AKP'nin ekonomi paketinden yine zengine destek çıktı. Teklife göre, yoksul yurttaşın 2 bin TL icra borcu silinirken patronlara vergi istisnası uygulaması seçim sonuna kadar sürecek, KKM de Aralık 2023’te sona erecek.

Seçim ayarlı ekonomi paketi
KYK kredilerine uygulanan faiz oranları protesto edilmişti. (Fotoğraf: Sendika.org)

Hüseyin ŞİMŞEK

İktidarın yoksul halk, borçlu öğrenci ve kredi mağdurları için çıkardığını öne sürdüğü ekonomi paketinden zenginin parasını milyarlarca TL artıracak sistem çıktı. Yoksulun 2 bin TL’lik borcunu silmeye hazırlanan AKP, 6 ayda sadece Hazine’den 75 milyar TL aktardığı kur korumalı TL mevduat sisteminin süresini uzatıyor. AKP’nin zengini düşündüğü tek düzenleme de bu olmadı.

AKP Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan 48 maddelik Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile döviz kurunda yaşanan artışın ardından ortaya atılan kur korumalı TL mevduat sisteminin sona erme tarihi, 31 Aralık 2023 olarak belirlendi. Yabancı cinsten paralarını TL mevduat ve katılım hesaplarına yatıran şirketlere de ayrıcalıklar sürecek. Bu kurumların elde ettikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına sağlanan kurumlar vergisi istisnası uygulaması, 2023 sonuna kadar sürecek.

SEÇİM SONUNA KADAR VERGİ MUAFİYETİ

Seçime kur korumalı sistemle girip 100 milyarlarca TL’lik harcamaların önünü açan iktidar partisi, bununla birlikte patronların çalışanlarına verdikleri elektrik ve doğalgaz yardımları, gelir vergisi ve sigorta primlerinden muaf tutulacak. Bu tutar, patronların cebinde kalacak.

Patronlara vergi muafiyeti, seçim sonuna kadar sürecek. Bu uygulamada son tarih, 31 Temmuz 2023 olacak.

AKP ayrıca özel üniversitelerde tıp ve diş hekimliğinin son sınıfındaki öğrencilere, asgari ücret tutarında ödeme yapacak.

SGK TAŞINMAZLARI ELDEN ÇIKARILACAK

Torba teklifle, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun taşınmazlarının elektronik ortamda satışı da dâhil olmak üzere her türlü satışı ve diğer iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin usul ve esasların, kurumca çıkarılan yönetmelikle belirlenmesine, SGK’nin elektronik ortamda taşınmazlarını satmasına olanak sağlanacak.

GÜNÜBİRLİK TESİSLERE BAKANLIK İŞLETMESİ

Torba teklif ile Turizmi Teşvik Kanunu'nda da önemli bir değişiklik yapılıyor. Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ücretsiz girişli günübirlik tesisler, Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü veya iştiraki şirketler tarafından işletilebilecek.

Teklifle, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın karar alma organı olan Yönetim Kurulu Başkanı, Tanıtma Genel Müdürlüğü’nden sorumlu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olacak. Kamu, özel işbirliği ile yönetilen Yönetim Kurulu’nun Bakanlık turizm işletmesi belgeli bileşik tesisler ve konaklama tesislerinin bulundukları bölgelerdeki sayıları dikkate alınarak Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin temsilci sayıları artırılacak.

YOKSULUN BORCUNA 2 BİN TL SINIRI

Zenginin milyarlarca TL’lik borcunu tek kalemde silmeye hazırlanan AKP, yoksulun borç sınırı olarak ise tepki çekecek bir tutar belirledi. Teklife göre, bakiye takip tutarı 2 bin TL ve altına düşen icra takibindeki alacaklardan vazgeçilecek.

Varlık Yönetim Şirketleri’ndeki borçlar içinse sınır 2 bin 500 TL oldu. Anapara takip bakiyesi 2 bin 500 TL ve altında bulunan bireysel nitelikli her türlü kredi sözleşmesinden kaynaklı alacakların yarısı, kalan anapara, faiz, masraf, vekâlet ücretleri ve benzeri alacaklarının takibinden feragat edilmesi şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden TMSF’ye aktarılan tutardan Fonun, iştiraki olan varlık yönetim şirketi aracılığıyla ödenecek.

KYK KREDİLERİ AYNI TUTARDA ÖDENECEK

Öğrenim kredisi borcu bulunan ve yüksek tutarlı faiz altında ezilen öğrenciler için de sınırlı bir düzenleme getiriliyor. Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda, öğrencilerden ana para aynı şekilde alınacak. Gecikme zamları ve enflasyon farkı ise silinecek.