklifin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi durumunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 293 milyar TL olan borçlanma yetkisi 493 milyar TL’ye yükselecek.

SEÇİMDEN ÖNCE SAVURABİLMEK İÇİN

AKP’nin Hazine’ye tanınan 200 milyar TL’lik ek borçlanma yetkisini seçim süreci için kullanacağını bildiren CHP, zaten bozulan ekonominin daha kötü bir noktaya gelmemesi için teklifin geri çekilmesi gerektiğini söyledi. AKP’nin seçimi kaybetmemek için her yola başvurduğunu kaydeden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Amaç, seçimden önce har vurup harman savurabilmek için şimdiden borçlanmayla para bulmak” dedi.

KAYNAĞIN YÜKÜ KİMİN SIRTINA?

AKP’nin kötü ekonomi yönetiminin faturasının halka kesildiğini bildiren CHP’li Tahsin Tarhan ise “Bir yıl önce bütçe 1 trilyon 750 milyar 957 milyon TL olarak öngörüldü. AKP’nin kontrol edemediği enflasyon, öngöremediği kur koruma, ‘itibardan tasarruf olmaz' diyerek yapılan israfı sonucunda daha altı ay geçmeden 880 milyar 474 milyon TL ek ödenek talep edildi. 2022 Bütçe Kanunu’yla borçlanma limiti 278 milyar TL idi. Bakanın yüzde 5 artırma yetkisi var. Yani borçlanma limiti 293 milyar TL. Şimdi bu da yetmedi, 200 milyar TL daha istiyorlar. Seçimden önce yapılacak süper harcamalar için kaynak mı oluşturuyorlar? Bu kaynağın yükü kimin sırtına kalacak? İktidar çıkıp bunları açıklamalı” diye konuştu.

***

270 MİLYON TL’LİK SEÇİM HARCAMASI

Hazine’nin kasım ayı harcama verilerinde, seçim için yapılan ödemeler yer aldı. Buna göre, kasımda “Seçim Giderleri İçin Yapılacak Ödemeler” kaleminden 270 milyon 589 bin TL harcama yapıldı. Bu kalemden 11 ayda gerçekleştirilen ödemelerin tamamı ise 320 milyon 796 bin TL’ye ulaştı.